Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Paard van Troje

Uit Bokt
Het Paard van Troje


Het Paard van Troje was volgens de legende een groot houten paard dat tijdens de Trojaanse oorlog door de Grieken werd achtergelaten voor de poort van de stad Troje. De Trojanen zagen het paard aan voor een geschenk van hun goden, en haalden het paard de stadsmuren binnen. In het paard zaten echter Griekse soldaten verborgen die 's nachts de stad konden veroveren.

Tegenwoordig wordt de aanduiding 'Trojaans paard' ook gebruikt voor andere zaken die iets ongewensts herbergen.


De Trojaanse oorlog

De aanleiding van de Trojaanse oorlog is voor vele door de film Troy uit 2004 inmiddels bekend. Voor degenen die het liefdesverhaal niet kennen, zal het verhaal in het kort verteld worden.

De Trojaanse oorlog is ontstaan tijdens het huwelijk van Peleus en Thetis. Op dat huwelijk waren bijna alle goden uit de Mythische oudheid aanwezig, alleen de godin van de twist was niet uitgenodigd, deze droeg de naam Eris. Eris was beledigd en gooide daarom een appel naar een groepje godinnen met daarop de tekst “Voor de mooiste”.

Vervolgens moest Paris, de zoon van Priamus (deze was de koning van Troje) uit vier godinnen, te weten Hera, Pallas, Athena en Aphrodite, kiezen wie de mooiste godin was. Paris koos voor Aphrodite. De reden dat Paris voor Aphrodite koos was dat zij Paris de mooiste vrouw van de wereld had beloofd. Uiteindelijk kwam Paris Helena tegen, zij kwam uit het Griekse Sparta en was de dochter van Leda en was getrouwd met Menelaos. Ze werden verliefd en Paris nam zijn geliefde mee naar Troje. Menelaos was woedend en trok samen met Agamemmom en soldaten naar Troje om zo zijn vrouw Helena terug te krijgen.

Dit is echter de mythologische verklaring, een andere verklaring voor de oorlog zou een conflict zijn over de handelsroutes.

Verzonnen of echt?

Menig historicus denkt dat het paard van Troje nooit is gebouwd. Daarnaast denken vele historici dat het paard van Troje een literair en geromantiseerd verzinsel is. Er zijn ook mensen die vermoeden dat het verhaal op ware feiten is gebaseerd, we zullen het helaas nooit echt te weten komen.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.
De neutraliteit van dit artikel is betwist.