Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Ligament

Uit Bokt

De term ligament is afkomstig van het Latijnse ligare en betekent binden of verbinden. Een ligament is een band van bindweefsel om een gewricht en ook de vouwen van het buikvlies (peritoneum) vallen onder de term ligament. In de volksmond wordt een ligament ook wel gewrichtsband genoemd, verwijzend naar het gewricht waar het ligament zich bevindt, bv knieband.

Een ligament bestaat uit platte of ronde bundel van colagene bindweefselvezels die allemaal in dezelfde richting lopen. De taak van een ligament is het versterken van het gewrichtskapsel of grote bewegingen in het gewricht tegengaan. Omdat deze ligamenten steun moeten geven, zijn deze weinig elastisch en zullen dus ook beschadigen wanneer er een verkeerde beweging plaatsvindt in het gewricht.

In de hals en wervelkolom bevinden zich elastische ligamenten die het mogelijk maken om grotere bewegingen in de gewrichten te maken.


Ligamenten van de hals

Het hoofd en de hals worden ondersteund door een sterk elastisch ligament, het nuchal ligament. De voornaamste functie is het ondersteunen van de strekspieren van de hals en hoofd. Het ligament heeft 2 delen die duidelijk van elkaar verschillen.

Het eerste deel lijkt op een touw en loopt tussen de achterkant van de schedel en de top van de schoft. Het ligament is hier dik, plat en stevig bij de aanhechting op de schedel maar wordt smaller in het verloop van de hals. Waar het ligament over de atlas loopt, bevindt zich de atlas-slijmbeurs die het ligament tegen schuren beschermt. Wanneer het ligament over de schoft loopt, is de breedte opgelopen tot zo’n 10-15 cm. Ook hier ligt een slijmbeurs die het ligament tegen schuren beschermt.

Het tweede deel van het nuchal ligament bevindt zich aan de onderkant van het eerste deel en bestaat uit 2 lagen van dunne vezels die tussen de halswervels en de borstwervels lopen.

Het ligament loopt vanaf de schedel tot aan de staartaanzet maar wordt vanaf de schoft niet meer nuchal ligament maar supraspinale ligament genoemd.


Bronnen, referenties en/of voetnoten