Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Tandarts

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Het woord zegt het al: de paardentandarts is iemand die gespecialiseerd is in tandheelkunde bij het paard. Het is gebruikelijk het gebit van je paard één maal per jaar op tandproblemen te laten controleren. Dit kun je laten doen door een dierenarts of een paardentandarts. Deze controleert dan of je paard haken op zijn kiezen heeft. Heeft je paard last van haken dan zal de tandarts deze bijvijlen. Ook voor het trekken van wolfskiezen kun je een paardentandarts laten komen.

Wie bellen?

Niet iedereen is het er over eens of je nu beter een paardentandarts of een dierenarts kun bellen om het gebit van je paard te laten controleren. De meeste paardendierenartsen hebben de kennis en de benodigdheden om het gebit van je paard controleren en waar nodig bij te vijlen. Elke paardendierenarts heeft een basisopleiding in de tandheelkunde gehad. Bovendien is de dierenarts ook bevoegd om je paard te sederen of pijnstillers te geven als dat nodig is in geval van een grotere ingreep. Als je paard bijvoorbeeld niet goed wil eten kan het handig zijn om de dierenarts te bellen, die kan dan de tanden controleren en het paard ook meteen onderzoeken op andere problemen zoals bijvoorbeeld een slokdarmverstopping of maagzweer.

Een paardentandarts is meestal de hele dag met gebitten van paarden bezig. Hij heeft daardoor soms meer specialistische kennis en materialen dan de dierenarts. Ook is de tandarts soms goedkoper omdat hij het paard niet sedeert.

Keurmerk/vakvereniging

Er is nog geen keurmerk voor gebitsverzorgers of paardentandartsen. Het is daardoor voor eigenaren lastig om te bepalen wie zijn werk goed doet en wie niet. Probeer te overleggen met stalgenoten, je dierenarts, je hoefsmid of andere mensen die ervaring hebben met de tandarts of dierenarts die jij de gebitscontrole wil laten uitvoeren. Zorg ervoor dat je zelf aanwezig bent bij de behandeling zodat je weet wat er gedaan is.

Wel zijn er verschillende vakverenigingen. Deze verenigingen controleren hun leden en organiseren bijscholingen.

Overzicht vakverenigingen

  • NVVGP. Dit is de Nederlandse Vereniging Voor Gebitsverzorging bij het Paard. De NVVGP organiseert jaarlijkse bijscholingen. Ook kan een paardentandarts/gebitsverzorger zich laten certificeren.
  • AED. Dit is de Academy of Equine Dentistry. De AED is gevestigd in de USA. Het is een instituut waar je een opleiding tot paardengebitsverzorger kan volgen. De AED is het grootste instituut in de wereld.
  • IAED. Dit is in de USA de grootste vereniging van gebitsverzorgers. Ze organiseren jaarlijks een congres. Ook organiseren ze workshops en kan je een theorie- en praktijkexamen afleggen.
  • IGFP. Dit is de Duitse vereniging voor gebitsverzorgers. Ze organiseren jaarlijks een congres. Ook organiseren ze verschillende cursussen.

Zie ook het artikel over tandproblemen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.