Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Longeren

Uit Bokt

Bij het longeren loopt het paard om de longeerder heen in regelmatig gevormde cirkels, waarbij de longeerder de longe gebruikt om het paard onder controle te houden. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van een longeerzweep (of chambriere) als drijvende hulp. Op deze manier kan je het paard gymnastiseren vanaf de grond. Het werk dat het paard aan de longeerlijn verricht is vrijwel hetzelfde als het werk wat verricht wordt als wij erop zitten. Voor het paard is het makkelijker om zich op te richten als het onbelast aan het werk wordt gezet dan wanneer er iemand op zou zitten. Ook is longeren bedoeld om paarden zadelmak te maken en in te rijden, conditie te trainen en om dagelijkse beweging te geven.

Uitgangspunten

Zelf sta je in het midden van de ruimte die je gebruikt, verstandig is om hiervoor een deel van de wei of rijbak af te zetten zodat je meer over je paard te vertellen hebt. De lijn houd je linksom in de linkerhand en rechtsom in de rechterhand, in de hand die je nog over hebt houd je de longeerzweep. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om de longeerlijn vast te houden, het is maar net wat je fijn vindt.

De longeerlijn gaat door de binnenbitring heen en maak je vast aan de buitenbitring, wanneer je van kant wisselt moet je dat dus ook omwisselen, aangezien de binnenbitring dan de buitenbitring is geworden. Hierbij is er vanuit gegaan dat je met een hoofdstel (incl. bit) longeert, bij een halster klik je de longe vast aan de dichtstbijzijnde ring die aan de neusriem vast zit. Een andere mogelijkheid bij het longeren met hoofdstel is het gebruik van het 'longeerbitstukje'. Dit bestaat uit een lederen of stoffen riempje met aan de uiteinden twee haken waarmee het aan de onderkant van het hoofd aan de twee bitringen van het hoofdstel wordt bevestigd. In het midden zit een ring en de longeerlijn kan hieraan worden vastgemaakt met de karabijnhaak. De meningen over het gebruik van dit tussenstukje zijn verdeeld. Het voordeel van dit artikel is dat je de longeerlijn niet meer om hoeft te draaien bij van hand veranderen, zoals gedaan wordt bij vastzetten van de longeerlijn door de bitringen heen. Als nadeel wordt de druk op de mond genoemd. De ring tussen de bitringen moet los zijn, omdat er bij een vast ringetje ongelijke druk ontstaat op het bit wat het paard zal corrigeren door het hoofd te kantelen. Buiten dat is druk op de buitenste bitring ook nog erg oncomfortabel voor je paard.

Ook kan er gebruik gemaakt worden van een kaptoom, een speciaal voor longeren bedoelde optoming met diverse ringen op de neusriem.

Erg belangrijk is dat je de stemhulpen er al goed in hebt zitten, het commando halt moet je paard sowieso kennen voordat het dier aan de longe gaat. Het verder uitwerken van de commando's en stemhulpen kan prima aan de longe. Het kost wat tijd en energie, maar daarna werpt het vanzelf zijn vruchten af.

Diverse redenen om te longeren

Longeren om te beleren

Longeren is een goed hulpmiddel bij het beleren voor de kar of onder het zadel. Het paard kan hiermee onbelast alle stemhulpen leren, ook is het ideaal om je paard aan het zadel te laten wennen. De longe kan bij het beleren onder het zadel ook een stukje veiligheid bieden, wanneer je al een paar stappen verder bent met het beleren kan er iemand op gaan zitten. Als het paard hierbij aan de longe loopt, zijn er twee handen meer die iets over het paard te vertellen hebben. Let er wel op dat longeren op een kleine volte erg belastend is voor een jong paard en zorg ervoor dat je het niet te intensief maakt.

Longeren als conditietraining

Bij conditietraining komt vaak een schema kijken, bij een conditietraining aan de longe is dit ook het geval. Wees consequent als je het schema opstelt; maak het niet te zwaar maar te makkelijk is natuurlijk ook niet de bedoeling. Het is verstandig om een expert je schema te laten controleren, die kan je precies vertellen wat wel en niet nodig is. Conditietraining aan de longe wordt regelmatig gebruikt bij jonge paarden of paarden die aan het revalideren zijn.

Longeren als lichaamsbeweging

Sommige paarden moeten er gewoon iedere dag uit voor hun rondje beweging, hierbij wordt vooral gedacht aan paarden die hoog in het bloed staan. Maar motivatie speelt ook een grote rol, een paard dat graag bezig is, moet dan natuurlijk ook bezig kunnen zijn. Van die motivatie kan je mooi gebruik maken om wat spieren te kweken aan de longe, hierbij wordt vaak de voorkeur gegeven aan het gebruik van hulpteugels.

De eerste vijf tot tien minuten zijn bedoeld om de spieren even los te maken, of je nou met of zonder hulpteugels longeert. Longeer je met, laat ze dan altijd nog eerst even loshangen en maak ze later vast als je paard is opgewarmd. Let daarbij wel erop dat je paard er niet over kan vallen. De eerste tien minuten bestaan uit instappen, overgangen rijden en het eerste handgalopje om even wat energie kwijt te kunnen. Na dit op beide kanten gedaan te hebben kan je de eventuele hulpteugels vastmaken.

Longeren met hulpteugels

Wanneer je met hulpteugels wil gaan longeren heb je keuze uit verschillende methodes met ieder een eigen werking: touwtjes, pessoa, bijzetteugels, gogue, slofteugel, longeerhulp of de chambon. De keuze hiertussen is te maken door te kijken naar de geoefendheid van de ruiter, de zwaktepunten en gevorderdheid van het paard. Veel factoren dus om rekening mee te houden, als je niet zo goed weet wat je moet kiezen kan je beter een gevorderde ruiter om hulp vragen. Ook in een ruitersportzaak willen de medewerkers je graag adviseren.

Longeren met touwtjes

Wanneer je genoeg rijtechnische kennis hebt kan je je paard bijzetten met touwtjes, dit kan je zowel gewoon rechtzetten als in stelling. Als je paard moeite met stelling heeft is het dus een goede keus om hem in de stelling te zetten, vaak moet je dan ook nog een bijzetteugel erbij gebruiken omdat sommige paarden nogal graag hun hoofd kantelen om eronder uit te komen.

Wanneer je hem rechtzet en hij geen moeite heeft met buiging en stelling (dan spreken we over een gevorderd paard) hoef je meestal geen extra bijzet te gebruiken. Wel kan je in beide gevallen de longe door de binnenste bitring doen en vastmaken aan de singel.

De touwtjes kunnen op veel verschillende manieren vastgemaakt worden. Met een dik stuk touw dat niet snijdt van ongeveer zes meter kom je al een heel eind. De meest gebruikte mogelijkheid is zijkant longeersingel – bit – onder de buik (driehoeks teugel). Het nadeel van deze manier is dat het paard meestal op de voorhand gaat lopen. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van de manier zijkant singel – bit - zijkant singel (zijwaarts driehoek). Als richtlijn wordt aangehouden dat minstens één punt waar het touw wordt vastgemaakt gelijk moet zijn of hoger dan het punt waar je op de schouder het uitgestoken stuk van het opperarmbeen kan voelen (waar het opperarmbeen en het schouderblad samen komen). De driehoeksteugel en het zijwaartse driehoek zijn ook zo kant en klaar in leer te krijgen.

Longeerhulp

De longeerhulp is een speciaal touw, dat over de rug van het paard loopt en dan tussen de voorbenen door loopt naar het bit. Er zijn paarden die hier erg goed op lopen, maar ook paarden die in de oksel kapot gaan. Door de beweging van de voorbenen kan het gebeuren dat deze longeerhulp in de mond gaat ‘’zagen’’. De voordelen van deze manier zijn dat vrijwel alle paarden hiermee ontspannen lopen met het hoofd laag en dat het licht en makkelijk is, er is namelijk geen longeersingel nodig.

