Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Stethoscoop

Uit Bokt
Stethoscoop

Een stethoscoop is een instrument om geluiden (bijvoorbeeld hartslag) in het lichaam te kunnen horen. Een andere benaming is 'Fonendoscoop'.

Een stethoscoop kun je bijvoorbeeld gebruiken om lichamelijk gebreken op te sporen. Een dierenarts gebruikt het attribuut vaak om mee naar het hart te luisteren. Hij kan er zo onder andere hartruis mee opsporen. Ook de longen en de darmen kunnen beluisterd worden met een stethoscoop.

Hartfrequentie bepalen

Met een stethoscoop kun je dus de hartfrequentie van een paard te bepalen. Deze kun je dan vergelijken de normaalwaarden.

Wanneer je het hart van een paard wilt beluisteren, ga je aan de linkerkant van het paard staan. Neem de stethoscoop in je linkerhand en leg die onder de elleboog van het linkervoorbeen, met het membraan van de stethoscoop tegen de ribwand van je paard aan. Wanneer je niet direct het hart hoort, moet je proberen of je op een iets andere plek het wel kan horen. Het is belangrijk om je hand vrij ver onder de elleboog naar voren te schuiven. Zeker bij paarden met veel vet kan het erg lastig zijn om wat te horen. Als het goed is hoor je 'Brrrr-Tup', dit zijn de eerste en tweede harttoon die gemaakt worden door het dichtslaan van de hartkleppen.

Wanneer je de harttonen telt kom je uit op de hartfrequentie. Let op dat je niet de eerste en tweede harttoon beiden telt, want dan krijg je dubbele waardes. Wanneer je het hart gevonden hebt kun je 15 seconden luisteren en tel je de tonen. Na 15 seconden kun je dit met vier vermenigvuldigen en dan heb je de hartfrequentie. Uiteraard kan je ook een halve of zelfs hele minuut tellen.

Algemene informatie over de stethoscoop zelf is onder andere te vinden op Wikipedia.


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.