Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Vangen

Uit Bokt

Van nature graast een paard de hele dag. In het wild doen ze dat wel zo'n 15 á 16 uur per dag. Daarom is het voor paarden goed om in de wei te staan, het is natuurlijk. Maar sommige paarden vinden het zo leuk om in de wei te staan, dat ze er liever niet meer uit komen. Als je paard moeilijk te vangen is, en hij staat met andere paarden en pony's in de wei, krijg je hem waarschijnlijk nog moeilijker te pakken. Je kunt er dan voor zorgen dat er altijd een paard in de wei staat die zich makkelijk laat vangen, dan loopt je paard er makkelijker achter aan. Maar begin je eerst af te vragen waarom je paard zich niet wil laten vangen. Is het gewoon ondeugd, of is hij schuw en loopt hij weg uit angst? Als het schuwheid is kan je beter eerst proberen om iets aan die schuwheid te doen.

Wat kun je doen

Je kunt het weglopen van een paard vaak voorkomen door op de juiste manier naar een paard toe te lopen. Dit doe je door in een boog naar je paard of pony toe te lopen en niet naar de ogen maar naar de schoft te kijken. Sommige paarden worden angstig van een starende blik, dit is vanuit zijn instinct als prooidier. Kijk dan niet naar je paard, maar bijvoorbeeld naar het hek achter hem, of naar het hooi dat hij aan het eten is.

Als je naast je paard staat, maak dan eerst contact bij de schoft voordat je het hoofd of de hals aanraakt. Als je paard toch weg loopt als je hem op de juiste manier benadert, loop dan parallel met hem mee (dus niet recht achter hem aan) maar blijf achter hem aan lopen en laat hem niet met rust op het het moment dat hij wegloopt. Stop niet op het moment dat je hem wilt pakken maar het in eerste instantie niet lukt: je paard zal leren dat als hij maar lang genoeg weg blijft lopen, hij uiteindelijk zijn zin krijgt.

Als je paard een weidemaatje heeft en zij niet al te dominant naar elkaar zijn, kan je ook eens bij zijn weidemaatje gaan staan om te kroelen en snoepjes te geven (mits deze zich gemakkelijker laat vangen). Jouw paard zal je opmerken, en nieuwsgierig komen kijken wat er te halen valt.

Vaak laten paarden zich wel vangen met voer. Hou het voer in je ene hand, en je halster verstop je achter je rug. Wanneer hij begint te eten kan je je arm om zijn nek slaan en het halster om te doen. Dit moet je niet doen als je paard met andere paarden in de wei staat, de paarden zullen allemaal wat eten willen en uit voedernijd naar elkaar slaan. Je loopt dan kans om zelf geraakt te worden. Als je paard in een groep staat, en je wilt alleen je eigen paard hebben, loop dan rustig naar hem toe, met iets in je hand. Leer hem dus dat hij beloond wordt, als hij gevangen wordt.

Is je paard nog wat slimmer? Dan kun je nog een andere truc proberen. Daarbij ga je op je hurken in het gras zitten en 'grazen'. Natuurlijk ga je geen echt gras eten, maar door plukjes gras te plukken en in het zelfde tempo te eten als een paard, zal je paard denken dat je ook eet. Je moet gebukt blijven, en je paard negeren. Het paard wordt nieuwsgierig en komt kijken. Wacht tot hij dichtbij genoeg is, dat je hem aan kan raken. Pak dan z'n voet en roep 'Voetje'. Het paard zal verbaasd zijn, en z'n voet optillen. Hij blijft dus stil staan, en je kan hem vangen[1] Helaas werkt zo'n trucje niet altijd, het paard snapt na een paar keer wel dat je hem gaat vangen.

Sommige paarden draaien gelijk hun kont naar je toe, als je hen uit de wei wilt halen. Zo kom je nooit bij hun hoofd, en kan je ze ook niet vangen. Dit betekent dat je iets moet doen aan de respectverhoudingen tussen jou en je paard: als hij dit doet, wil dat zeggen dat hij jou niet respecteert.

Als je moeite hebt met het vangen van je paard, zorg dan dat je niet altijd de wei in gaat om hem te halen voor het rijden. Ga ook eens gewoon de wei in voor een knuffel, een snoepje, en ga daarna weer weg. Op het moment dat je paard geen zin heeft om te werken, zal hij minder snel geneigd zijn om weg te lopen als je dit af en toe doet (dat jij eraan komt wil immers niet altijd zeggen dat hij moet werken).

Ben je niet zo handig met het halster, of ben je aan de kleine kant? Het wil wel eens helpen om op het moment dat je bij je paard staat, het halstertouw om de nek te slaan in een lus, zodat je net iets meer houvast hebt bij het omdoen van het halster. Doe dit dan zo dicht mogelijk bij het hoofd, zodat het paard zich niet alsnog om kan draaien. Als je iemand bij je hebt, kan die het touw vasthouden terwijl jij het halster aan doet. Als je paard het gefrunnik aan zijn hoofd dan zat is, kan hij niet zomaar weg wandelen.

Niet doen

Wat je nooit moet doen, is het paard in een hoek drijven. Het paard voelt zich dan opgesloten en kan uit angst gaan trappen. Je moet ook je paard niet ineens vast grijpen, waardoor hij/zij kan schrikken. Het is ook niet verstandig om een lusje maken met een halstertouw, of je vingers in 1 van de gespen van het halster(touw) steken. Als je paard dan schrikt, of er van door gaat, kan hij je meesleuren of omver trekken.

Tot slot, beloon je paard altijd als je hem hebt gevangen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. Josephine Knowles,Paard en pony tipboek: praktische oplossingen voor vaak voorkomende problemen, Tirion: Baarn, 2004.


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto van het uit de wei halen

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.