Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Hoefmechanisme

Uit Bokt

Op het eerste gezicht lijkt de paardenhoef een sterk, onbuigzaam geheel. Niets is echter minder waar. De hoef is namelijk vrij flexibel, bij elke pas dat het paard zet neerzet, zet de hoef uit. Als het paard het been vervolgens weer optilt krimpt de hoef weer wat in. Dit wordt het hoefmechanisme genoemd.


Waarom hoefmechanisme

Mensen hebben in de bloedvaten kleine klepjes zitten, die er voor zorgen dat het bloed dat door het hart vooruit gepompt wordt niet terug stroomt. Deze klepjes voorkomen ook dat het bloed niet door de zwaartekracht naar onze tenen zakt. Een paard heeft deze klepjes niet. Het hoefmechanisme ´helpt´ het hart om het bloed uit de benen, weer omhoog te pompen. Zonder het hoefmechanisme zou het hart zwaarder moeten werken en de doorbloeding in de onderbenen slecht zijn. Er wordt niet voor niets gezegd dat een paard 5 harten heeft. Het hart dat het bloed rondpompt en zijn vier hoeven die helpen. Dit ´systeem´ zorgt ervoor dat de benen van een paard zo dun mogelijk kunnen zijn, want hoe dunner de benen, des te sneller een paard kan lopen.

Waarom een goede doorbloeding?

Een goede doorbloeding is voor het hele lichaam van groot belang, maar ook in een paardenbeen. Het bloed voert voedingsstoffen voor de spieren met zich mee en afvalstoffen af. Deze toe- en afvoer van stoffen zijn ook voor het goed functioneren van de benen en de hoeven belangrijk. Zonder een goed functionerend hoefmechanisme zal er een slechte doorbloeding van de benen ontstaan, waardoor op weer allerlei kwalen kunnen ontstaan.

Een van de meest voorkomende kwalen is een slechte hoornkwaliteit. Zonder een continue verse toevoer van voedingsstoffen krijgt de hoef een tekort aan voedingsstoffen, waardoor de hoornkwaliteit van de hoef minder wordt. Slechte doorbloeding kan nog een scala aan andere kwalen veroorzaken die niet altijd duidelijk te wijten zijn aan een slecht functionerend hoefmechanisme, doordat externe factoren meespelen.

Hoe ontstaat een gebrekkig hoefmechanisme?

Bij iedere pas die een paard maakt ´werkt´ het hoefmechanisme. Ook de ondergrond speelt een rol bij de werking van het hoefmechanisme: hoe harder de ondergrond, des te beter het hoefmechanisme werkt. Een paard dat alleen maar op zachte ondergronden loopt zal sneller klachten krijgen dan een paard dat op verschillende ondergronden loopt. Op een gebruikt hoefijzer kun je de sporen van het hoefmechanisme goed zien, op de takken moet een uitgesleten gootje te zien zijn.

Andere functies

Behalve het zorgen voor een goede doorbloeding heeft het hoefmechanisme nog een aantal andere functies:

- Schokdemping : Het hoefmechanisme zorgt er samen met de straal voor dat de pezen niet bij iedere pas harde ´klappen´ te verduren krijgen.

- Reiniging : Doordat de straalgroeven bij iedere pas even minder diep worden, wordt het vuil in de hoef er als het ware ´uit gedrukt´, waardoor de hoef zichzelf reinigt. Naast het reinigen van de onderkant van de hoef reinigt het hoefmechanisme het bloed ook door de afvalstoffen af te voeren.


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.



Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van de anatomie van de hoef, filmpje van het hoefmechanisme

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
De neutraliteit van dit artikel is betwist.