Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Steeplechase

Uit Bokt
Een waterhindernis tijdens een steeplechase

De steeplechase is een snelheidswedstrijd op een renbaan waarin diverse hindernissen zijn opgenomen. Enkele beroemde steeplechases zijn de Grand National in Liverpool (UK) en die in Pardubice, Tsjechië.

Daarnaast was de steeplechase in het verleden ook een onderdeel van een Eventingwedstrijd en gold als voorbereiding op de crosscountry. Deze steeple leg je af binnen een vooraf bepaalde tijd. De hindernissen zijn zogenaamde flinke steeplehagen. Sinds 2006 worden in de eventing geen steeplechases meer gereden.

Schilderij van de Grand National in 1926

Geschiedenis

De steeplechase onstond in de 18e eeuw in Ierland, het was toen een onderdeel van cross country. De eerste race werd verreden in 1752 door Mr. Cornelius O'Callaghan en Mr. Edmund Blake. De race was 6 mijl lang en ging van Buttevant Church naar St. Leger Church in Doneraile, in Cork. Omdat de steeplechase steeds van kerktoren naar kerktoren ging kregen de race al snel de naam steeplechase. ("church steeple" is Engels voor kerktoren). Steeplechase was steeds een onderdeel van de cross country, in 1810 werd de eerste onafhankelijke steeplechase georganiseerd in Bedlam, England. De eerste steeplechases waren over ruig terrein, behalve hindernissen moesten de paarden waterplaatsen oversteken en moeilijke afdalingen maken. Het spreekt voor zich dat de steeplechase in die periode een zeer gevaarlijke sport was voor zowel paard als mens.

De sport onwikkelde zich en ging steeds meer op vlakke banen plaats vinden, de hindernissen werden heggen met af en toe een sloot tussendoor. In de loop der jaren in de steeplechase een stuk veiliger geworden, maar geheel risico vrij zal het waarschijnlijk nooit worden.


Landen

De steeplechase is een veel beoefende sport in Engeland, Amerika en Australië. Buiten deze landen is de steeple chase niet een hele populaire vorm van de paardensport. Elk jaar wordt in Engeland de meest bekende steeple chase verreden, namelijk de Grand National. Elk jaar trekt deze race weer miljarden kijkers, de race wordt op de voet gevolgd door de gehele wereld.


Paarden

De Engels Volbloed is het meest gebruikte steeplechase paard. De paarden zijn in verhouding tot de normale vlakke baanraces ouder, een steeplechaser begint zijn carrière na zijn zesde levensjaar. Maar het is lichamelijk dan ook heel intensief voor een paard, de races gaan vaak over lange afstanden en over hoge hindernissen. Bekende steeplechasers zijn onder andere Red Rum, Arkle, Crisp, Desert Orchid en Istabraq. De carrière van een steeplechaser begint later maar duurt vaak ook langer, zo wist Red Rum de Grand National voor de derde keer te winnen op zijn 12e. De meeste vlakke baan renners zijn dan al lang met pensioen. Een goede steeplechaser moet zijn snelheid weten te combineren met een goed springvermogen. De afstanden van een steeplechase zijn gemiddeld langer dan een vlakke baan race en een paard heeft dan ook een goed uithoudingsvermogen nodig.

Schilderij van de Grand National in 1890


Hindernissen

Bij de steeplechase worden verschillende soorten hindernissen gebruikt. Over het algemeen wordt er gebruikt gemaakt van een standaard heg. Deze heggen zijn vaak aan de onderkant versterk, maar van boven niet. Een paard dat dus te vlak springt zal niet meteen vallen omdat de hindernis dus gedeeltelijk meegeeft. Wel kan het paard hierdoor uit balans raken en als nog ten val komen. De hoogte en breedte van de hindernissen verschilt per race en de afstand van deze race. Uiteraard speelt het niveau ook mee, zo is de Grand National een lange race en toch wordt er heel erg hoog gesprongen.

Naast de standaard heg zijn er verschillende variaties van hindernissen, elke beetje bekende steeplechase race heeft wel een beruchte hindernis ertussen zitten, vaak krijgen deze hindernissen ook nog aparte namen. Zo heb je bijvoorbeeld heggen die heel erg breed zijn, of met een brede sloot achter of voor de hindernis. Deze hindernissen verhogen de moeilijkheidsgraad.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten