Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Kunstmest

Uit Bokt

Kunstmest bestaat in feite uit een mengsel van anorganische zouten. Zoals keukenzout bestaat uit Natrium en Chloor, zo bestaat enkelvoudige kunstmest bijvoorbeeld uit Kalium en Sulfaat (een zwavelverbinding).

De meest gebruikte kunstmeststoffen bij onderhoud van paardenweides zijn KAS oftewel KalkAmmonSalpeter, een typische stikstofmeststof en NPK mengmest. N staat hierbij voor stikstof, P voor fosfor en K voor kalium. NPK mengmest wordt altijd met cijfers aangeduid, bijvoorbeeld NPK 12+10+18. Dan zit er 12% stikstof in, 10% fosfor en 18% kalium. Stikstof geef je voor de bladproduktie, fosfor voor de ontwikkeling van bloem en vrucht, en kalium voor de stevigheid van het gewas.

Tenslotte bestaat er een kunstmestvorm die zeer wordt aangeraden voor paardenweides: cyanamide. Deze kunstmest brengt zowel stifstof als kalk tegelijkertijd in de grond, wat met KAS en kalk als losse stoffen niet mogelijk is.

Als laatste wordt ook kalk (als poeder en als korrels verkrijgbaar) onder de kunstmeststoffen gerekend.

KAS en NPK meststoffen worden in het voorjaar nadat de temperatuursom boven de 180 graden gekomen is voor de eerste keer gegeven, bij bewolkt weer, en als er regen voorspeld is. Indien nodig kan daarna om de 2 maanden kunstmest gestrooid worden. De laatste kunstmestgift kan in september worden gegeven. Indien er ook kalk gestrooid moet worden, dan kan dat niet eerder dan 4 weken na de laatste kunstmestgift, omdat de kalk anders de stikstof in de eerder gestrooide kunstmest afbreekt tot stikstofgas (N2). De normale dosering KAS of NKP bedraagt 200 - 300 kilo per hectare per gift. Minder kan uiteraard ook, meer is niet aan te raden.


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Dit artikel is nog niet toegevoegd aan één of meerdere categorieën, mist links naar andere wiki pagina's of is niet opgemaakt volgens de wiki standaard. Als je dit wilt verbeteren kun je als wiki schrijver op bewerk klikken. Ben je nog geen wiki schrijver? Open dan een topic op het WikiZaken forum.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.