Longeren is het werken met een paard aan 1 lang touw terwijl het rond de longeur op een volte loopt.

Enkele longe

Dubbele longe

Dubbele longe met de buitenste longe over de rug
Dubbele longe met de buitenste longe achter de achterhand langs.

Longeren aan de dubbele longe is de variant van longeren waarbij niet één maar twee longeerlijnen gebruikt worden.

Verschillen en overeenkomsten tussen de dubbele en enkele longe

Bij het longeren met de dubbele longe loopt het paard net als bij het longeren aan de enkele longe in cirkels om de longeur heen. De driehoeksverhouding is bij zowel het longeren aan de enkele als dubbele longe hetzelfde. Bij het longeren aan de dubbele longe wordt echter geen gebruik gemaakt van de enkele longeerlijn van zeven tot tien meter, maar van een dubbele longe. Deze heeft over het algemeen een lengte van achttien meter.

Voordelen van de dubbele longe

  • De longeur kan zo op de paardenmond inwerken zoals een ruiter kan
  • Als de longe via de achterhand van het paard loopt zal het paard actiever in de achterhand zijn
  • De buitenkant kan beter begrensd worden
  • Het is een goede voorbereiding voor paarden die voor de wagen moeten gaan lopen
  • Je kunt het paard buigzamer maken en bijvoorbeeld zijgangen oefenen
  • Het paard kan beter op het achterbeen gezet worden

Bevestigen van de dubbele longe

Longeren met dually halster

Het bevestigen van de dubbele longe kan aan een rijzadel gedaan worden of aan een longeersingel. Bij het bevestigen aan het zadel worden de beugels door middel van een touwtje onder de buik van het paard aan elkaar vast gemaakt zodat deze niet kunnen gaan klapperen. De binnenlonge gaat vanaf de hand van de longeur door de binnenbeugel van het zadel of door een ring van de longeersingel naar de binnen bitring. Voor de buitenlonge zijn twee mogelijkheden.

  • De buitenlonge gaat vanaf de hand van de longeur over de rug van het paard, door de buitenbeugel of buiten ring van de longeersingel naar de buitenste bitring.
  • De buitenlonge gaat vanaf de hand van de longeur achter het paard langs naar de buitenbeugel of ring, door naar de buitenste bitring.

Het paard kan hierbij een hoofdstel dragen, een halster of een kaptoom. De laatste tijd wordt het dually training halter van Monty Roberts nogal eens gebruikt voor het longeren met dubbele longe.

Andere bevestigingsmanieren

Om het paard aan de voorkant ronder en nageeflijker te krijgen is het mogelijk om de dubbele longe anders te bevestigen.

  • De binnenlonge gaat via de hand van de longeur naar de longeersingel via de binnenste bitring en wordt door de bitring gehaald en tussen de benen van het paard vast gemaakt aan de longeersingel. Bij de buitenlonge gaat dit op dezelfde manier.
  • De binnenlonge gaat vanaf de hand van de longeur naar de longeersingel en wordt weer door de binnenste bitring heen gehaald en aan een van de ringetjes boven aan de longeersingel vast gemaakt.

Van hand veranderen aan de dubbele longe

Tijdens het longeren aan de dubbele longe is het mogelijk om van hand te veranderen zonder dat er iets versteld moet worden. De volte waarop het paard loopt, wordt wat verkleind waarna het paard omgesteld wordt om vervolgens van hand te veranderen. Hierbij stapt het paard van de longeur ‘weg’ en komt op de andere hand op de volte.

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van longeren met touwtjes/longeerhulp

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
De neutraliteit van dit artikel is betwist.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.