Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Breton

Uit Bokt
Breton
Breton Hoofd.jpg
Breton voorgesteld.jpg
Stokmaat: 1.50 – 1.60 meter
Kleur: vos-roan maar vos, bruin of schimmel is toegestaan
Land van herkomst: Bretagne (Frankrijk)
Link naar stamboek: http://www.cheval-breton.fr

Op dit moment wordt de Breton (het Bretons ras) onderverdeeld in 2 types: de Postier en het zwaardere trekpaard-type.

Geschiedenis

De voorouder van het Bretonse ras was een primitief bergpaard dat leefde in Montagnes Noires in Bretagne. Dit paard was waarschijnlijk meegebracht door Keltische of Aziatische stammen die duizenden jaren geleden door West-Europa trokken. De barre omgeving van West-Bretagne en de weinig vruchtbare grond, creëerden een sterk en sober paard dat zich prima kon redden in de bergachtige streken van Bretagne.

Uit dit bergpaard ontstond in de Vroege Middeleeuwen de Sommier.

De Sommier

Dit paard stond aan de basis van de fokkerij van 3 subtypes van het Bretonse type: de Roussin en het daaruit ontstane Cheval du Corlay, de Postier en het zwaardere trekpaarden-type.

De Sommier was een populair ras in de Middeleeuwen. Het ras had veel kenmerken van het bergpaard behouden, vooral de soberheid en kracht waren belangrijke en geliefde kenmerken. Het ras werd vooral gebruikt voor het werk op het land, als pakpaard en trekpaard. Het ras werd in heel Bretagne gefokt en door de talrijke oorlogen en de kruistochten kende de Sommier een grote populariteit. Toch groeide de vraag naar een lichter rijpaard en in Zuid- en Midden Bretagne werden de Sommiers gekruist werden met Oosterse en Volbloedhengsten.

Rossier / Cheval de Corlay

Uit die kruisingen ontstond de Rossier, een lichter rijpaard-type met een aangeboren tölt maar met nog steeds de gewenste Bretonse kenmerken. In de loop der eeuwen is de Rossier echter verdwenen.

Uit doorgedreven kruisingen met Volbloeden ontstond naast de Rossier het Cheval de Corlay, dit ras bestaat nog steeds maar is vrij onbekend en uiterst zeldzaam. Het Cheval de Corlay had volbloedkenmerken zoals een gebogen dish/profiel van het hoofd en een groot uithoudingsvermogen en snelheid. Mede daarom werd het type veel gebruikt voor het overbrengen van boodschappen en lichte vracht.

Postier

Halverwege de 19e eeuw werden de Sommiers gekruist met een nieuw ras uit Groot Britannie, de Norfolk Roadster. Hieruit ontstond het derde type, de Postier. De Postier was een lichter type trek- en rijpaard en werd veel gebruikt als artilleriepaard en koetspaard. De naam Postier komt van het woord “Poste” dat verwees naar de postkoetsen die het openbaar vervoer verzorgden in 18e en 19e eeuw.

Zwaardere trekpaard type

In het tuig

In het Noorden werd de Sommier met de Boulonnais, de Percheron en de Ardenner gekruist om een zwaarder en sterker paard te fokken. Deze fokkerij was kleiner dan die van de Postier maar hieruit ontstond het zwaardere trekpaard-type.

In de loop der eeuwen verdwenen de Sommier en de Rossier of gingen op in de Postier. De Postier is tegenwoordig, samen met het zwaarder trekpaard-type, erkend als het Bretons ras.

In 1909 werd er voor elk type een boek opgericht maar sinds 1926 is er één stamboek voor beide types. Rond 1930 werd er geprobeerd om de stokmaat te verhogen door kruisingen met andere rassen maar dit werd een fiasco. Gewaardeerde kenmerken zoals uithoudingsvermogen en de gangen van het Bretonse ras gingen verloren en besloten werd in 1951 om het stamboek te sluiten en geen vreemd bloed meer toe te laten in de fokkerij.

Om als Postier geregistreerd te kunnen worden in het stamboek, moeten de ouders van een paard beiden geregistreerde Postiers zijn. Daarnaast moeten zij in Bretagne of in de Atlantische Loire-streek geboren zijn. Ondanks deze beperkingen voor opname in het stamboek, worden Bretons over de hele wereld gefokt.

De Breton wordt over de hele wereld gebruikt als werkpaard maar als ook als verbeteraar voor minder ontwikkelde rassen. Zo heeft de Breton een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het Canadese paard nadat er in de 17e eeuw Bretonse paarden naar de Franse koloniën in Canada verscheept werden. Ook de Zwitserse Freiberger is beïnvloed door de Breton.

Exterieur

Een Breton voorgesteld aan de hand

De Postier

De Postier is compact en vierkant maar lichtgebouwd en heeft hierdoor een elegante uitstraling.

Het hoofd is zwaar en heeft een recht profiel. De oren zijn klein en de ogen staan wijd uit elkaar door het brede voorhoofd.

De hals is sterk en gespierd en de schoft is laag maar goed bespierd. De schouder is lang en schuin, de borst is wijd en diep. De rug is kort en welvend en de croupe is steil

De benen zijn droog, hard en sterk en hebben weinig behang. De gewrichten zijn goed gevormd en de hoeven zijn normaal van vorm.

Zware trekpaard-type

Dit type is zwaarder gebouwd, niet zo elegant en staat meer in het rechthoeksmodel.

Karakter

Beide types zijn meewerkend, taai en hebben een groot uithoudingsvermogen.

Gebruik

De Postier werd vroeger vooral gebruikt als koetspaard en dan vooral voor postkoetsen. Daarnaast werden ze voor lichte werkzaamheden op het land gebruikt. Tegenwoordig worden de Postiers voor het aangespannen werk en op het land gebruikt. In sommige streken worden ze zelfs gebruikt om zeewier uit de zee oogsten.

Het zwaardere trekpaard-type wordt voornamelijk voor het zwaardere werk op het land en voor de productie van paardenvlees gebruikt.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten




Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: betere hoofdfoto en standfoto

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.