Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Amerikaanse draver

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf Amerikaanse Standardbred)

De American Standardbred of Amerikaanse draver is afkomstig uit de Verenigde Staten en is een van de snelste dravers ter wereld. De naam Standardbred komt van een standaard (snelheids)norm die is vastgesteld om in het stamboek opgenomen te worden.

Amerikaanse draver (American Standardbred)
Amdraver05.jpg
Amdraver04.jpg
Stokmaat: 1,50 – 1,65 meter
Kleur: Effen kleuren: vos, vaal, zwart of donkerbruin, zelden schimmel
Land van herkomst: Verenigde Staten
Link naar stamboek: http://www.ustrotting.com

Geschiedenis

Amerikaanse draver voor een sulky

Tot de 18e eeuw was in Amerika de Morgan het paard bij uitstek voor de draverij. In 1788 werd de bekende Engelse Volbloed “Messenger XX” geïmporteerd naar Philadelphia. Deze hengst heeft zijn stempel gedrukt op vrijwel alle dravers- en pacerrassen. Uit deze Messenger XX en een Norfolk Trotter merrie werd Hambletonian 10 geboren, een uitstekende fokhengst die een hele rij gerenommeerde wedstrijddravers heeft geproduceerd. Hierdoor viel de Morgan al snel uit de gratie. Ongeveer 90% van de Standardbreds zijn te herleiden uit de vier zonen van Hambletonian 10:

  • George Wilkes
  • Dictator
  • Happy Medium
  • Elictioneer

De naam Standardbred werd vanaf 1879 gebruikt. Een paard werd opgenomen in het stamboek als hij kon voldoen aan de standaardnorm: één mijl (1,6 kilometer) afleggen in 2 minuten en 30 seconden. Nu worden paarden alleen nog ingeschreven afhankelijk van hun stamboom. De maximale tijd die de paarden mogen lopen is aan banden gelegd. Een tweejarige mag maximaal 2 minuten en 20 seconden lopen over die afstand en een driejarige mag daar 2 minuten en 15 seconden over doen. De paarden kunnen tegenwoordig sneller lopen, omdat de baan, het tuig en de sulky’s in de loop van de jaren flink zijn verbeterd. Daarnaast gaat men selectief te werk met het fokken. In 1980 is er door Niatross een record gevestigd, hij deed 1 minuut en 49 seconden over die ene mijl.

Exterieur

De Standardbred kan wat verschillen in lichaamsbouw, omdat hij voornamelijk gefokt is op snelheid. Het ras vertoont wat overeenkomsten met het Engels Volbloed maar is niet zo hoog, met een stokmaat ongeveer 1,58 meter. Het paard is robuust gebouwd en maakt een onverschrokken indruk. Het hoofd is robuust, niet erg elegant en straalt vertrouwen uit. De hals is middelgroot, de grote beweeglijke neusgaten helpen het paard bij elke ademhaling een maximale hoeveelheid zuurstof op te nemen. De krachtige schouders zijn perfect in verhouding met de hals. De scherp getekende schoft is vaak lager dan het kruis, waardoor het paard wat overbouwd is. De rug is lang en niet zo mooi gevormd als die van een volbloed. De romp is mooi rond en diep met een brede gespierde borst. Een krachtige achterhand zorgt voor de snelheid van het paard. De benen zijn kort en hard, vooral de dijbenen zijn goed ontwikkeld met sterke pezen en korte pijpbenen. De uitstekende hoeven zorgen voor stabiliteit, wat van belang is om zonder blessures te kunnen racen.

Kleur

De Standardbred is altijd effen gekleurd, meestal bruin, zwart of voskleurig. Schimmels komen maar zelden voor.

Invloeden

Karakter

Het ras beschikt over een groot uithoudingsvermogen en een grote snelheid. Het heeft een moedig, actief en volhardend temperament en een dapper karakter. De Standardbred heeft het vermogen een enorme snelheid te ontwikkelen.

Gebruik

De Standardbred wordt voornamelijk gebruikt in de drafsport, maar is ook geschikt voor tuig- en renpaard. Dit ras heeft een grote rol gespeeld bij de verbetering van buitenlandse rassen.

In de Verenigde staten wordt verschil gemaakt tussen Pacers en Dravers:

  • Dravers hebben een diagonale draf
  • Pacers hebben een laterale draf, of telgang. De telgang is vaak sneller dan de gewone draf vanwege een langer zweefmoment. Pacers zullen minder snel in galop overgaan.

In de Verenigde Staten wordt er meer gewerkt met pacers, terwijl in Europa de dravers meer populair zijn. De Standardbred is ook geschikt als rijpaard, vooral geschikt voor endurance.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten