Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Keuring

Uit Bokt

Het keuren van een paard wordt gedaan door een dierenarts om te controleren of het paard gezond is. Dit kan gebeuren voor aankoop of in opdracht van een verzekeringsmaatschappij.

Waarom keuren

Voordat men een paard gaat aanschaffen, laten sommige mensen het paard keuren door hun eigen of een onafhankelijke dierenarts. Als het paard goedgekeurd wordt, weet je ook zeker dat er niks aan de hand is met je toekomstige paard (op dat moment). Wil je je toekomstige paard laten verzekeren, dan heeft de verzekering meestal een aantal eisen voor het verzekeren. Sommige verzekeringen verzekeren het paard alleen als het ook röntgenologisch goedgekeurd is.

Klinische keuring

lopen na de buigproef

Als eerste wordt het paard klinisch gekeurd, dat wil zeggen dat naar een aantal dingen gekeken wordt. De aftekeningen worden bekeken of ze kloppen met wat in de stamboekpapieren staat. De algemene gezondheid van het paard wordt bekeken. Daarbij wordt onder andere gelet op de ademhaling en heldere ogen. Het hele lichaam van het paard wordt door de dierenarts bevoeld op afwijkingen of andere rare dingen. De gangen van het paard worden bekeken en de longen. Ook worden buigproeven gedaan om te kijken of het paard regelmatig loopt. Daarbij buigt de dierenarts een tijdje een been, waarna het paard in stap of draf weg moet lopen. Dit gebeurt bij alle vier de benen. Onregelmatigheden worden hierbij opgespoord.

Röntgenologische keuring

Vindt de dierenarts, de toekomstige koper of de verzekering alleen een klinische goedkeuring niet genoeg, dan kun je het paard ook röntgenologisch laten keuren. Daarbij worden foto’s gemaakt van de gewrichten. Bij een röntgenologisch onderzoek is er de keuze welke benen je gekeurd wil hebben. Je kunt bijvoorbeeld één been laten keuren, met de aanname dat de andere drie benen hetzelfde zijn. Maar ook alle vier de benen kunnen gekeurd worden.

maken van een röntgenfoto

Het keuringsrapport

Een keuring is een aankoopadvies van de dierenarts, of reden voor opname of afwijzen voor een verzekering. Aan de hand van deze keuring geeft de dierenarts advies of het paard geschikt is voor het aangegeven gebruiksdoel. Dit gebruiksdoel is erg belangrijk voor de uitkomst. Zo kan een ruin goedgekeurd worden als sportpaard, maar (uiteraard) afgekeurd worden als dekhengst. Het is geen verplichting om het paard na afkeuren niet meer te kopen, net zoals goedkeuren ook geen 100% garantie geeft.

keuringsrapport

Als het paard klinisch goedgekeurd is en de röntgenfoto’s iets laten zien, dan is de keuze aan de koper of deze het paard desondanks wil kopen. De toekomstige functie van het paard wordt dan bekeken. De belangen van een toekomstig sportpaard zijn daarbij groter dan die van een toekomstig recreatiepaard. In het eerste geval wil men meestal een compleet goedgekeurd paard, terwijl de recreatieruiter met minder al genoegen neemt. Hierbij moet ook gezegd worden dat een keuring een momentopname is. Het kan zijn dat een paard vandaag goed gekeurd wordt en morgen ineens afgekeurd wordt.

Het feit dat een paard stamboekpapieren heeft, wil niet zeggen dat het paard goedgekeurd zal worden. Stamboekpapieren geven aan dat het paard ingeschreven staat bij een stamboek van een bepaald ras. Een stamboek is een dossier waarin de stammen van een ras en de daaruit geboren producten worden geregistreerd.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.