Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Polocrosse

Uit Bokt
Paard en ruiter in polocross outfit, klaar vaan de wedstrijd

Polocrosse is een nieuwe teamsport te paard in Nederland. Polocrosse is eigenlijk “lacrosse te paard”. Het wordt op een grasveld gespeeld met een stick en een bal. Deze stick bestaat uit een stok waar een hoofd met een netje zit. Hiermee kan de bal gegooid, gedragen of opgepakt worden. Deze bal is ongeveer 10 cm groot, zacht en van sponsachtig rubber gemaakt.

Het spel

Een polocrosse veld met afmetingen
De pick-up

Een team bestaat uit 6 spelers, verdeeld in 2 secties van 3 spelers die ieder 3 chukka’s van 6 minuten spelen. Een wedstrijd bestaat totaal uit 6 chukka’s. De drie spelers van een sectie spelen ieder een andere positie met een andere functie; - nummer 1 is de aanvaller - nummer 2 is de middenvelder en spelverdeler - nummer 3 is de verdediger.

Het veld is 55m bij 146.5m groot, en verdeeld in 3 gebieden: twee scoringsgebieden, aan beide uiteinden van het veld, en een middenveld. Alleen de nummer 1 van het aanvallende team en de nummer 3 van het verdedigende team zijn in de scoringsgebieden toegestaan. Het middenveld is 100 meter lang, hier mogen alle spelers komen. De structuur van polocrosse is zo bedacht, dat het voor een speler onmogelijk wordt in zijn eentje te spelen. Polocrosse is daardoor een echte team sport.

De twee lijnen die de scoringsgebieden van het middenveld scheiden wordt de penalty-line genoemd. Het doel is 1,5 m breed. Om het doel heen zit een halve cirkel van 10 m (de D). Men mag niet in deze D staan of rijden om te scoren.

De wedstrijd begint met een line-up in het midden van het middenveld, de spelers van 2 teams staan naast elkaar in 2 rijen van 3. De nummer 1 staat voorop, nummer 2 daarachter en de nummer 3 achteraan. De scheidsrechter gooit de bal tussen de spelers door en de spelers mogen proberen de bal te vangen met de stick. Wanneer er gescoord is, wordt de bal opnieuw ingegooid door middel van een line-up.

Tijdens het spel mag de speler de bal van de grond oppakken (Pick-up), de bal vangen en overgooien. Verder mag de bal in het netje meegenomen worden over het veld heen, maar de speler moet de stick wel aan de stickkant houden. Dit betekent dat als een speler rechts is, de stick met bal dus rechts van het paard gedragen wordt. De bedoeling is om de bal zo snel mogelijk naar de nr. 1 te krijgen, zodat deze kan scoren. Wanneer de nummer 1 de bal zelf heeft, mag deze niet zomaar ermee in het scoringsgebied rijden. De bal moet dan eerst gestuiterd worden.

Polocrosse kan door jong en oud gespeeld worden

Toernooi

Polocrosse is een echte familie sport, want het wordt gespeeld door jong en oud. Zo komt het regelmatig voor dat zoon, vader en opa in een sectie zitten. Een toernooi duurt meestal 2 dagen waarin je totaal 4 wedstrijden speelt. Zo'n toernooi is dus een weekendje weg met de familie. Er zijn veel contacten tussen verschillende spelers en verschillende clubs en daarom is polocrosse niet alleen het spel, maar speelt het sociale gedeelte een grote rol. Als je eenmaal naar een polocrosse weekend bent geweest, wil je niets anders meer!

Het onderkomen van de paarden tijdens het tournooi

Tijdens een polocrossetournooi staan de paarden buiten in paddocks naast elkaar.

Benodigdheden

De bal en stick

Om te beginnen met Polocrosse, heb je slechts een helm/cap, stick en bal en beenbescherming voor je paard nodig. Iedereen die kan paardrijden, kan ook polocrossen. Polocrosse helpt zelfs bij het verbeteren van je rijkunst! Het is ook ontstaan om kinderen beter te leren paardrijden en om hun van hun angsten af te komen.

Polocrosse kan met elk type en ras paard gespeeld worden. Het voornaamste is dat je paard het leuk vindt. Je kan namelijk je paard niet dwingen om dit spel te spelen. Maar de meeste paarden wennen erg snel aan de stick en de bal en vinden polocrosse erg leuk, met soortgenoten over het veld galopperen en één zijn met de ruiter. Tijdens het spel hoeft het paard niet steeds met 1 hand gereden te worden, daarom maakt het niet als je normaal met 2 handen rijdt. Naarmate je polocrosse vaker speelt, gaat je paard het ook beter begrijpen en steeds meer meedenken in het spel.

Veiligheid voorop

polocrosse is een contactsport

Polocrosse is een contactsport. Iets wat paarden van nature gewend zijn en wat zij bijvoorbeeld ook in de wei vertonen, maar de meeste Nederlandse ruiters niet. Bij polocrosse staan veiligheid en welzijn voor het paard voorop. Er zijn veel spelregels opgesteld om deze veiligheid te waarborgen en de meeste van deze regels zijn logisch. Zo bestaat er “de lijn van de bal”; dit betekent dat wanneer er iemand van de linkerkant op de bal af gaat, je niet “tegen het verkeer” in mag gaan en van de rechtkant komt. Verder mag je absoluut niet je paard als botsauto gebruiken, of je stick als zweep gebruiken. Tijdens de wedstrijden wordt er gecontroleerd of je paard in goede conditie is. Verder zijn onder andere dubbele teugels, slof en bitten met scharen verboden.

Polocrosse in Nederland

Polocrosse wordt op verschillende plaatsen in Nederland gespeeld; Zeeuws-Vlaanderen, Utrecht/Gelderland, Drenthe en Groningen. Op de website http://www.polocrosse.nl staan alle activiteiten.

Bronnen, referenties en/of voetnoten