Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

TREC

Uit Bokt
Tapas Touch op WK TREC 2012

TREC staat voor Techniques de Randonnée Equestre de Competition en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. TREC is ooit begonnen als een examen voor het maken en begeleiden van trektochten. Nu is TREC een sport die in het buitenland fanatiek wordt beoefend. In Nederland is TREC nog niet zo heel lang bekend en in 2013 is er pas voor het eerst een juniorenkampioenschap verreden in België. TREC bestaat uit drie onderdelen: POR, MA en PTV. Hieronder zal dieper op de verschillende onderdelen worden ingegaan.

Wedstrijden

Omdat TREC nog niet zo lang bekend is in Nederland, is het niveau nog niet zo hoog als in het buitenland. Daarom zijn de wedstrijdreglementen voor Nederland aangepast. Op in Nederland plaats vindende internationale wedstrijden zijn echter gewoon de internationale wedstrijdreglementen van toepassing. De internationale reglementen kun je vinden op deze site onder Nederlandstalige reglementen.[1] In dit artikel worden verder de Nederlandse wedstrijdreglementen besproken.

Er zijn vier niveaus: T1, T2, T3 en T4. Hierbij is T1 het laagste niveau en T4 het hoogste niveau.

Tabel niveau-, teamverband- en leeftijdseisen

Klasse Equipe(team) Solo Leeftijd
T1 Max. 3 personen Vanaf 16 jaar toegestaan Minimaal 12 jaar*
T2 Max. 3 personen Vanaf 16 jaar toegestaan Minimaal 12 jaar*
T3 Max. 2 personen Vanaf 16 jaar toegestaan** Minimaal 14 jaar*
T4 Niet toegestaan Ja Seniorenklasse
* Minderjarigen starten in

equipe met minimaal 1 persoon van 18+.

** Vanaf 16 jaar is het toegestaan

om te starten bij de juniorenkampioenschappen (niveau T3)

Wedstrijdpaard

Je paard moet minstens 5 jaar oud zijn om deel te kunnen nemen aan een T1 of T2 wedstrijd. Voor een T3 of T4 wedstrijd geldt een leeftijdsgrens van 6 jaar.

Wedstrijdverloop

In de POR en de MA zijn respectievelijk 240 en 60 punten te verdienen. In de PTV zijn per hindernis 10 punten te verdienen. Aangezien de PTV uit 16 hindernissen bestaat zijn er in totaal dus 160 punten te verdienen. De totale maximale score bedraagt derhalve 460 punten. De winnaar is degene met de meeste punten.

Een TREC-wedstrijd duurt normaal gesproken twee dagen, waarbij op de eerste dag de POR verreden wordt en de tweede dag de MA en de PTV.

Vaak kan er worden gekozen tussen individuele deelname aan een wedstrijd en deelname in equipe.

De POR in equipe rijden.
Kaart lezen tijdens de POR.

POR

De gevraagde snelheid

POR staat voor Parcours d'Orientation et de Régularité. Bij de POR moet je een bepaalde route rijden aan de hand van een kaart. De route is opgedeeld in trajecten en per traject wordt van je verwacht dat je een bepaalde snelheid aanhoudt. Tijdens dit onderdeel moet je met een bepaalde bepakking rijden.

Twintig minuten voor vertrek word je toegelaten tot de "maproom" om de route over te nemen van de zogenaamde moederkaart en in te tekenen op jouw kaart.

De afstand van de route is voor de T1, T2, T3 en T4 respectievelijk 20, 30, 40 en 50 kilometer. Op de route bevinden zich diverse controlepunten. Bij een wedstrijd op T4 niveau is het aantal controlepunten niet gemaximeerd. Bij wedstrijden op T1, T2 en T3 niveau zijn respectievelijk maximaal 5, 8 en 10 controles toegestaan. Hoeveel controles er op een specifieke wedstrijd zijn en waar deze zullen plaats vinden, wordt aan de deelnemers niet bekend gemaakt. Als een deelnemer een controlepunt mist, krijgt hij hiervoor strafpunten.

De gemiddelde snelheid is voor de T1, T2, T3 en T4 respectievelijk 6 à 7 km/uur, 6 à 8 km/uur, 8 à 9 km/uur en 8 à 10 km/uur. Afwijking van de ideale tijd, dus te snel of te langzaam rijden, levert strafpunten op.

Waaruit de verplichte bepakking bestaat kun je deze site onder 'Nederlandstalige reglementen', nalezen.[1] Het ontbreken van onderdelen van deze bepakking levert strafpunten op.

Het totaal aantal strafpunten wordt van de maximale score van 240 punten afgetrokken.

MA

MA staat voor Maîtrise des Allures. Bij de MA wordt je beheersing van de gangen getoetst en dan met name de galop en de stap. Op een baan van 150 meter lang laat je je paard eerst zo langzaam mogelijk galopperen. Daarna probeer je je paard zo snel mogelijk te laten stappen.

Afhankelijk van het niveau waarop je start is de baan 2 tot 2,20 meter breed. Kom je hier buiten, of laat je een andere gang zien dan de vereiste, dan vervallen al je punten die je in de MA kan verdienen. Hoeveel punten bij een bepaalde snelheid worden toegekend, is in een speciale tabel vast gelegd.

PTV

Afsprong

PTV staat voor Parcours en Terrain Varié. De PTV is een terreinrit waarbij de deelnemer 16 hindernissen tegen komt en die binnen een bepaalde tijd moet worden gereden. Veel hindernissen zijn cross country- (SGW) of trail-hindernissen (western). Zoals, enerzijds, op- en afsprongen, sloten, boomstammen, heggen en bezembakken en anderzijds een poort die geopend en gesloten moet worden en een brug waar overheen gestapt moet worden. Hierworden de verschillende PTV-hindernissen omschreven.[2]

De maximale hoogtes van te springen hindernissen zijn voor T1, T2, T3 en T4 respectievelijk 30, 50, 70 en 90 centimeter.

Afhankelijk van het niveau is het parcours tussen de 2 en 4 kilometer lang met een gemiddelde snelheid van 12 tot 14 km/uur. Overschrijding van de toegestane tijd levert strafpunten op. De hindernissen moeten in een vaste volgorde gereden worden. Als het parcours verkeerd gereden wordt, betekent dat dat de deelnemer geen punten krijgt voor het onderdeel PTV.

Een hindernis moet genomen worden in één gang. Soms is deze gang voorgeschreven, soms mag de deelnemer de gang zelf kiezen.

Per hindernis zijn, zoals gezegd, maximaal 10 punten te verdienen. Hierbij wordt gekeken naar de uitvoering en naar de stijl. Daarnaast kunnen er ook nog strafpunten gegeven worden. Deze worden afgetrokken van de som van het aantal punten voor de uitvoering en het aantal punten voor de stijl. Het resultaat kan echter niet negatief zijn.

Hier vind je nog een illustrerend kort filmpje over TREC.[3]

Foto's

Aangespannen TREC

De populariteit van de TREC groeit en daarmee ook de verschillende soorten evenementen. Tegenwoordig worden er ook TREC's georganiseerd waar aanspanningen aan deel kunnen nemen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten