Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Para Dressuur

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Frank Hosmar op een Para dressuurwedstrijd

Tijdens de Paralympische Spelen 2012 wordt de discipline Para Dressuur verreden.

Grades

De Para Dressuur kent de volgende grades; IA, IB, II, III, IV. In Grade IA en IB komen de sporters uit met de zwaarste handicaps/beperkingen. Sporters in grade IV hebben lichte beperkingen, die soms voor een buitenstaander haast niet zichtbaar zijn.

Indien hun beperking dit noodzaakt, mogen de ruiters gebruikmaken van hulpmiddelen om het paard te leiden. Er wordt alleen dressuur gereden. Er zijn individuele wedstrijden en teamwedstrijden. Er is zowel een wedstrijd die bestaat uit verplichte onderdelen en een die bestaat uit de vrije oefening op muziek. Bij de teamwedstrijd bestaat een team uit drie of vier ruiters. Tenminste een van hen moet de graad I of II hebben. De eindscore van het team bestaat uit het resultaat van de beste drie teamleden tijdens de teamwedstrijd opgeteld bij de beste drie individuele scores uit de individuele wedstrijd.

De bak is 40 bij 20 meter groot en indien mogelijk voor graad IV-ruiters 60 bij 20 meter. Visueel beperkte ruiters van graad III en graad IV mogen geholpen worden om zichzelf te oriënteren in de bak. Dit kan door aanwijzingen van een assistent buiten de bak of bijvoorbeeld door middel van geluidssignalen.

Afvaardiging landenteam

Alle CPEDI's3* wedstrijden tellen mee in de klassering voor de Paralympische Spelen van 2012. Voorwaarden is dat deze wedstrijd minimaal beoordeeld moet worden door 3 jury's waarvan 2 juryleden die niet uit het land van de organisatie afkomstig zijn. De klassering per land is gebaseerd op welk team het hoogste scoort gedurende de kwalificatieperiode.

Ieder land mag maximaal 1 team afvaardigen bestaande uit minimaal 3 en maximaal 4 ruiters met allen dezelfde nationaliteit. Het team moet minimaal bestaan uit een grade Ia, Ib of II atleet. Er mogen maximaal 3 ruiters met dezelfde grade deelnemen in een team.

Wedstrijdverloop

Tijdens de Paralympische Spelen worden er 3 onderdelen verreden:

  • Team test (landenproef, verplichte proef). Resultaat telt mee voor de landenproef.
  • Individuele test (verplichte dressuurproef, telt ook mee voor het landenresultaat).
  • Kür op muziek, bestaat uit verplichte onderdelen maar met vrije invulling van de volgorde.

Nadat alle ruiters de eerste en de tweede proef hebben gereden, wordt het landenklassement opgemaakt. Van ieder teamlid (maximaal 4 per land) worden de scores van beide proeven bij elkaar opgeteld. De drie hoogste subtotaalscores per land worden ook weer bij elkaar opgeteld en bepalen daarmee de teamscore. Het goud gaat uiteraard naar het team met de hoogste totaalscore.

De individuele proef telt echter ook mee voor individuele medailles. Per grade wordt een klassement opgesteld en krijgen de nummers 1, 2 en 3 eremetaal uitgereikt. Voor de nummers 4 tot en met 8 is een diploma beschikbaar. De uitslag van de individuele proef bepaalt in grote lijnen de startvolgorde voor de finale. De vijf hoogstgeplaatste combinaties rijden als laatste vijf hun finale. De onderlinge volgorde wordt per groepje van vijf door loting bepaald, net als de startvolgorde op de andere dagen.

De finale bestaat uit de kür op muziek en is het hoogtepunt van de dressuur.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: meer foto's van aangepaste dressuur

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.