Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Poetsspullen

Uit Bokt

Voor het poetsen van een paard kun je gebruikmaken van veel verschillende borstels. In een standaard poetskoffer zitten eigenlijk altijd een rosborstel, harde borstel, zachte borstel, manenkam en hoevenkrabber. Dit kan eventueel uitgebreid worden met een glansborstel, een stuk schapenwol, een zweetmes, een borstelblok en een spons. Deze verschillende poetsspullen worden hieronder besproken.

Rosborstel

Een rosborstel

Bij het poetsen van het paard begin je meestal met de rosborstel, deze gebruik je om het vastzittend vuil en losse haren te verwijderen en/of om de haren uit de vacht van je pony losser te krijgen wanneer deze bijvoorbeeld zijn wintervacht verliest. Een rosborstel is vaak gemaakt van rubber of van plastic en heeft een ovale vorm met karteltjes/uitsparingen: deze zijn bedoeld om het vuil beter los te krijgen en het op te vangen. Met een rosborstel maak je draaiende bewegingen om zoveel mogelijk vuil en haren los te krijgen. De ‘harde’ gedeeltes van het paardenlichaam; de benen en het hoofd dus, mag je niet met de rosborstel poetsen. Deze hebben immers (haast) geen vet of spieren tussen het bot en de huid in zitten en zijn te gevoelig voor zo’n harde rosborstel.

Rubber handschoen

Een poetshandschoen

De rubberen handschoen heeft eigenlijk dezelfde functie als de rosborstel, maar heeft dan de vorm van een handschoen: je kan er je hand insteken. Sommige mensen vinden dit fijner poetsen. Ook wordt deze borstel vaak gebruikt bij gevoelige paarden, omdat hij wat ‘zachter’ poetst dan een rosborstel.

Roskam

De roskam heeft ongeveer dezelfde vorm als een rosborstel, maar is in plaats van, van plastic of rubber, gemaakt van ijzer. De roskam is dan ook niet bedoeld om je paard mee te poetsen, maar om je andere borstels mee schoon te maken. Specifiek voor de rosborstel, vandaar dat de roskam ongeveer dezelfde vorm heeft. Als je met de roskam je andere borstels schoonmaakt zie je vaak allemaal haren, vuil en stof uit de borstels komen: dat gruisgekleurde stof noem je huidvet, en is niets ergs.

Finse roskam

De Finse roskam wordt door veel mensen ook wel rosborstel of roskam genoemd. Dit is niet zo vreemd, aangezien de Finse roskam hetzelfde doel heeft als een rosborstel: vastzittend vuil en losse haren verwijderen. Ook kan je de Finse roskam goed gebruiken om te zorgen dat de haren losser komen te zitten wanneer het paard zijn wintervacht aan het verliezen is. De Finse roskam is gemaakt van hard plastic en heeft een ovale vorm. Aan de bovenkant vind je een verstelbare handgreep om je hand doorheen te doen. Aan de onderkant van de borstel zitten lange, plastic tanden die ervoor zorgen dat je het vuil wat tussen de haren zit, weg kunt poetsen. Je gebruikt de Finse roskam door met de haren van het paard mee te borstelen. Sommige mensen gebruiken deze roskam ook voor het doorkammen van manen en/of staart. Echter is dat niet altijd effectief, je loopt het risico dat er veel haren afbreken of uitgetrokken worden. De borstel is niet geschikt voor het borstelen van de gevoelige delen van het paardenlichaam, zoals het hoofd en de benen. Verder wordt deze borstel gebruikt voor het verwijderen van de haren die achter gebleven zijn in de harde borstel.

Harde borstel

Harde borstels

Nadat je je paard gerosborsteld hebt, ga je verder met de harde borstel. Deze is bedoeld om het vuil dat je met de rosborstel hebt losgemaakt, van het paardenlichaam te verwijderen. Ook wordt de harde borstel gebruikt om de vacht glad te strijken- je maakt dan ook korte, krachtige streken met de haren mee, en draait geen rondjes over de vacht zoals met de rosborstel. Ook voor de harde borstel geldt dat deze niet gebruikt mag worden op de benen en het hoofd van het paard. Veel mensen gebruiken de harde borstel ook om de manen en staart van hun paard te poetsen, omdat deze minder haren meetrekt dan de manenkam.

