Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Ierse hunter

Uit Bokt
Ierse hunter
Ierse hunter hoofd.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: merries 1.51 - 1.61 meter / hengsten > 1.60 meter
Kleur: alle kleuren toegestaan
Land van herkomst: Ierland
Link naar stamboek: http://www.irishsporthorse.com


De Ierse hunter is ook wel bekend onder de naam ‘Irish Sport Horse’.

Geschiedenis

De Ierse hunter is, de naam zegt het al, ontstaan in Ierland. Dit ras is het gevolg van kruisingen tussen het Engels Volbloed en de Irish draught horse. Het aantal van de Irish Draught horse nam af door de mechanisatie. Vroeger werd hij in Ierland vooral als vervoer of op het land gebruikt. Tijdens de mechanisatie werd de behoefte aan dit paard kleiner, en aan een rijpaard groter. Daarom werd de Ierse hunter gefokt. De beste eigenschappen uit de Irish Draught horse werden verenigd met die van het Engels Volbloed tot er een rijpaard ontstond.

Fokkerij

‘The Irish Horse Board’ is een organisatie met meer dan 15.000 leden. Deze organisatie promoot het Ierse sportpaard. Zij onderhouden het Irish Horse Register. Dit register bestaat uit ‘the Irish Sport Horse Studbook’ en ‘the Irish Draught Horse Studbook’. Ze willen ook de sportprestaties van de Irish Sport Horse nationaal en internationaal promoten en de kwaliteiten van het ras verbeteren. Tot slot willen ze het toerisme te paard en het hippisch onderwijs promoten.

Wat de fokkerij betreft wil deze organisatie een fijn te rijden sportpaard creëren dat zowel in de sport als daarbuiten fijn te rijden is. Het moet in staat zijn om zowel op nationaal en internationaal niveau mee te kunnen draaien in de springsport, eventing en dressuur.

Secties

Het stamboek is opgedeeld in een hoofdsectie en een aanvullende sectie.[1] De hoofdsectie kent 5 klasses voor mannelijke dieren en 2 klasses voor vrouwelijke dieren.[2] Voor hengsten bestaan binnen de aanvullende sectie 3 klasses.[3]

Hoofdsectie

Een paard wordt toegelaten tot de hoofdsectie als beide ouders in de hoofdsectie zijn opgenomen en zijn afstamming voldoet aan de regels van het stamboek. Het paard moet bovendien volgens de regels van het stamboek zijn geïdentificeerd als een veulen aan de voet van de merrie.[4] Daarnaast worden ook andere rassen tot de hoofdsectie toegelaten in het kader van het zogenaamde Cross Breeding Programme.[5]

Klasses
  • Hengsten:
Approved
Sectie 1
Sectie 2
Sectie A
Sectie B
Sectie A
Sectie B

Om in de verschillende klasses opgenomen te kunnen worden, worden verschillende eisen gesteld.

De exacte eisen met betrekking tot hengsten kunnen worden nagelezen in de artikelen 1.3.4.1 tot en met 1.3.4.3. In het kort komt het er op neer dat hengsten die niet voldoen aan de officiële veterinaire inspectie opgenomen worden in Sectie 2 en paarden die hieraan wel voldoen, maar wiens prestaties niet voldoen, worden opgenomen in Sectie 1 (hier geldt nog een aanvullende eis met betrekking tot het nageslacht van ouders die zijn opgenomen in de aanvullende sectie of Sectie 2). Om tot de Approved-klasse toegelaten te worden, moet een hengst aan meerdere eisen voldoen, waaronder slagen voor de officiële veterinaire inspectie en de visuele inspectie. Daarnaast worden ook aan de prestaties van het paard bepaalde eisen gesteld.

De jonge hengsten en ruinen worden toegelaten tot Sectie A, als:

  • hun vader is opgenomen in de Approved-klasse van de hoofdsectie of de Supplementary Approved-klasse van de aanvullende sectie én ze een moeder hebben die is opgenomen in Sectie A, of:
  • hun moeder is opgenomen in Sectie B van de hoofdsectie of de aanvullende sectie én hun vader en moedersvader zijn opgenomen in de Approved-klasse van de hoofdsectie of de Supplementary Approved-klasse van de aanvullende sectie.[6]

Jonge hengsten en ruinen die niet aan deze criteria voldoen worden opgenomen in Sectie B, als zij in aanmerking komen voor opname in de hoofdsectie.[7]

Merries worden toegelaten tot Sectie A, indien:

  • hun vader is opgenomen in de Approved-klasse van de hoofdsectie of de Supplementary Approved-klasse van de aanvullende sectie én ze een moeder hebben die is opgenomen in Sectie A, of:
  • hun moeder is opgenomen in Sectie B van de hoofdsectie of de aanvullende sectie én hun vader en moedersvader zijn opgenomen in de Approved-klasse van de hoofdsectie of de Supplementary Approved-klasse van de aanvullende sectie, of:
  • ze vóór 31 juni 1994 al waren opgenomen in het Irish Sport Horse Register.[8]

Merries die niet aan deze criteria voldoen worden opgenomen in Sectie B, als zij in aanmerking komen voor opname in de hoofdsectie.[9]

Aanvullende sectie

Merries, veulens en ruinen worden toegelaten tot de aanvullende sectie, als:

  • ze geen of half papier hebben en thuis hoorden in de aanvullende sectie vóór 15 mei 2006, of:
  • ze geen of half papier hebben, maar wel voldoen aan de rasstandaard, of:
  • hun vader is opgenomen in de Approved-klasse van de hoofdsectie en hun moeder een geldig identificatiedocument heeft, of:
  • hun moeder is opgenomen in Sectie A van de hoofdsectie en hun vader een geldig identificateidocument heeft.[10]

Voor hengsten bestaan 3 klasses.

