Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Mecklenburger

Uit Bokt
Mecklenburger
Mecklenburger hoofdfoto.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1.53 - 1.63 meter
Kleur: alle effen kleuren zijn toegestaan
Land van herkomst: Duitsland
Link naar stamboek: http://mecklenburger-pferde.de

De Mecklenburger komt van oorsprong uit Mecklenburg-Vorpommern, een deelstaat in het voormalige Oost-Duitsland. Hoewel het ras nog officieel bestaat, is de invloed van de Hannoveraanse fokkerij zo groot, dat er weinig verschillen meer bestaan tussen beide fokkerijen.

Geschiedenis

In 1812 werd door Hertog Frederich Franz I van Mecklenburg-Schwerin de staatsstoeterij Redefin opgericht, die als doel had de paardenfokkerij te verbeteren. In 1817 stonden er al 20 hengsten ter dekking en waren er verschillende hengstenstations. Maar in 1840 werden er maar liefst 134 hengsten ter dekking aangeboden.

De staatsstoeterij kruiste Engelse Volbloeden met lokale merriestammen en de nakomelingen uit deze kruisingen waren geliefd in heel Europa. Deze verdeling liep echter uit de hand, in 1847 bezat nog slechts 17% van de ter dekking aangeboden hengsten een volbloedpercentage van minder dan 25%. Hierdoor werden de paarden te licht voor het werk op het land. In een poging om de volbloedinvloed terug te draaien werden er minder volbloed- en halfbloedhengsten ter dekking aangeboden maar de stoeterij probeerde ook door het inzetten van koudbloedhengsten het volbloedpercentage terug te brengen. In 1867 stonden er 39 koudbloedhengsten ter dekking op de staatstoeterij. Jaren later bleek deze beslissing rampzalig geweest te zijn, er bleef weinig over van het elegante paard dat 20 jaar ervoor tot over de Duitse grenzen geliefd was.

In een poging om de elegantie en uitstraling terug te krijgen, werden vanaf 1873 minder koudbloeden ingezet en werden er Hannoveraanse hengsten aangekocht en ter dekking gesteld. Ook werden Trakehners uit Pruisen (provincie in Polen) geïmporteerd. Beide rassen hebben een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de Mecklenburger. In deze periode werd voor het eerst een duidelijk fokdoel omschreven en gehanteerd.

De 1e wereldoorlog en de daarop volgende industrialisering zorgde voor een vermindering van het aantal dekkingen en aantal hengstenstations. In 1929 bereikte de fokkerij van de Mecklenburger een dieptepunt met slechts 2196 ingeschreven merries en 74 hengsten ter dekking.

Tijdens de 2e wereldoorlog zorgde het Nationaal-Socialisme voor een opleving van de fokkerij. In 1945 stonden er 151 hengsten ter dekking in de verschillende hengstenstations.

De komst van de tractor zorgde voor de volgende terugslag voor de Mecklenburger-fokkerij. In 1970 waren er nog maar 86 dekhengsten beschikbaar.

Momenteel is de Mecklenburger-fokkerij een kleine fokkerij die zich vooral richt op het fokken van sportpaarden. De invloed van andere stamboeken is groot, zo staan er Trakehners, Volbloed en en koudbloeden ter dekking in de staatstoeterij Redefin.

Exterieur

Het paard is sterk, gezond en degelijk. Het hoofd heeft veel uitdrukking, een erfenis van de hoog in het bloed staande voorouders. De hals is gespierd en goed gevormd, de schouder is sterk. De rug en lendenen zijn goed gebouwd en sterk. De benen zijn correct gesteld en de hoeven zijn van goede kwaliteit.

De gangen zijn regelmatig maar niet spectaculair. De Mecklenburger heeft springaanleg maar beperkt vermogen.

Karakter

De Mecklenburger heeft een erg werkwillig karakter en is bovendien erg moedig. Door zijn moedigheid en meewerkende aard wordt het als een erg prettig en werkwillig paard beschouwd dat zowel voor de sport als voor de recreatie geschikt is.

Gebruik

De moderne Mecklenburgers worden in diverse takken van sport gebruikt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Standfoto van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.