Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Gebruiksdoel

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Er zijn veel verschillende redenen om paarden te houden. Dit natuurlijk afhankelijk van de eigenaar, maar niet elk paard is overal geschikt voor. Voordat je een paard koopt is het daarom erg belangrijk dat je je afvraagt wat je met het paard wil gaan doen. In dit artikel worden een aantal gebruiksdoelen op een rij gezet.

Grasmaaier of gezelschapspony

Pony's aan het grazen

Er zijn veel paarden waar niets meer mee gedaan kan worden vanwege blessures, ziekten of ouderdom, maar die nog wel pijnloos door het leven kunnen gaan. Vaak krijgen zij dan hun welverdiende pensioen en mogen ze hun tijd op het land doorbrengen om het gras kort te houden.

Ook worden deze paarden vaak ingezet als gezelschapspony, zodat een ander paard niet alleen op de wei staat. Het is heel belangrijk dat paarden contact hebben met soortgenoten om ze gelukkig te houden. Hier worden ook vaak shetlanders of andere kleine pony’s voor gebruikt omdat deze vaak goedkoper zijn in aanschaf en onderhoud. Daarnaast is de kans dat een kleine pony een ernstige blessure veroorzaakt bij een groot (sport)paard ook niet zo groot.

Onder andere paarden worden vaak gebruikt om natuurgebieden te begrazen zodat de ecosystemen in stand blijven. Deze paarden worden meestal in een natuurlijk kuddeverband gehouden. Dat betekent dat merries samen met hengsten lopen, die worden niet gecastreerd. De paarden vormen natuurlijke kuddes die vaak voor meer nakomelingen zorgen dan het gebied aankan. Soms worden er om te voorkomen dat er dieren een hongerdood sterven bepaalde dieren tussenuit gehaald en geslacht.

Fokken

Merrie en veulen

Een andere reden om paarden te houden is om er nakomelingen mee te fokken. Hiervoor is het belangrijk dat een paard een goede afstamming, mooie bewegingen etc. heeft om het veulen later te kunnen verkopen.

Veel particulieren vinden het leuk om een keer een veulentje te fokken met hun eigen merrie. Als je bepaalde doelen hebt voor het veulen (zoals hoog in de komen bijvoorbeeld) dan is dat niet altijd de beste optie. Soms kan je – hoe leuk het ook zou zijn – beter een paard kopen waarvan je zeker weet dat het aan je eisen voldoet, fokken is gokken. Als je het veulen niet zelf wilt houden dan is het ook niet altijd een goed idee, de markt is namelijk al vol met paarden en een veulen van een nogal gemiddelde merrie en het (ongekeurde) hengstje van de buren wordt niet zo makkelijk verkocht.

Paarden die voornamelijk voor de fokkerij worden gehouden worden ook wel aangeduid met de term fokmerrie of dekhengst.

Wedstrijdsport

Wedstrijdgerichte training

De meest voorkomende reden om een paard te houden is waarschijnlijk wel om te rijden of te mennen. Voor veel mensen is het een doel om zich hierin te bewijzen door deel te nemen aan wedstrijden en daarin natuurlijk zo hoog mogelijk te eindigen, dit is voor de jongste beginnertjes in de Bixie proefjes tot aan internationaal niveau. Er zijn veel verschillende disciplines om in te starten en elke discipline vereist andere talenten en vaardigheden van paard en ruiter. Hiermee kan je rekening houden bij het aanschaffen van een paard.

Recreatie

Niet iedereen rijdt of ment wedstrijden. Recreatieruiters kiezen vooral voor plezier met je paard. Zij kunnen bijvoorbeeld erg genieten van een lekker lange buitenrit, terwijl je daar – behalve een leuke middag - niet direct wedstrijdgericht traint. Voor deze paarden zijn weer andere eigenschappen belangrijk, zoals een goed karakter, ‘bomproof’ (niet schrikkerig) zijn.

Bedrijfsmatig

Als laatste nog een bekende reden om paarden te houden: om er geld aan te verdienen. Voor sommigen is fokken daar ook 1 van (en als je op (inter)nationaal niveau presteert kun je ook een inkomen uit de wedstrijdsport halen), maar veel mensen doen dit ook alleen als hobby. Er zijn verschillende manieren waarop je geld kan verdienen aan paarden, de meest voorkomende zijn:

  • Voor op de manege. Verreweg de meeste ruiters beginnen met rijden op de manege. De paarden zijn meestal rustig en kennen de routine precies, waardoor het goede leerpaarden zijn. Klanten betalen om op een (of meer) vast tijdstip in de week les te krijgen op de paarden van de manege.
  • Als een handelsstal. Een handelsstal koopt paarden in om ze vervolgens duurder te verkopen, soms worden ze in de tussentijd getraind of uitgebracht op wedstrijden om de waarde te verhogen. Handelsstallen houden hun meestal paarden niet erg lang, maar wisselen steeds van paarden.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.