Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Marengo

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Marengo
Marengo.jpg
Gevechtspaard
Geboren: 1793
Overleden: 1831
Sexe: hengst
Kleur: schimmel
Stokmaat: 1.45 meter
Ras: Arabisch volbloed
Ruiter: Napoleon Bonaparte
Website:Marengo was het beroemdste paard van Napoleon Bonaparte (1769-1821), keizer van Frankrijk aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw. Het paard is vernoemd naar het gevecht bij Marengo, een gebied in noord-Italië, in 1799.

Afstamming en signalement

Marengo was een schimmel Arabier met een stokmaat van 1.45 meter. Hoewel dit klein lijkt voor een gevechtspaard was het in die tijd een heel normaal formaat en paste dit goed bij zijn ruiter Napoleon.

Carrière

Het leven van gevechtspaard is niet geheel ongevaarlijk. Marengo is maar liefst acht keer gewond geraakt en heeft Napoleon onder andere vergezeld bij de slagen bij Austerlitz, Jena, Wagram en Waterloo waar Napoleon uiteindelijk werd overwonnen.

In 1801 liet Napoleon liet zichzelf met Marengo vereeuwigen door de schilder Jacques-Louis David op het schilderij "Napoleon Bonaparte steekt de Grote St. Bernardpas over".

[1]

Geschiedenis

Na de Slag bij Waterloo (1815) is Marengo in Britse handen gevallen en werd later verkocht aan Generaal J.J Angerstein. Toen hij 27 jaar oud was stond hij als dekhengst in New Barnes bij Ely, dit was geen succes. Uiteindelijk stierf hij op 38 jarige leeftijd. Zijn skelet, min één hoef, staat nog altijd in het National Army Museum te Chelsea, Londen. De hoef heeft later nog dienst gedaan als tabaksdoos voor Generaal Angerstein.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

In 2000 is er zelfs nog een boek verschenen over dit bijzondere paard.


  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Marengo_%28horse%29