Zachte borstel

Zachte borstel

De zachte borstel gebruik je na de harde borstel. Deze haalt het overgebleven vuil weg en geeft de vacht een laatste afwerking. Je maakt er korte en krachtige streken mee, net als met de harde borstel. De haren van deze borstel zijn zo zacht dat hij ook geschikt is om de benen en het hoofd voorzichtig te poetsen. Let erop dat je ook met deze borstel altijd met de haren mee poetst! Een zachte borstel is meestal gemaakt van hout of plastic met daaraan zachte haren.

Manenkam

Manenkammen

Een manenkam wordt onder andere gebruikt om de manen te kammen, maar veel mensen prefereren hiervoor de harde borstel, omdat deze vaak minder haren uit de manen trekt. Ook wordt een manenkammetje gebruikt bij het manentrekken of om de manen uit te dunnen. Een vlechtkammetje is een ander soort manenkam, die gebruikt wordt om te helpen bij het vlechten van de manen.

Hoevenkrabber

Twee hoevenkrabbers

Een hoevenkrabber is om de hoeven schoon te maken: je verwijdert er het vuil en de eventuele steentjes mee uit de hoeven. Met de krabber mag je de straal van de paardenhoef niet krabben: deze is daar te gevoelig voor! Het borsteltje kan je wel gebruiken om voorzichtig het vuil van de straal te borstelen. De krabber gebruik je voornamelijk om de 'geultjes' naast de straal uit te krabben, en zachtjes over de witte lijn te halen om deze te controleren op steentjes. Je gebruikt voor het verwijderen van deze steentjes ook de krabber. Zorg dat je altijd voor het rijden de hoeven op steentjes controleert, want een paard kan door zo’n steentje kreupel gaan lopen of een hoefzweer kijgen. Een hoevenkrabber heeft meestal een plastic handvat met daaraan een stukje ijzer met soms nog een borsteltje eraan.

Glansborstel

Een glansborstel kun je als extra borstel gebruiken om je paard meer te laten glimmen: je gebruikt hem na de zachte borstel. Je maakt ermee korte streken met de haarrichting mee. Een glansborstel is gemaakt van erg zachte haren, of van harde haren aan de buitenkant en zachte haren aan de binnenkant. De glansborstel heeft net als de harde en de zachte borstel een houten of plastic 'handvat' en is vaak ovaalvormig.

Schapenwol

Een handschoen van schapenwol

Een stuk schapenwol kan gebruikt worden in plaats van de glansborstel gebruiken om je paard mooi mee te laten glimmen. Een stuk 'verse' schapenwol werkt erg goed omdat deze nog wat vettig is, maar in de winkel kun je ook een schapenwollen handschoen kopen om je paard mee te poetsen. Doordat deze vaak wat statisch werken wordt het stof uit de huid aangetrokken en gaat je paard mooi glimmen!

Zweetmes

Een zweetmes

Een zweetmes gebruik je niet bij een 'standaard' poetsbeurt. Het zweetmes wordt gebruikt om na het wassen of afspuiten het meeste water uit de paardenvacht te verwijderen. Het zweetmes gebruik je net als de harde borstel en rosborstel niet voor het paardenhoofd en de benen. Een zweetmes heeft meestal een houten of plastic handvat met een metalen boog aan het uiteinde. Aan één kant zit een laag rubber bevestigd, dat is de kant die je op je paard gebruikt. Sommige zweetmessen hebben alleen een metalen boog, waarvan een kant ook nog ijzeren tandjes heeft. Die kant gebruik je voornamelijk wanneer het paard zijn wintervacht verliest: je krijgt de losse haren er makkelijk mee uit de vacht.

Borstelblok

Een borstelblok

Een borstelblok is een vierkant of rechthoekig, vaak zwartkleurig blokje met een ruwe structuur. Het is erg handig om stukken opgedroogde modder, horzeleitjes en losse haren uit de vacht te krijgen omdat het blok vrij ruw is. Het is niet goed te gebruiken op hoofd en benen, alleen om voorzichtig de vliegeneitjes van de benen te verwijderen. Je kunt dit blok slijpen door over bijvoorbeeld over een muur te schrapen.

Spons

Een spons kan gebruikt worden om de neusgaten en ogen van je paard mooi schoon te houden. Ook kun je een aparte spons gebruiken om de genitaliën van je paard schoon te maken. Tijdens het wassen is een spons ook erg handig. Bovendien kan een spons op het gehele lichaam gebruikt worden: ook op hoofd en benen.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.