Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Halter

Uit Bokt
Opstellen voor de jury

Bij het onderdeel halter wordt het paard beoordeeld op exterieur en gangenwerk beoordeeld wordt. Dit onderdeel wordt alleen uitgeschreven op rassenshows van de Paints (APHA), Quarters (AQHA) of American Appaloosa's, zodat enkel paarden van hetzelfde ras het tegen elkaar opnemen.

Waar het vroeger gewoon de rijpaarden waren die voor dit onderdeel werden ingeschreven, heeft het zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een gespecialiseerd onderdeel waar de meeste paarden speciaal voor gefokt worden. De ‘mode’ van wat men graag ziet in een halterpaard ontwikkelt zich in de loop der jaren. Hierdoor heeft de halter in Nederland bij sommige mensen een ietwat negatieve indruk achter gelaten.

Gelukkig zag men ook in Amerika in dat te extreem veel spieren niet wenselijk is en is de tendens van ‘meer’ en ‘groter’ inmiddels gekeerd. De moderne halterpaarden zijn nog steeds vol bespierd, maar het zijn ook paarden waar normaal op gereden zou kunnen worden en ze worden ook ingezet bij de fok van paarden voor rijonderdelen.

Wedstrijdindeling

Een palominomerrie tijdens een haltershow

Op een wedstrijd worden meerdere halterklasses uitgeschreven. Paarden worden onderverdeeld in geslacht en leeftijd. Daarnaast zijn er op de meeste shows onderdelen voor Amateurs en Open onderdelen.

Wanneer het aantal inschrijvingen laag is, kunnen eventueel leeftijden samengevoegd worden. Zo wordt in Nederland nagenoeg altijd een All Ages Amateurklasse uitgeschreven, waarbij dus veulens in dezelfde klasse beoordeeld worden als volwassen paarden. In de Open klasses wordt wel altijd een leeftijdsklassering aangehouden, maar kunnen bijvoorbeeld 1- en 2-jarigen samen gevoegd worden en 3- en 4-jarigen samen bij de volwassen paarden gevoegd worden.

Op de meeste wedstrijden worden de volgende onderdelen uitgeschreven:

Mares:

  • Open Weanling Mares
  • Open Yearling Mares
  • Open 2-Year Old Mares
  • Open 3 Year Old Mares
  • Open Aged Mares
  • Amateur Mares All Ages

Stallions:

  • Open Weanling Stallions
  • Open Yearling Stallions
  • Open 2 Year Old Stallions
  • Open 3-Year Old Stallions
  • Open Aged Stallions
  • Amateur Stallions All Ages

Geldings: deze kunnen dus bijvoorbeeld ook als volgt samen gevoegd worden:

  • Yearling and 2 Year Old Geldings
  • 3 Year Old and Aged Geldings

Na de jurering van elke leeftijdsklasse, worden de nummers 1 en 2 van elke klasse, per geslacht, nogmaals de ring in gevraagd en hieruit worden de Grand Champion en Reserve Grand Champion gekozen. Er wordt dus als het ware een ‘beste merrie’, ‘beste hengst’ en ‘beste ruin’ gekozen. Meestal gebeurt dit alleen bij de Open klasses, maar op sommige wedstrijden ook bij de Amateurklasse. Omdat deze in Nederland meestal een All Ages klasse is en er dus ook maar 1 winnaar is, zal de winnaar van de Amateur All Ages klasse automatisch ook Grand Champion worden.

Beoordeling

Bij een halteronderdeel betreden handler en paard één voor één de arena. Meestal wordt een arena verdeeld in twee of drie stukken, door middel van balkjes, boompjes of hekjes, zodat alle deelnemers van de klasse die op dat moment begint al in de hoofdring aanwezig zijn en in het ‘wachtdeel’ van de bak rondlopen.

Vanuit dit deel wordt men dan één voor één gevraagd de showring te betreden. Men begint door in een rechte lijn richting de judge te stappen. De judge kan de handler vragen halt te houden om het gebit van het paard te tonen. Dit kan eventueel ook op een later tijdstip gevraagd worden. Wanneer daarvoor door de judge of ringsteward het teken gegeven wordt draaft men – nog steeds dezelfde rechte lijn vervolgend – aan. Na een aantal meters maakt men een haakse bocht richting de plek waar de paarden opgesteld moeten worden. Dit wordt normaal gesproken aangegeven door een ringsteward of door middel van een pion waar men omheen dient te draven. Wanneer men een plek in de showring gewezen is stelt men het paard vierkant op om geshowd te worden.

Zo zullen alle deelnemers één voor één de showarena betreden, waarna iedereen zijn/haar paard netjes vierkant opstelt en het paard ter beoordeling aanbiedt. De judge zal nu elk paard van dichtbij bekijken, om het dier heen lopen en kan, wanneer dit niet bij het betreden van de ring gebeurd is, vragen om het gebit te tonen. Nadat de judge alle paarden stuk voor stuk grondig bekeken en gekeurd heeft, zal hij/zij de paarden nogmaals op afstand bekijken en tot plaatsing overgaan.

Wanneer de bak in drie delen verdeeld is zullen de geplaatste paarden voor de prijsuitreiking naar het derde deel van de arena gaan om daar hun linten en prijzen in ontvangst te nemen, zodat men in de showarena direct kan door gaan met het beoordelen van de volgende klasse.

Uiterlijk vertoon

Paard

Korte manen in kleine plukjes

Uiteraard is uiterlijke verzorging bij een onderdeel als halter van wezenlijk belang. Men wil het paard op zijn voordeligst showen en alle pluspunten naar voren halen, dus zal een paard tot in de puntjes gegroomd worden om dit te bewerkstelligen.

Normaal gesproken worden de manen van een Halterpaard behoorlijk kort geknipt en met elastiekjes in kleine plukjes strak tegen de hals gelegd, zodat een zo ‘schoon’ mogelijk beeld gecreëerd wordt en de hals zo optimaal mogelijk getoond kan worden. Omdat in Nederland de meeste paarden die in de halter uitgebracht worden tevens rijpaarden zijn en men niet altijd alleen voor het halteronderdeel de lange manen wil afknippen, zie je in Nederland ook regelmatig paarden geshowd worden met een hengstenvlecht. Op deze manier kun je toch de hals zo voordelig mogelijk uit laten komen en dat ‘schone’ beeld creëren. In Amerika zul je dit echter nooit zien. Daar worden halterpaarden normaal gesproken ook alleen in de halter uitgebracht en ook als zodanig getoiletteerd. Wil men professioneel over komen dan zijn korte manen voor de halter wel wenselijk.

Uiteraard zal het paard schoon gewassen en glanzend gepoetst worden en worden witte onderbenen, kroonranden, oren, kaken en meestal ook de neus, netjes opgeschoren. De hoeven worden normaal gesproken zwart gelakt en natuurlijk zijn er vele middeltjes en trucjes om het paard er zo mooi en glanzend mogelijk uit te laten zien. Bijvoorbeeld speciale ‘make-up’ die rond ogen en neus aangebracht wordt voor extra glans en ‘diepte’, talkpoeder voor extra witte benen en haarlak om elk uitstekend sprietje staart- of manenhaar op zijn plek te houden. Eventueel kan in de staart nog een nepstaart gevlochten worden, zodat de staart zo vol mogelijk toont.

Het showhaltster

Het paard wordt voorgebracht met een speciaal showhalter met bijpassende lead, meestal rijkelijk voorzien van zilver.

Handler

Ook de handler moet er natuurlijk schoon en netjes bij lopen. In de halter draagt men meestal een blouse met colbert of alleen een blouse. Voor de dames kan eventueel een showmanship shirt ook. Voor een professionele look vermijdt men liefst al te veel 'bling bling' en glitter. Dit hoort meer bij de showmanship at halter en western Pleasure, niet bij de halter. Bij de halter show je je paard, niet jezelf zoals bij de showmanship. Hier moet je dus je kleding op aanpassen: passend bij je paard, smaakvol, maar toch onopvallend. Verder draagt men een nette spijkerbroek of voor de dames een showmanship-pantalon en uiteraard een westernhoed. Onder de broek kan men nette (gepoetste!) westernlaarzen of lacers dragen.

Handschoenen worden in de Halter normaal gesproken niet gedragen.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Francis Dalebout