Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Spierpijn

Uit Bokt

Net als mensen kunnen paarden na zware inspanningen last hebben van spierpijn. Om je paard optimaal te kunnen trainen is het belangrijk te begrijpen wat er gebeurt in de spieren van je paard tijdens en na een zware training of wedstrijd.

Oorzaak

Er zijn twee soorten spierpijn, direct en indirect. Directe spierpijn is een gevolg van verzuring van de spieren, vaak merk je dit als je paard stijf wordt tijdens het rijden. Verzuring van de spiercel komt door melkzuur, een afvalproduct van het lichaam dat ontstaat bij de verbranding van koolhydraten en vetten, dat zich ophoopt in de spiercel en het weefselvocht.

Deze vorm van spierpijn is vaak maar van korte duur en stopt als de inspanning gestaakt wordt. Op deze manier komt de doorbloeding van de spier weer voldoende op gang en kan het opgehoopte melkzuur weer worden afgevoerd. Belangrijk is wel om te blijven stappen, dit bevordert de doorbloeding het meeste. Deze vorm van spierpijn komt niet vaak voor. Voor directe spierpijn moet een spier vaak en lang achter elkaar worden aangespannen terwijl de afvoer van de afvalstoffen niet optimaal is. Het paard blijft tijdens oefeningen meestal voldoende in beweging waardoor de doorbloeding meestal goed op gang blijft en het melkzuur snel afgevoerd wordt.

Indirecte spierpijn komt vaker voor. De oorzaak hier van is nog niet helemaal duidelijk maar er zijn een aantal theorieën over. Nog niet zo lang geleden dacht men dat dit ook nog een gevolg was melkzuur. Melkzuur wordt echter na een paar uur al afgebroken terwijl de echte spierpijn pas na 24 uur begint.

De oorzaak lijkt te liggen bij kleine beschadigingen in de spier, zoals het inscheuren van de spiervezels en aanhechtingen aan de pees. Ook zijn bij dit soort spierpijn stoffen in het bloed te vinden die duiden op beschadigingen van het bindweefsel in de spier. De uiteindelijke pijn zelf wordt veroorzaakt door een oedeem (vochtophoping), dat wordt veroorzaakt door de vrijgekomen stoffen. Het oedeem zorgt voor verharding van de spieren en verklaart dat de pijnlijke spieren soms opgezwollen kunnen zijn. Bovendien drukt het oedeem op de vrije zenuwuiteinden in de spier.[1]

Herstel

Omdat de spieren bij indirecte of vertraagde spierpijn licht beschadigd zijn is het van groot belang om het paard en zijn spieren de tijd te geven om te kunnen herstellen. Intensief rijden en massage van de pijnlijke spieren worden afgeraden. Bij directe spierpijn is licht masseren aan te raden, op deze manier word de doorbloeding gestimuleerd en kan het melkzuur worden afgevoerd. Bij vertraagde spierpijn blijkt uit ervaring dat licht bewegen wel kan helpen de pijn te verlichten. Het oedeem wordt langzaam minder door de beweging, hierdoor neemt de druk af en worden de spieren soepeler. Stappen aan de hand of onder het zadel is dus aan te raden. Bij lichte spierpijn en weinig beschadigingen kan draf ook, maar het belangrijkste is om je paard in de gaten te houden. Hij is de enige die zijn spierpijn voelt.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. I.L.D. Houtman, H.F.P.M. Schaltmann en G.M. van dr Poel., Fysiologie voor de sportpraktijk. Maarssen, 2000