Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Buiging

Uit Bokt
De buiging

De buiging is een oefening in de vrijheidsdressuur.

Uitvoering

Bij de buiging zet het paard de voorbenen naar voren en uit elkaar, leunt naar achteren en zakt bij de schoft. Er zijn 2 vormen van de buiging bekend, de ronde buiging en de klassieke buiging. Bij de ronde buiging houdt het paard het hoofd tussen de benen door onder de borst terwijl het hoofd bij de klassieke buiging in een gedragen houding boven de benen voor de borst gehouden wordt.

Achtergrond

De buiging komt uit het natuurlijk gedrag van paarden. Als een paard zich uitrekt zet het de voorbenen naar voren en leunt met het gewicht naar achteren toe waardoor schoft een eind naar beneden zakt. Tijdens deze beweging rekt het paard spieren in de rug, buik en benen op.

Aanleren

Voor men het paard een buiging gaat aanleren is het handig om te zorgen dat het paard eerst heeft geleerd om stil te staan met de voorbenen iets uit elkaar en voldoende ruimte tussen de voor en achterbenen. Van daar uit is het mogelijk om het paard ofwel een target ofwel iets lekker naar beneden te laten volgen. Als het paard tot aan de grond volgt kan het daarna gevraagd worden om het hoofd tussen de benen te steken. Let hierbij op dat het paard zo laag mogelijk blijft met het hoofd. Biedt je de target te hoog aan dan krult het paard zijn hals in plaats van dat hij zakt in de schoft. De oefening is niet heel moeilijk om aan het paard uit te leggen, voor veel paarden is het lichamelijk wel een zware oefening om uit te voeren. Maak de oefening dus langzaam moeilijker en train regelmatig om de rug en buikspieren voldoende op te rekken.

Problemen

Het paard zakt niet in de schoft

In dit geval staat het paard waarschijnlijk met de voor- en achterbenen te dicht bij elkaar en/of wordt de beloning/target te hoog aangeboden. Als de benen te dicht bij elkaar staan is het voor het dier fysiek onmogelijk om ver te zakken. Wanneer de beloning/target te hoog aangeboden wordt zal het dier in de hals opkrullen in plaats van in de schoft te zakken. Het is dus van belang om de beloning/target zo laag mogelijk bij de grond te houden.

Het paard loopt achterwaarts

In dit geval is het belangrijk om het paard eerst te leren dat het op 1 plaats moet blijven staan. Dit kan met een commando voor halthouden maar het is vaak lastig voor een paard om 2 commando's aan elkaar te linken. Men kan het paard dit ook leren door het zijwaarts te laten inbuigen. Sta naast het paard en vraag hem de beloning/target naar achter te volgen zonder te bewegen. Wanneer het dier beweegt beweegt de trainer mee zodat de positie ten opzichte van het paard behouden blijft. Net zolang tot het paard blijft staan en zich inbuigt om bij de beloning/target te kunnen. Hier wordt het dier voor beloont. Door dit steeds verder uit te bouwen wordt het dier leniger en leert het de oplossing in het buigen te zoeken en niet in het bewegen.

Te weinig ruimte om de voorbenen te strekken

Het paard strekt de voorbenen niet

Dit kan komen doordat de voor- en achterbenen te dicht bij elkaar staan. Het paard kan dan de voorbenen niet strekken in de buiging zonder uit balans te raken. Dit kun je oplossen door het paard eerst de spagaat aan te leren en vanuit een lichte spagaat de buiging te vragen.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten