Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Graan

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Mais)

Krachtvoer voor paarden bevat vaak graan, hetzij in bewerkte vorm via brokken of als bestanddeel van muesli of graanmengsel te vinden. Er bestaan veel verschillende soorten granen die allemaal behoren tot de eenzaadlobbige cultuurgewassen. Voor paarden wordt vaak een van onderstaande granen gevoerd. Namelijk: gerst, haver, maïs, tarwe en spelt die hieronder in verschillende hoofdstukken toegelicht worden.

Gerst

Haver

Ook gerst kan het beste geweekt gevoerd worden. Het is een dikmaker voor paarden, maar wordt de laatste jaren weinig meer gegeven.

Haver

Haver staat wel bekend als energieleverancier voor paarden. Paarden worden er niet dikker van en er zitten weinig voedingsstoffen in. Paarden worden er wel energieker van. Vooral vroeger is dit veel gevoerd aan werkpaarden, tegenwoordig worden er weinig paarden gevoerd met haver.

Maïs

Mais

Maïs en maïsproducten zoals maïsmeel worden vaak als paardenvoeding gebruikt wanneer een paard aan moet komen. Dit is echter niet aan te raden omdat maïs voor meer dan 60% uit zetmeel en dus uit suikers bestaat.

Ook is er bij maïs een uitgesproken tekort aan de aminozuren lysine en en tryptofaan. [1]

Daarnaast heeft maïs een hoog fosforgehalte, waardoor er bij de totale voeding een scheve verhouding kan ontstaan tussen calcium en fosfor.

Tarwe

Tarwe is een goed alternatief voor haver wanneer het paard te hevig wordt van bovengenoemde, of niet zo veel hoeft te werken.

Zemelen

Zemelen

Zemelen zijn de buitenste velletjes van de tarwekorrel en dus eigenlijk een restproduct van de graanverwerkingsindustrie, maar daardoor niet minder waardevol in het rantsoen.

Zemelen hebben een hoog vezelgehalte en weinig zetmeel. Het eiwitgehalte ligt iets hoger dan dat van haver. Daarnaast heeft het een hoog fosforgehalte en een laag calciumgehalte. Voer het daarom alleen in combinatie met een volledig krachtvoer of met calciumrijke producten zoals bietenpulp of luzerne en eventueel een mineralenmengsel.

Door de vezels hebben zemelen een waterverbindend vermogen en geven vulling aan de darmen. Zemelen kunnen zowel in licht vochtige als natte vorm gegeven worden. Bij een paard dat erg dunne mest heeft zullen de licht vochtige zemelen stoppend werken, bij paarden die juist snel verstopt raken of moeilijk mesten kunnen goed nat gemaakte zemelen laxerend werken.

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van tarwe en gerst

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.