Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Opfok

Uit Bokt
Jaarling-hengsten in de opfok van een stoeterij.

De opfok is een gespecialiseerde stalling voor paarden in de leeftijd van 6 maanden tot meestal maximaal 3 jaar.

Wat is een veulen opfok?

De opfok is bedoeld voor paarden die nog te jong zijn om aan het werk te gaan. De gedachte achter de opfok is dat een veulen leert hoe het is om met andere paarden om te gaan. Van zijn soortgenoten leert hij al een heleboel dingen die hij wel en niet mag doen. En natuurlijk kan hij in de opfok lekker baldadig spelen zonder dat er volwassen paarden zijn die daar last van hebben, omdat alle veulens in de opfok meestal lekker baldadig zijn. Doordat het veulen tijdens zijn jaren in de opfok bijna niets meer te maken krijgt met mensen kan het veulen in alle rust zichzelf ontwikkelen. Niet alleen geestelijk, maar ook krijgt het paard zo de optimale kansen om goed te groeien en sterke botten, spieren en pezen te ontwikkelen.

Hoe gaat het in zijn werk bij een opfokbedrijf?

Bij de meeste opfokbedrijven gaan de veulens 's-zomers op een groot stuk land of ander groot natuurgebied en worden ze verder met rust gelaten. Vaak is het niet toegestaan bij de veulens of jaarlingen in het land te komen. Er is vaak wel controle door de eigenaar. ´s Winters gaan ze meestal met zijn allen in een grote loopstal of andere groepshuisvesting. Ook in de loopstal worden ze zoveel mogelijk met rust gelaten. Afhankelijk van de opfokstal komen ze regelmatig in contact met mensen. Ook paarden in de opfok moeten regelmatig naar de hoefsmid en gevaccineerd worden.

Wanneer breng ik mijn veulen naar de opfok?

Het beste is om een veulen vrijwel meteen na het afspenen naar de opfok te brengen. Veel mensen spenen af, laden het veulen in de trailer en brengen het veulen weg. Het is wenselijk een opfok te zoeken waar het veulen met leeftijdsgenootjes de wei in kan. Vaak is het zo dat er met de opfok een datum wordt afgesproken waarop meerdere veulens tegelijk aankomen zodat er koppels gevormd worden. Dit zijn altijd twee paarden van hetzelfde geslacht. Het jonge paard staat eerst samen met het koppel in stal en op de wei en na een paar dagen wordt het koppel geïntroduceerd bij de groep. Het eerst plaatsen van de jonge paarden in koppels is fijner voor het paard: het dier hoeft nu niet alleen de groep in, maar heeft al een maatje.

Volwassen paarden in de opfok

Het is wetenschappelijk aangetoond dat volwassen paarden een positieve invloed hebben op afgespeende veulens. Volgens het onderzoek zouden volwassen paarden binnen een groep afgespeende veulens een positieve werking hebben op de stress die de afgespeende veulens ervaren. Bovendien wordt hiermee de ontwikkeling van abnormaal gedrag en agressie op latere leeftijd verminderd. [1]

Wat kan ik nog doen voor mijn veulen naar de opfok gaat?

Het is heel belangrijk dat je veel met het veulen bezig bent geweest in de periode tussen geboorte en opfok. Het is belangrijk dat het veulen halstermak is en goed voetjes kan geven, want als het terug komt uit de opfok is het meestal 3 jaar en natuurlijk veel sterker dan toen het net geboren was.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Dekker, C. (2002). Over opfok. In de strengen: het Nederlands sportpaard / Warmbloedpaardenstamboek in Nederland. 64 (20), pp. 36-39.
  1. http://www.paardenkennisbank.nl/ Paardenkennisbank (2012) Volwassen paarden hebben positieve invloed op gespeende veulens, Geraadpleegd 4 december 2013