Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Prinsjesdag

Uit Bokt
Gouden koets met Koningin Beatrix erin tijdens Prinsjesdag 2007

Prinsjesdag is de dag dat de troonrede wordt voorgelezen door het staatshoofd van Nederland.

Geschiedenis

In de eerste helft van de negentiende eeuw werd de zitting van de Staten-Generaal geopend op de eerste maandag in november. Omdat een groot aantal kamerleden van ver moesten komen en op zondag, vanwege de zondagsrust niet mochten reizen was maandag geen ideale dag. In 1887 werd de maandag dan ook officieel gewijzigd in de grondwet naar de derde dinsdag in september.

In de loop van de eeuw werden rijtuigen vervangen door auto’s en kwamen de kamerleden steeds vaker met de dienstwagen naar het Binnenhof. Hans Wiegel stelde de koets weer in ere en sindsdien wordt een optocht gehouden met rijtuigen begeleid door de cavalerie. Het staatshoofd rijdt in deze optocht altijd in de Gouden Koets.

Cavalerie

Om de paarden van de cavalerie (paard en ruiter) voor te bereiden, oefenen ze elk jaar op het Noorderstrand van Scheveningen met rook en schoten. Dit spektakel is vrij toegankelijk voor publiek.

De paarden die worden ingezet bij de optocht zijn niet allemaal eigendom van defensie of uit de Koninklijke stallen. Vroeger werden paarden ook tijdelijk ingevorderd bij boeren uit de omgeving. Tegenwoordig kan je een paard aanmelden voor de eer. De paarden moeten wel “bomproef” zijn, willen ze de test doorstaan en ook daadwerkelijk mee kunnen doen in de ere-escorte.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Prinsjesdag