Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Zicht

Uit Bokt

Het zicht van een paard is anders dan dat van mensen. Omdat paarden altijd alert moesten zijn op gevaar in de omgeving, zijn hun ogen anders ontwikkeld. In sommige dingen zijn paarden beter, in andere dingen minder goed dan de mens. Door rekening te houden met deze andere waarneming kunnen onverwachte reacties van het paard begrepen worden.

Gezichtsveld

Een paard heeft ogen aan de zijkant van zijn hoofd staan. Dat zorgt ervoor dat hij bijna 360 graden om zich heen kan kijken. Daarom kan hij ook schrikken van iets wat zich achter hem bevindt, zelfs zonder zijn hoofd te bewegen. Wij zouden ons hoofd moeten draaien.

Zijn 'achteruit' zicht is wel veel minder ontwikkeld. Dus hij ziet daar niet zo goed als de dingen die naast of voor hem gebeuren. En daarom zal hij vlugger schrikken en vluchten.

De mens kijkt met twee ogen tegelijk. Als je één oog dicht doet zie je bijna hetzelfde. Een paard kijkt met één oog tegelijk. Hij ziet rechts en links dus iets anders. Er zijn veel mensen met paarden die je kunnen vertellen dat hun paard op de heenweg van iets schrok in de berm, en op de terugweg weer schrok van hetzelfde. Dat is makkelijk te verklaren: zijn andere oog had het 'gevaar' namelijk nog niet gezien. Soms kijken paarden wel met twee ogen tegelijk naar iets. Ze richten daar hun hoofd op en priemen beide oren naar voren. Ze zijn geïnteresseerd. Onze twee ogen naast elkaar zorgen er ook voor dat we nauwkeurig diepte kunnen zien. Voor paarden is het schatten van diepte dus moeilijker.

Gezichtsveld1.jpg Gezichtsveld2.jpg

Wat nu lichtgeel gekleurd is, bij de letter A dus, is wat een paard ziet met 1 oog. Met zijn rechteroog ziet hij het rechtergedeelte, en met zijn linkeroog het linkergedeelte. Het oranje gekleurde deel kan een paard zien met twee ogen tegelijk.

Scherpte

Een paard ziet dus anders dan wij doen. Maar een paard ziet de dingen ook minder scherp. Dat is ook niet echt nodig. Een paard kan wel kleine bewegingen zien op kilometers afstand. Als een paard nu wel iets beter wil bekijken dan kan hij kleine spiertjes in zijn oog aanspannen. Of hij brengt zijn hoofd omhoog en soms draait zijn hoofd iets opzij. Vaak gaat zijn hoofd omhoog en omlaag om maar een goed beeld van iets te krijgen. (Als je gaat springen zal je paard zijn hoofd ook even omhoog brengen en dan weer omlaag om te gaan springen)

Blinde vlek tijdens rijden.jpg

Als een paard aan de teugel loopt kan hij recht voor zich niets zien. De plek tussen zijn ogen en voor zijn ogen is dus een blinde vlek. Zijn zicht is naar de grond gericht. B op de foto toont wat hij wel kan zien.

Blinde vlek.gif

Bovenstaand plaatje illustreert waar de blinde vlek is van een paard. Alles wat gestreept is kan een paard dus niet zien. Daarvoor moet hij zijn hoofd draaien. Nu weet je waarom je een paard niet van achteren mag naderen. Hij ziet je gewoonweg niet.

Een paard dat rustig aan het grazen is, gebruikt twee ogen om rustig alles in zich op te nemen. Hoort hij iets aparts, dan zal hij zijn hoofd omhoog brengen zodat hij met twee ogen tegelijk naar iets kan kijken.

Een paard heeft de grootste ogen van alle zoogdieren. Deze grootte zorgt ervoor dat een paard alles 2x zo groot ziet als dat wij dat doen. En dat is makkelijk als er een roofdier op je loert. Omdat een paard alles heel goed kan zien, schrikt hij veel sneller op winderige dagen, er zijn dan zoveel dingen die bewegen.

Paarden kunnen ook veel beter in het donker zien dan wij. Trouwens ze kunnen ook beter in het donker zien dan katten, als het echt donker is. Niet als het schemert, dan zien wij wel beter.

Kleuren

Paarden zien wel kleuren. Geel, groen, blauw. Rood is wat lastiger. Als het licht minder wordt dan ziet een paard ook minder kleuren. De wereld van een paard is voornamelijk grijs. Links zie je in de kleurencirkel wat de mens kan zien. En rechts zie je de grijze wereld van het paard. Kleurencirkel.jpg

Om het nog duidelijker te maken hieronder wat foto's A en B is wat jij ziet. En C en D is wat een paard ziet.

Zicht A.jpg Zicht C.jpg

Zicht B.jpg Zicht D.jpg


Paarden hebben een blinde vlek voor hun neus. Dus waar wij eigenlijk verwachten dat ze heel goed zullen zien, zien ze niets. En daarom kun je een paard beter iets aan de zijkant benaderen. Hij heeft ook een blinde vlek ongeveer twee meter achter zijn staart. Daarom kun je hem beter niet van achteren benaderen.

Omdat hij voor zijn neus een blinde vlek heeft, springt een paard altijd op zijn gevoel. Hij komt op de hindernis af en schat dan de hoogte in. Paarden kunnen goed de diepte inschatten van iets. En dan ziet hij de hindernis niet meer en springt dus op zijn gevoel.

Bronnen, referenties en/of voetnoten