Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Luzerne

Uit Bokt

Luzerne is een vorm van ruwvoer voor paarden. Het staat ook wel bekend als Alfalfa maar dit zijn alleen de scheuten van luzerne. Luzerne wordt ook vaak lucerne genoemd. Luzerne is geen gras, het valt meer onder de klaverachtigen. Het is erg krachtig en wordt meestal gehakseld en gedroogd aangeboden aan paarden in een krachtvoerrijk dieet.

Luzerne ligt tussen hooi en krachtvoer in door het relatief hoge eiwitgehalte. Het voedingsgehalte van luzernehooi hangt af van de soort luzerne en wanneer in het groeisstadium er gemaaid wordt. Luzerne heeft een scheve calcium-fosfor verhouding 5,6 terwijl de verhouding tussen de 1,5 en 2 moet liggen. Het is dus erg kalkrijk en wanneer uitsluitend luzerne gevoerd wordt (dus geen hooi of stro), dient er fosfor bijgevoerd te worden. Dit kan in de vorm van granen of supplement.

De structuur van luzernehooi is belangrijk voor de spijsvertering als aanvulling op het krachtvoer. Luzerne is zeer smakelijk en paarden eten het ook graag als losse grondstof.

Bemesting met kunstmest zorgt voor moeilijk verteerbare eiwitten in voordroog of hooi en deze kunnen koliek en dikke benen veroorzaken. Luzerne bevat beter verteerbare eiwitten als gevolg van binding van stikstof uit de lucht door de wortelknolbacteriën. Het resultaat is een aminozurenpatroon dat zorgt voor volledig verteerbare eiwitten. Ook het kunstmatig drogen van luzerne is belangrijk voor de uiteindelijke vertering. De korte verhitting in de droogovens zorgt voor een gedeeltelijke afbraak van de eiwitten waardoor deze opgenomen kunnen worden.

Van nature bevat luzerne veel biotine en daardoor heeft luzerne een positieve werking op het hoefhoorn. Ook heeft luzerne een hoog caroteengehalte. Caroteen is hetzelfde als vitamine A en deze vitamine zorgt voor de weerstand en vruchtbaarheid van het paard. Daarnaast is het goed voor ogen, botten, tanden, huid- en hoornweefsel en de groei van het paard.

Doordat luzerne goed verteerbaar is, is het in staat om wat gemakkelijker dan ander ruwvoer afvalstoffen te kunnen afvoeren. Wanneer een paard last heeft van hoefbevangenheid kan het voeren van luzerne daarom het genezingsproces ondersteunen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

De neutraliteit van dit artikel is betwist.