Een hengst wordt toegelaten tot de klasse Supplementary Approved (SA), indien hij geen of half papier heeft en hij of zijn nakomelingen hebben deelgenomen aan springwedstrijden op CSIO of CSIO-W niveau of aan wedstrijden op een vergelijkbaar niveau in de eventing of dressuur en zijn geslaagd voor het officiële veterinaire examen.[11]

Een hengst wordt toegelaten tot de klasse Supplementary 1 (U1), indien hij:

  • half papier heeft.
  • is geslaagd voor de officiële veterinaire inspectie door het veterinaire panel van de Irish Horse Board.
  • voldoet aan de rasstandaard als hij is geregistreerd na 15 mei 2006.[12]

Een hengst wordt toegelaten tot de klasse Supplementary 2 (U2), indien hij:

  • voldoet aan alle criteria die worden gesteld om toegelaten te worden tot klasse SA, maar niet is geslaagd voor het veterinaire examen.
  • geen papier heeft en is geslaagd voor de officiële veterinaire inspectie door het veterinaire panel van de Irish Horse Board en voldoet aan de rasstandaard.

Hengsten van wie de vader in deze klasse is opgenomen komen niet in aanmerking voor opname in de klasse Approved van de hoofdsectie.[13]

Exterieur

Ierse hunters hebben een convexe neuslijn en een gespierde, licht gebogen hals. De schouders liggen wat schuin en zijn erg sterk. De rug is compact en het kruis gespierd. De benen zijn gespierd en de hoeven sterk. Ierse hunters mogen alle kleuren hebben, wit aan de benen hoger dan de knie of sprongewricht is minder gewenst.

De stokmaat van hengsten is over het algemeen meer dan 1.60 meter. Merries zijn normaal gesproken tussen 1.51 en 1.61 meter.[14]

Karakter

Dit paardenras is verstandig, eerlijk en charismatisch. Dit heeft hij geërfd van de Engelse Volbloed. Zijn atletische vermogen, snelheid en uithoudingsvermogen heeft hij van de Irish Draught geërfd. Verder is de Ierse hunter kalm en gevoelig, maar ook energiek en levendig. Dit ras is taai en heeft talent voor springen.

Gebruik

De Ierse hunters zijn geboren springpaarden. Ze hebben kwaliteit, vaardigheid en moed. Door deze combinatie zijn ze erg populair op Ierse springevenementen. Ierse topruiters die Ierse hunters onder het zadel hebben, zijn David O'Brien (Mo Chroi), Cian O'Connor (Irish Independent Echo Beach, Conahy Clover), Shane Carey (Cashla Bay, River Foyle, Killossery), Marion Hughes (Heritage Transmission), Shane Breen (World Cruise, Dorada, Lissyegan Clover Diamond, Royal Concorde) en Marie Burke (Chippison). Verder hebben ook de Whitakers Ierse hunters onder het zadel: Casino (John Whitaker) en Cruisings Mickey Finn (John en Robert Whitaker). Robert Smith heeft de beschikking over de Ieren Gerry Maguire en Two Mills Showtime. Andere topruiters met Ierse hunters zijn Markus Fuchs (Royal Charmer), Christina Liebherr (LB Rhapsody) en Michel Hecart (That's Life).

Dat Ierse hunters het goed doen in de eventing blijkt wel uit het feit dat het Irish Sport Horse Studbook in 2007 voor het 13e jaar op rij op nummer 1 stond in de WBSFH eventingranglijst van stamboeken. Bekende eventingpaarden zijn McKinlaigh, die wordt gereden door de Amerikaanse Gina Miles, Nullabor en Ben Along Time, die worden gereden door de Australische Clayton Fredericks, Tom Quigley, die onder het zadel is bij de Engelse Polly Stockton, Call Again Cavalier, die wordt gereden door de Engelse Mary King en Spring Along, die onder het zadel is bij de Engelse Daisy Dick.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. artikel 1.3 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register
  2. artikel 1.3.3 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register
  3. artikel 1.3.4.9 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register
  4. artikel 1.3.1 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register
  5. artikel 1.3.2 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register
  6. artikel 1.3.4.4 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register
  7. artikel 1.3.4.5 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register
  8. artikel 1.3.4.7 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register
  9. artikel 1.3.4.8 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register
  10. artikel 1.3.4.9 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register
  11. artikel 1.3.4.10 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register
  12. artikel 1.3.4.11 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register
  13. artikel 1.3.4.12 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register
  14. artikel 1.1 van de Rules and Practices Relating to the Irish Horse Register



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Standfoto van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.