Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Korps Rijdende Artillerie

Uit Bokt
Gele Rijder
Schilderij Gele Rijders door Breitner

Het Korps Rijdende Artillerie is ook wel bekend onder de naam de Gele Rijders. Het is een korps binnen de Nederlandse Koninklijke Landmacht.

Geschiedenis Rijdende Artillerie

De Rijdende Artillerie werd op initiatief van stadhouder Willem V op 21 februari 1793 door de Staten-Generaal opgericht. Dit om de artillerie in staat te stellen om op het slagveld de paarden van de veel snellere cavalerie te kunnen volgen. De Gele Rijders werden in 1799 ingezet bij de Slag bij Bergen, waar zij met de Fransen de Engelsen en Russen versloegen. Prins Willem II schonk bij zijn inhuldiging tot koning in 1842 de Rijdende Artillerie een met gele tressen afgezet huzarenuniform, waardoor de naam Gele Rijders ontstond.

Na de overwinning van de Duitsers in mei 1940 werd het Nederlandse leger ontbonden, zo ook de Rijdende Artillerie. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Nederlandse leger opnieuw opgebouwd, echter zonder Rijdende Artillerie. Door motorisering en mechanisering was de reguliere veldartillerie snel verplaatsbaar geworden, waarmee de Rijdende Artillerie als apart legeronderdeel overbodig was geworden.

Oud-Gele Rijders hielden in de naoorlogse jaren de herinnering levend middels bijeenkomsten en optredens in volledige uitdossing. Plaats van handeling was veelal Arnhem, de voormalige garnizoensplaats van de Rijdende Artillerie.

11 Afdeling Rijdende Artillerie

Begin jaren '60 van de 20e eeuw leidde e.e.a. ertoe dat werd besloten om de traditie van de Rijdende Artillerie voort te zetten door één van de toenmalige afdelingen veldartillerie om te dopen naar een Afdeling Rijdende Artillerie. De eer viel ten beurt aan de 11e Afdeling Veldartillerie uit Schaarsbergen (gemeente Arnhem), die vanaf 16 januari 1963 verder door het leven ging als de 11e Afdeling Rijdende Artillerie. (11 Afdra)

Na het einde van de Koude Oorlog werd het takenpakket van de afdeling uitgebreid. Naast het leveren van vuursteun kon de 11e Afdeling Rijdende Artillerie ook tijdens vredesoperaties worden ingezet. Als dusdanig waren de Gele Rijders onder meer actief in Kosovo (1999), Bosnië (2003-2005), Afghanistan (2007-2010) en Curaçao (Compagnie in de West, 2011-2012).

De 11e Afdeling Rijdende Artillerie was een afdeling van de 13e Gemechaniseerde Brigade en was gelegerd in 't Harde. Met onder meer moderne pantserhouwitsers zorgden ze voor vuursteun bij de brigade en andere eenheden. De 11e Afdeling Rijdende Artillerie werd op 25 januari 2013 opgeheven ten gevolge van bezuinigingen.

VuursteunCommando

Twee batterijen van het per 25 januari 2013 opgerichte VuursteunCommando (VustCo) houden de tradities van het Korps Rijdende Artillerie in ere. Het VuursteunCommando is de artillerieafdeling binnen het Operationeel Ondersteunings Commando Land.

Koninklijk Huis

De Rijdende Artillerie heeft een nauwe historische band met het Koninklijke Huis en de stad Den Haag. Tijdens de regering van Koning Willem II gingen de Gele Rijders aan kop in de Koninklijke stoet bij de opening van de Staten-Generaal. Tegenwoordig is de eenheid verantwoordelijk voor het afvuren van saluutschoten bij plechtigheden rond het Koninklijk Huis. Ze deed dat onder meer bij het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, de geboorte van erfprinses Amalia en bij de begrafenissen van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard. Bij de laatste uitvaart begeleidden officieren van de Rijdende Artillerie de affuit waarop de kist van de Prins was geplaatst. Op Prinsjesdag geeft een batterij van de Gele Rijders minuutschoten af van het moment dat de Koning het Paleis verlaat totdat hij daarin is teruggekeerd.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten