Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

SGW Verzorging

Uit Bokt

Voeding en supplementen

In principe hoef je niets extra's te voeren dan je normaal geeft aan je paard tijdens een trainingsperiode. Een paard in sportconditie is fit genoeg voor het crosswerk maar als je merkt dat hij toch wat schraal begint te worden, kun je je voerschema aanpassen. Over het voeren van paarden is veel informatie beschikbaar, zowel online als in boeken. Daarnaast kun je - in overleg met je trainer - wat supplementen geven als blijkt dat je paard nodig heeft. Slechte drinkers tijdens een wedstrijden reageren vaak goed op een mengsel van (zee)zout en druivensuiker dat je een paar dagen ervoor alvast toevoegt aan het eten. Andere supplementen die ook wel gebruikt worden zijn vitamine E + selenium tegen spierpijn, wat olie voor extra energie en zwavel voor de spieren en pezen. Voor al deze toevoegingen geldt dat je hier niet zomaar mee moet gaan experimenteren; een gezond paard heeft vrijwel altijd voldoende aan een normaal voerschema. Let in ieder geval goed op of eventuele supplementen geen stoffen bevatten die onder doping vallen.

Koelen

Het is zeker belangrijk om je paard goed te verzorgen na een zware training of wedstrijd. Met name de benen kunnen het zwaar te verduren hebben en het is dan ook aan te raden om deze te koelen na het werk. Het goedkoopst is natuurlijk gewoon afspuiten met koud water, maar om dit effectief te laten zijn, moet je dat tenminste 10 minuten per been doen. Die tijd of mogelijkheid zijn alleen niet altijd beschikbaar. Er zijn dan ook allerlei producten hiervoor beschikbaar die hetzelfde bereiken. Voor al deze producten geldt dat diverse fabrikanten ze in het assortiment hebben, een uitgebreide ruitersportzaak heeft ze vaak op voorraad. Let er ook in dit geval goed op of ze geen stoffen bevatten die onder doping vallen.

Verder zijn plastic wegwerphandschoenen hierbij erg handig. Nuttige producten hiervoor zijn onder andere.

Verzorging tijdens en na de wedstrijd

Direct na de cross

Als je over de finish gekomen bent, vang je je paard rustig op tot een gewone galop. Pas als hij daarin wat tot rust komt, ga je draven en in die kalme draf rijd je je paard voorwaarts/neerwaarts om de hartslag en ademhaling te laten dalen, zijn spieren tot rust te laten komen en het melkzuur te verwijderen. Je kunt daarin ook nog wat licht buigwerk naar beide kanten. Als je dat hebt gedaan, kun je gaan stappen en dat doe je bij voorkeur aan de hand op het harde. Maak de neusriem en de singel een paar gaatjes losser (of haal het zadel eraf) en stap met je paard tot hij weer rustig ademt. Je zou dat zelfs aan het halster kunnen doen. Bij koel weer leg je er natuurlijk wel een deken op om te voorkomen dat hij afkoelt. Let er wel op dat je na maximaal 10 minuten je moet melden bij de dierenarts voor de keuring.

Na de keuring stap je nog rond tot je paard helemaal op adem is. De beenbescherming, schroeven en het zadel heb je er dan meestal al afgehaald, zodat je ook meteen kunt controleren of hij zich niet verwond heeft in de cross.

Geef je paard dan drinken, na de cross hebben ze vaak dorst. Voor moeilijke drinkers bestaan allerlei handigheden zoals water van thuis meenemen of een scheutje ranja erdoor. Ook helpt het vaak om ze de dagen ervoor wat extra zout te voeren.

De benen maak je schoon met lauw water met wat liniment, tenzij er dus wondjes zitten of je spuit ze af met koud water waardoor je ook de pezen koelt. Ook zijn lijf spons je af met lauw water, zodat het zweet en vuil helemaal weg zijn en de spieren warm blijven door het liniment. Leg er een droge deken op en laat je paard aan de hand wat grazen of hooi eten zodat je hem nog goed in de gaten kunt houden. Vaak worden de benen ook ingesmeerd met klei, in kranten gewikkeld en dan gebandageerd of worden er coolpacks of cooling gel gebruikt om te zorgen dat de pezen gekoeld worden. Bij cooling gel verder niets meer om de benen doen, dat kan gaan branden!

Na dit alles ben je meestal wel een uur verder, zorg dat je zelf ook even wat drinkt tussendoor. Je kunt je paard nu ook wat krachtvoer zoals muesli geven, maar niet ieder paard eet goed na een cross. In principe is dat geen reden tot ongerustheid, tenzij hij anders wel altijd goed eet. Als je hem eventueel wat extra's geeft (zie voer en supplementen hiervoor), dan kun je dat ook hier doorheen doen.

Thuis

Laat je paard na de terugreis nog een tijdje stappen om de spieren weer wat los te maken. Ideaal is het als dat op het harde kan, dat is ook goed voor de pezen. Als je eerder gebruik hebt gemaakt van cooling gel of coolpacks, zou je nu je paard nog in de klei kunnen zetten zodat de pezen ook 's nachts nog wat gekoeld worden.

De dagen erna

De volgende dag kijk je of de benen niet dik of warm geworden zijn, of je paard niet kreupel of erg stijf is en of hij er verder gewoon fris en tevreden uit ziet. Het is het beste om hem die dag niet stil te zetten maar licht beweging te geven waarbij je alleen voorwaarts neerwaarts rijdt en wat buiging beide kanten op vraagt, zodat alle spieren licht bewegen en eventuele stijfheid verdwijnt. Verder is veel stappen, bij voorkeur op het harde, goed voor de benen. De dag erop is weidegang vaak wel goed, en op de derde dag kun je weer rustig gaan beginnen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van de verzorging van een SGW paard

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.