Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Help:Categorie

Uit Bokt
De helppagina's
Standaardopmaak artikel:


Op de pagina ziet u meestal een link Categorieën staan. Dit betekent dat de pagina op één of meer lijsten met pagina's van vergelijkbare onderwerpen staat. Deze lijst kan men inzien door de naam aan te klikken. De pagina Speciaal:Categories bevat een overzicht van alle bestaande categorieën.


De categoriepagina

De categoriepagina zelf bestaat uit een paar delen:

  • Een Wikitekst, een kleine inleiding over het onderwerp. Maak deze niet te lang: iets dat op een 'normale' pagina als een klein beginnetje beschouwd zou worden is hier al genoeg. Het gaat dan voornamelijk om een definitie van het onderwerp. Als er een hoofdpagina over het onderwerp is, kun je die hier linken.
  • Een informatieblokje rechtsbovenaan, om aan te geven dat het een categorie-pagina is en niet een normaal artikel. Deze voeg je in met de code {{category note}}
  • Een lijst van subcategorieën, een categorie kan zelf weer subcategorieën bevatten. Dit wordt hieronder verder uitgelegd.
  • Een lijst van artikelen, alle artikelen die in deze categorie staan worden hier weergegeven, op alfabetische volgorde.
  • Een gallery van afbeeldingen, ook afbeeldingen kunnen in een categorie geplaatst worden. Je ziet een overzicht met thumbnails (kleine afbeeldingen) die in deze categorie staan.

Iets toevoegen aan een categorie

Om een pagina, afbeelding of subcategorie in een bepaalde categorie te plaatsen, plaatst men simpelweg de tekst [[Categorie:Naam]] onderaan de pagina.

Sortering

Artikelen worden op alfabetische volgorde weergegeven. Maar soms is dat niet handig. Mocht je je pagina anders gealfabetiseerd willen hebben, dan kun je dit aangeven met een |, gevolgd door de tekst waar je op wilt sorteren.

Bijvoorbeeld [[Categorie:Persoon|Caprilli]] op de pagina van Frederico Caprilli zorgt ervoor dat dit artikel onder de 'C' komt te staan op Categorie:beroemd persoon (springen).

Hoofdartikelen worden met een * gecategoriseerd. Zo komen ze helemaal bovenaan de lijst te staan, nog voor de A. Dat maakt ze makkelijk terug te vinden. Op Categorie:Paardenras staat bijvoorbeeld de lijst van paardenrassen bovenaan. Dit is gedaan met de code [[categorie:paardenras|*]]

Afbeeldingen in een categorie

Ook afbeeldingen kunnen in een categorie geplaatst worden. Dit maakt het mogelijk om vergelijkbare foto's te vinden. Zo kunnen bijvoorbeeld eenvoudig alle foto's van Haflingers gevonden worden, maar ook alle foto's die te maken hebben met Westernrijden.

Veelgebruikte categorieen voor paardenfoto's:

  • van welk ras het paard is. Voeg alleen de naam van het ras toe, een foto hoeft niet apart toegevoegd te worden aan de bovencategorie 'paardenras'. Een foto van een Haflinger krijgt dus [[categorie:haflinger]] maar niet [[categorie:paardenras]]
  • welke discipline er getoond wordt (bv mennen, springen, dressuur, Western, endurance, vrijheidsdressuur, Natural horsemanship, etc)
  • de kleur van het paard (als dit opvallend is)
  • of het een portret of standfoto betreft
  • en eventuele andere dingen die het makkelijk maken om de afbeelding snel terug te vinden, op verschillende manieren.

De meeste paardenfoto's zullen dus meerdere categorieen krijgen, zodat het op meerdere manieren makkelijk terug te vinden is.

Ook andere afbeeldingen zullen vaak op meerdere manieren ingedeeld kunnen worden, zo hoort een westernzadel zowel thuis in de categorie:western als in de categorie:zadel

Subcategorieën

Een categorie kan zelf ook weer in een categorie geplaatst worden. Daarmee wordt dit een subcategorie. Zo is er een subcategorie Zadel, die onderdeel is van de hoofdcategorie Harnachement.

Opmerking: Als een artikel in een subcategorie zit, hoeft dit meestal niet meer aan de bovenstaande categorieen toegevoegd te worden.


Nieuwe categorie

Als er veel vergelijkbare artikelen op de wiki staan, kan het handig zijn deze samen in een categorie te plaatsen. Kijk eerst bij verwante artikelen of er al een categorie bestaat. Het is zonde om een nieuwe categorie te maken die onder een iets andere naam misschien al bestaat.

Bestaat er nog niets dat er op lijkt, dan kun je een nieuwe categorie maken.

Een paardenras krijgt altijd een eigen categorie, zodat alle foto's van paarden van dit ras hieraan toegevoegd kunnen worden. Die categorie wordt zelf geplaatst in categorie:rassenfoto's.

Categorienaam

Voor de naam van een categoriepagina gelden veel van dezelfde regels als voor de titels van artikelen:

  • Enkelvoud ( de genoemde categorie "rassenfoto's" van hierboven is de uitzondering.)
  • Nederlandse termen
  • Eerste woord is een hoofdletter maar verdere woorden niet
  • Geen afkortingen (voor zover mogelijk)
  • Correcte spelling

Hoe maak ik een nieuwe categorie aan?

  1. Plaats de nieuwe categorie onderaan een van de artikelen die in de nieuwe categorie geplaatst moeten worden: [[Categorie:Nieuwe categorie]] en sla het artikel op.
  2. Klik vervolgens onderaan op de rode link naar de nieuwe categorie.
  3. Bewerk die pagina:
    1. geef een korte beschrijving van de inhoud
    2. plaats de categorie zelf in een hogere, al bestaande categorie
    3. voeg het sjabloon {{category note}} toe
  4. Breng vervolgens op de andere artikelen die in de nieuwe categorie moeten vallen ook de link aan naar de nieuwe categorie. Als je een subcategorie maakt, en het artikel stond al in een soortgelijke of hogere categorie, haal deze link dan weg.
  5. Controleer je nieuwe categorie-pagina en kijk of de artikelen die je in gedachten had er ook in staan.


Een verwijzing naar een categorie

Soms wil je een artikel niet toevoegen aan een categorie, maar wel een link opnemen naar de categoriepagina. Als je echter de gewone manier om te linken gebruikt, dan zal de link verdwijnen uit de tekst, om onderaan de pagina de categorie aan te geven. Je kunt dit vermijden door in de link een dubbele punt te plaatsen aan het begin van de link, zoals in [[:Categorie:SGW]], wat zich dan toont als Categorie:SGW. Deze pagina staat vol van dergelijke verwijzingen.


Zie ook: