Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bokt:Focusop 2015

Uit Bokt


Een overzicht van alle jaargangen 'Focus op' vind je hier: Bokt:Focusop

Week 52 (thema kerst)

Focus op:

Een slee is een rijtuig dat op glij-ijzers is geplaatst met als doel personen of goederen te verplaatsen over sneeuw en ijs. Een slee kan worden geduwd of getrokken door personen of dieren, zoals paarden of honden.

Geschiedenis

In de tijd dat het grootste deel van het vervoer nog met paard en wagen plaatsvond, werd er tijdens de strenge winters een oplossing gezocht voor vervoer over het ijs. Vaak kon je over het ijs hele stukken afsnijden, dus werd er graag gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

De traditionele rijtuigen werden vaak omgebouwd tot een slee of nagebouwd met dezelfde kenmerken. Aanpassingen waren niet alleen nodig voor het rijtuig, maar ook de paardenhoeven moesten anders beschermd worden. Tegen het uitglijden op het ijs werden de paarden “op scherp” gezet. Het tuig werd vaak vrolijk versierd en uitgerust met bellen. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Kerstster.jpg
De kerstster staat prachtig in huis, maar is giftig voor paarden.

week 45 (thema scheren)

Focus op:

ls een paard in de winter een te dikke wintervacht krijgt kan dat lastig zijn bij de training, je kan er dan voor kiezen om je paard te scheren. Soms moet een paard ook om andere redenen geschoren worden, bijvoorbeeld vanwege zomereczeem, Cushing of luis. Een dikke wintervacht is lastig als een paard volop in training is. Een dikke vacht is erg warm en blijft lang nat. Dit is ook de reden waarom de meeste paarden alleen ’s winters geschoren worden.

Scheerpatronen

De meeste paarden worden helemaal geschoren, niet omdat dit moet maar omdat de meeste mensen dit mooier vinden. Kijk naar je paard, naar het werk wat hij doet en zijn huisvesting. En bepaal afhankelijk daarvan welk scheerpatroon het beste past bij jou en bij jouw paard. Mocht je je paard in een patroon willen scheren dan kan het handig zijn het patroon van te voren af te tekenen met bv een krijtje. Als je meer wil lezen over verschillende patronen, lees hier dan verder!

Wist je dat?

  • ... paarden die geschoren zijn in de winter, een deken nodig hebben om zichzelf warm te houden?
  • ... de scheermachine in het begin van de 19de eeuw is uitgevonden?
  • ... paarden die buiten staan een dikkere vacht krijgen dan wanneer ze binnen zouden staan?

Foto van de week

Scheren.jpg
Het scheren van een paard met een dikke vacht.

week 37 (thema Horse Event)

Focus op:

Elk jaar vindt aan het einde van de zomer Horse Event plaats. Dit is een evenement voor de paardenliefhebber. Zo zijn er bijvoorbeeld clinics en shows om naar te kijken. Maar ook heel veel standjes waar je informatie kan krijgen over bakbodems tot trailers. Daarnaast zijn er veel paardenspullen te koop voor ieder wat wils.

Bokt lounge

Ook bokt is elk jaar aanwezig op Horse Event. Elk jaar worden er kennismakingsclinics georganiseerd waarvoor bokkers zich kunnen inschrijven. Daarnaast zijn er sprekers die interessante onderwerpen verder uitlichten. Ook is het mogelijk om andere bokkers te ontmoeten in de bokt lounge, kun je je eigen boktnaam met avatar uitprinten op een sticker en zou je zelfs nog even bokt kunnen checken op één van de computers in de bokt lounge. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Britt Dekker.jpeg
Britt Dekker op Horse Event.

week 33 (thema de hoef)

Focus op: Rotstraal

Rotstraal is een bacteriële infectie in de straalgroeves van de hoef. Bij rotstraal degenereert de straal, waarbij een grijs, stinkend vocht wordt gevormd. De hoef rot als het ware weg. Het aangetaste hoorn wordt zwart en zo zacht dat je erin kan prikken. Het komt met name voor in de middelste straalgroeves en dan vooral als deze diep zijn. Het is geen gevaarlijke aandoening maar je moet er natuurlijk wel aandacht aan besteden.

Oorzaak of etiologie

Rotstraal wordt veroorzaakt door het binnendringen van bacteriën in de hoeven.

Ziekteverloop of pathogenese

Rotstraal kan ontstaan als je paard gedurende een lange tijd in een vieze, natte stal of wei staat. Hierdoor krijgen de hoeven geen tijd om op te drogen en zich te herstellen, wanneer ze door al dat vocht zacht en week zijn geworden. Bacteriën krijgen dan de kans de hoef binnen te dringen en zich te ontwikkelen, zodat de hoeven al snel gaan wegrotten.

Ook slechte hoefverzorging, zoals het weinig aandacht besteden aan uitkrabben en bekappen van de hoef, kunnen tot gevolg hebben dat bacteriën lang aanwezig blijven in de hoeven. Ze krijgen zo veel tijd om de hoef binnen te dringen en rotstraal te veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Hetzelfde geldt voor slordig bekappen en slecht beslaan. Lees verder

Wist je dat?

  • .. een paard een afwijkende beenstand kan hebben?
  • .. een hoefzweer ook wel een 'pododermatitis' of 'zoolzweer' wordt genoemd in de veterinaire wereld?
  • .. de oorzaak van een brokkelhoef lastig te bepalen is?

Foto van de week

Beslaan.jpg
Een hoefsmid aan het werk.

week 30 (thema therapie met paarden)

Focus op: Equi-therapie

Equi-Therapie, ook wel EAT genoemd is een vorm van therapie voor volwassenen en kinderen met verschillende problemen en stoornissen waarbij er gebruik wordt gemaakt van paarden.

De afkorting EAT staat voor Equine Assisted Therapy, een therapie die met behulp van paarden wordt gegeven in het therapeutische en pedagogische werkveld. EAT biedt een brede vorm van mogelijkheden om cliënten te helpen of te ondersteunen om te werken aan verschillende problemen.

Als men het woord Equi Therapie gaat ontleden, komt de definitie van deze therapie duidelijker naar voren. Equi staat voor het Latijnse woord Equus hetgeen paard betekent, terwijl Therapie het Griekse woord voor de behandeling van ziektes is. Equi Therapie staat dus voor het behandelen/begeleiden van een ontwikkeling/herstelproces van mensen met behulp van paarden.

Ontstaan van Equi-Therapie

Mensen en paarden werken al decennia lang samen en de positieve werking van paarden op mensen is al vanaf de Oude Grieken bekend. ( Xenophon, 400 v.Chr.) Vanaf de 20e eeuw wordt het werken met paarden echter specifieker en gerichter onderzocht op de mogelijkheden van therapeutische doeleinden.

Vanaf het begin van de 20e eeuw werden de eerste therapeutische aspecten van het paardrijden gerichter onderzocht. In 1909 was de eerste wetenschappelijke publicatie gedaan door de arts R. Pieckenbach. Toch duurde het nog tot 1952 en 1956 voordat deze vorm van therapie een grote impuls kreeg, de Deense Lis Hartel liet de mogelijkheden zien van therapie met paarden. Deze Deense was door Polio in een rolstoel terecht gekomen en wist twee keer het Olympisch goud in dressuur te winnen.

Hierna begon Equi-Therapie echt in opkomst te komen, waarbij voornamelijk Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland erg actief waren. In 1970 werd in Duitsland het "Kuratorium fuer Therapeutisches Reiten" opgericht, waarna er in verschillende landen binnen dit kuratorium nauwe contacten werden onderhouden. Verschillende disciplines en beroepsprofessionals zoals artsen, pedagogen, psychologen en fysiotherapeuten bundelden hun kennis, waardoor Equi-Therapie vorm begon te krijgen.

Door deze contacten wordt kennis, ervaring en contacten onderling uitgewisseld die de kwaliteit van EAT kunnen verbeteren

lees verder

Wist je dat...

Foto van de week

Westernzadelbruin.jpg
Een westernzadel wordt ook gebruikt als onderdeel van Equi-therapie.

week 24 (thema mythen)

Focus op: Hippocampus

De naam hippocampus (Ἱπποκάμπη of Ἱππόκαμπος) of hippokampos is afkomstig uit de Griekse mythologie, maar wordt ook afgebeeld door andere bevolkingsgroepen. Hippokampos is een samenstelling van "paard" en "monster". Het is een zeepaard dat in oceanen leeft en volgens de verhalen verschillende zee-varianten van het paard kent. De bekendste variant heeft het hoofd en voorbenen van een paard, het geschubde onderlijf van een vis en de staart van een dolfijn. Andere zeepaard varianten hebben geen hoeven maar poten met vliezen of een vin in plaats van manen. Ook zijn er zeepaard varianten met vleugels of een hoorn.

Mythologie

De hippocampus heeft haar naam te danken uit de afleiding van het latijn in de Griekse mythologie. Echter komt het zeepaard ook voor bij in andere geloven en mythes, zoals de Phoenicische-, Lydische, Romaanse-, Etruskische- en Pictische mythologie.

Phoenicische- en Lydische mythologie

Er zijn Carthaagse munten gevonden waarop de god Tyr; Melqart is afgebeeld met een gevleugelde hippocampus begeleid door twee dolfijnen Nissaba. Er is een gouden zeepaard ontdekt in het Koninkrijk van Lydia dat dateert uit de zesde eeuw voor Christus.

lees verder

Wist je dat...

  • .. de servers van Bokt zijn vernoemd naar zes mythische paarden uit de mythologie?
  • .. het witte paard van Uffington een uitgesneden figuur van ruim 123 meter lang is van een paard in de buurt van het Uffington Castle in Oxfordshire in het Verenigd Koninkrijk?
  • .. de Kelpie een watergeest is en leeft vanzelfsprekend in meren, moerassen en zeeën?

Foto van de week

Vleesetendemerries.jpg
De vleesetende merries van Diomedes worden beschreven in de sage van held Herakles (Hercules) die 12 werken moet verrichten van het orakel van Delhpi.

week 23 (thema: zomer)

Focus op: Zomereczeem

Zomereczeem is een aandoening waar tegenwoordig steeds meer paarden last van krijgen. De betreffende paarden zijn overgevoelig voor het speeksel van de Culicoïdesmug. Dit is een soort zandmugje dat alle paarden steekt om bloed te zuigen. Overgevoelige paarden krijgen vervolgens enorme jeuk, door een allergische reactie op bepaalde stoffen in het speeksel van de mug.

Oorzaak of etiologie

Zomereczeem is een multifactoriële aandoening, dat wil zeggen dat het gaat om een geheel van een groot aantal factoren die allemaal bijdragen aan het ontstaan van de jeuk. Je kunt het zien als een soort optelsom. Dit maakt het erg lastig om alle afzonderlijke factoren op te sporen. Een aantal dingen die zeker een rol spelen zijn de Culicoïdes muggen, de erfelijke aanleg van het paard, de voeding en de algemene conditie van het dier.

lees verder

Wist je dat...

  • .. een paard vooral in de zomer profijt heeft van zijn staart?
  • .. zomerdekens heel dunne dekentjes zijn, geschikt bij de eerste koude nachten?
  • .. brokkelhoeven veelal voorkomen in de zomer?

Foto van de week

Palomino bont veulen.jpg
De geboorte van veulens vindt plaats aan het begin van de zomer


week 20 (thema: Olymische Spelen)

Focus op: Olympische kadervorming

De KNHS introduceerde in 2012 Olympische kaders in de disciplines dressuur, springen en eventing. De combinaties die opgenomen zijn in de Olympische kaders, zijn de bewezen combinaties die kans maken op een plaats in het team voor de Olympische Spelen in Londen 2012.

Naast zeer aansprekende prestaties moeten ruiters zich ook werkwillig opstellen tegenover het KNHS-programma en stelt de bondscoach in een gesprek vast of de kandidaat te coachen is. De KNHS heeft een vastgesteld programma waarmee zij de ruiters ondersteunt met wekelijkse fysieke training. Doel van deze training is het verhogen van de algehele fitheid door oefening en monitoring, het verbeteren van de core stability (dat bij elke ruiter wordt gemeten tijdens de jaarlijkse verplichte medische keuring) en het verminderen en voorkomen van blessures of klachten door overbelasting. Momenteel trainen de ruiters op locaties in Arnhem (Papendal), Amsterdam en Eindhoven. Mogelijk volgen er nog trainingslocaties in Heerenveen, Breda en Twente.

Naast de ondersteuning op fysiek vlak, ondersteunt de KNHS haar kaderruiters op mentaal gebied. Mentale begeleiding vindt op individuele basis plaats. Het is aan de bondscoaches om aan te geven wie daarvoor in aanmerking komt.

lees verder

Wist je dat...

Foto van de week

Laura Bechtolsheimer GP OS 2012.jpg

Laura Bechtolsheimer tijdens de Olympische Spelen 2012.

week 19 (thema: western)

Focus op: Roping

Calf roping wordt ook wel tie-down roping genoemd. Het is een onderdeel dat populair is op rodeo evenementen in Amerika, in Nederland is het verboden. De bedoeling is dat de ruiter het kalf vangt vanaf zijn paard door een lasso rond de nek van het kalf te gooien. Vervolgens springt de ruiter van zijn paard en rent naar het kalf om 3 poten bij elkaar te binden en het kalf neer te leggen. Degene die dat het snelste kan is de winnaar.

Oorsprong

Calf roping is ontstaan vanuit de taken die cowboys vroeger hadden op de ranch. De kalveren moesten soms gevangen worden en onder controle gehouden worden voor het brandmerken of voor medische behandelingen. De cowboys maakten er al snel een onderlinge wedstrijd van om deze taken zo snel mogelijk te volbrengen.

lees verder

Wist je dat...

  • ...trail wedstrijden zijn ontstaan, omdat het bij het werk op de ranch was het erg handig om je paard op de millimeter nauwkeurig te kunnen besturen?
  • ...het in de western sport gebruikelijk is om een paard op een Snaffle (trens) te beleren en daarna over te gaan op Shanks (Scharen)?
  • ...lope een western gang is die vergelijkbaar is met een handgalop?

Foto van de week

Barebackriding.jpg

Een ruiter die van het paard is gevallen tijdens het onderdeel barebackriding van een rodeo.


week 18 (thema: Engeland)

Focus op: Dales

De Dales pony is een Engels pony ras. De hoogte van deze pony's ligt rond de 1.45 meter. Het ras komt oorspronkelijk uit het gebied ten oosten van het Pennische Gebergte in het Noorden van Engeland.

De Dales pony is afkomstig ten oosten van het Pennische gebergte in Noord-Engeland. De pony is daar gefokt voor het zware werk in en rond de loodmijnen. De pony's droegen de zware lasten de mijnen uit en van de mijnen naar de haven. Naast het werk in de mijn werden de pony's gebruikt voor het werk op boerderijen in de regio. Bovendien reden de boeren jachten met de pony's en werden ze voor de kar gespannen om naar de markt te gaan. Al heel vroeg werden de pony's geselecteerd op veelzijdigheid, naast kracht alleen.

Aan het einde van de 18e eeuw werden de wegen in het gebied beter waardoor boeren naast kracht ook meer naar snelheid zochten in een paard. Omdat het oneconomisch was om naast een een 'werkpaard' een speciale 'draver' aan te houden voor de kar en voor draverijen werden de Dales pony's gekruisd met verschillende Cobs om de draf energieker te maken.

lees verder

Wist je dat...

  • ...de giftige Grand National en beroemde Engelse steeplechase is?
  • ...Mary King Groot Britannië zes keer vertegenwoordigd heft op de Olympische Spelen, tussen 1992 en 2012?
  • ...en Hackney carriage een typisch Engesl, licht en wendbaar tweewielig rijtuig is dat plaats biedt aan twee personen en een koetsier?

Foto van de week

Foxhunting Master of Hounds.jpg

The Master of Hounds tijdens een hunt (of jacht). Hij is tijdens de hunt verantwoordelijk voor de honden.

week 17 (thema: Noord-Amerika)

Focus op: Morgan

De Morgan is een redelijk klein en heel veelzijdig paard, prima geschikt als gezinspaard. De Morgan wordt over de hele wereld gebruikt in de verschillende takken van wedstrijdsport, maar is ook uitermate geschikt voor de recreatie.

Geschiedenis

De Morgan is vernoemd naar Justin Morgan (1747 - 1798), een zangleraar uit Massachusetts. Toen Morgan in 1789 naar Vermont verhuisde, kocht hij een bruin veulen. De jonge hengst kreeg de naam Figure, en hij wordt beschouwd als de stamvader van het Morgan-ras. Niemand wist precies van welk ras Figure was, maar waarschijlijk had hij bloed van een Arabier of volbloed. Toen Justin Morgan stierf, werd Figure het Justin Morgan-paard genoemd. De kleine hengst (hij was maar 1,40 meter groot) werd in New England een beroemdheid - niet alleen omdat hij zo mooi was, maar ook vanwege zijn fantastische karakter en uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Hij werd een populaire fokhengst, want al die goede eigenschappen gingen over op zijn nakomelingen. Figure bracht het grootste deel van zijn leven door als werkpaard, en hij deed mee aan wedstrijden. Hij stierf in 1821 aan de verwondingen die hij had opgelopen toen een ander paard hem had getrapt. lees verder

Wist je dat...

Foto van de week

Przewalskipaard Hustain Nuruu National Park.jpg

Przewalski paarden in Hustain Nuruu National Park, op zichzelf aangewezen om voedsel te vinden onder barre omstandigheden.


week 16 (thema: harnachement)

Focus op: Zweep

'De zweep kan worden gebruikt als bestraffende, corrigerende, verzamelende of belonende hulp. Hieronder worden de diverse soorten zwepen besproken.

Dressuurzweep

Tijdens dressuurwedstrijden in de klassen B en L is het gebruik van een dressuurzweep van maximaal 110 centimeter toegestaan. Vanaf de Klasse M is het rijden met zweep niet meer toegestaan. Een dressuurzweep is langer dan een springzweep en heeft aan het uiteinde meestal een touwtje. De dressuurzweep is in verschillende maten en kleuren en met verschillende handvaten te verkrijgen.

Springzweep

Bij springwedstrijden is een springzweep toegestaan met een maximale lengte van 75 centimeter. Deze zweep is dus aanzienlijk korter dan de dressuurzweep en heeft vaak een flapje of lusje aan. lees verder

Wist je dat...

  • ...een dameszadel vanwege de asymmetrische vorm naast een normale singel ook een balanssingel die het zadel in positie houdt?
  • ...een hoefschoen gebruikt kan worden als tussenstap van ijzers naar zonder ijzers als paarden gevoelig lopen?
  • ...een veiligheidsbeugel er voor zorgt dat ie minder makkelijk met je voet in de beugel blijft hangen als je van je paard valt?

-Foto van de week=

Zadelchaps small.jpg

Close-up van een westernzadel en chaps.

week 14 en 15 (thema: sgw)

Focus op: Elaine Pen

Elaine komt uit een echte paardenfamilie en rijdt al zo lang als ze zich kan herinneren. Haar vader, Wolter Pen, reed samengestelde wedstrijden en was reserve voor de Olympische Spelen van 1972 op het onderdeel Moderne Vijfkamp. Haar moeder, de dressuuramazone Hélène Pen-Aubert, heeft met Mister X meegedaan aan verschillende Europese en Wereldkampioenschappen. Met het Nederlands team won zij zilver op het Wereldkampioenschap in Toronto en brons op het Europees Kampioenschap in Goodwood.

Haar carrière begon op 8 jarige leeftijd met de pony Black O'Neill die ze kreeg van haar opa en oma. Toen Elaine dertien was kwam ze voor het eerst uit op een Europees Kampioenschap met de D-pony Rondeel's Monsoon. In totaal neemt Elaine deel aan vier Europese Kampioenschappen bij de pony's. Waarvan de laatsten met haar succesvolle D-pony Starlight's Rondeel. De overstap naar de Junioren maakte ze samen met de voskleurige pony. In 2011 boekt ze ook successen met de Jazzdochter Vira. Na haar overwinning in de driesterren wedstrijd in Polen nam bondscoach Martin Lips haar op in het Olympisch Kader en maakte ze deel uit van het team dat Nederland vertegenwoordigde op het Europees Kampioenschap in Luhmühlen. Hier wist Elaine een prachtige prestatie neer te zetten door als beste Nederlandse op een veertiende plaats in het klassement te eindigen.

In 2012 neemt Elaine met Vira deel aan de Olympische Spelen in Londen. In de dressuur laat Vira teveel spanning zien waardoor ze 52,20 strafpunten noteert. Helaas betekende een val in de waterhindernis voor haar het einde van de Spelen. Elaine traint bij Martin Lips en volgt dressuurlessen bij Anky van Grunsven. Naast de paardensport studeert ze rechten aan de Universiteit Leiden. lees verder

Wist je dat...

  • ...elke ruiter tijdens de cross verplicht is om een bodyprotector te dragen?
  • ...een skyjump een cross hindernis is waarbij de landing lager ligt? Het lijkt dan ook in de afzet alsof je de lucht in springt.
  • ...elk paard voor en na de cross door de dierenarts gekeurd moet worden?

Foto van de week

Katapult.jpg

De Katapult is een hindernis die regelmatig voorkomt in een crosscountry parcours.


week 13 (thema: mythologie)

Focus op: Hippogrief

De hippogrief is een gevleugeld fabeldier dat oorspronkelijk voorkomt in de Griekse mythologie. De voorkant van het dier is een arend/griffioen en de achterkant is het lichaam van een paard. Dit dier zou hierdoor ook het kind zijn van een griffioen en een paard. Een griffioen is een ander fabeldier wiens lichaam uit veel verschillende delen van andere dieren bestaat. Zijn lichaam is dat van een leeuw, het hoofd en vleugels zijn van de adelaar. Het heeft de oren van een paard en een hanenkam gemaakt van vissenschubben.

Oorspronkelijk zijn paarden en griffioenen vijanden: een griffioen eet paarden en andere zoogdieren. Een hippogrief is dus volgens de legenden een zeer zeldzaam wezen, ontsprongen uit een 'onmogelijke liefde'. In middeleeuwse legendes komt het wezen voor als rijdier van ridders en tovenaars.

Harry Potter

In de boeken en films over Harry Potter komen ook hippogriefen voor. Hier worden ze beschreven als trotse dieren die je met respect moet behandelen. Je kan ze niet zomaar benaderen anders zou je worden aangevallen. Je moet het dier langzaam benaderen en een paar meter ervoor stoppen, buigen en het dier aankijken en zo min mogelijk knipperen. lees verder

Wist je dat...

  • ...het mytische paard Gullfaxi van de reus Hrungnir was?
  • ...het witte paard van Uffington (1400 v. Chr.) een uitgesneden figuur van een paard is van ruim 123 meter?
  • ...legende verteld dat Bucephalus, het paard van Alexander de Grote zou afstammen van één van de vleesetende merries van Diomedes die werden getemd door Herakles?

Foto van de week

Alicorn.jpg

Officieel is Alicorn de naam van de hoorn van een eenhoorn, maar in veel verhalen is het een paard met vleugels én een hoorn.

week 12 (thema: fokkerij)

Focus op: Fokwaarde (KWPN)

Het KWPN legt de prestaties van een paard vast in wat zij noemen de fokwaarde. De prestatie van een paard kan worden gezien als een optelsom van aanleg (genetische aanleg van het paard) en de omgevingsinvloeden (training, ruiter, gezondheidszorg enzovoort). Voor de fokkerij is vooral de aanleg van belang. Dit is immers het geen dat wordt doorgegeven aan de nakomelingen. Vertaald is de fokwaarde een schatting van de genetische aanleg van het paard. Voor dressuurgefokte hengsten berekent het KWPN fokwaarden voor sport-, bewegings- en exterieurkenmerken. De fokwaarden worden in het Bewaarboek Fokwaarden gepubliceerd dat jaarlijks met het KWPN-magazine In de Strengen wordt meegezonden. Voor alle hengsten moet de betrouwbaarheid van de fokwaarde 30% of hoger zijn om voor publicatie in aanmerking te komen.

lees verder

Wist je dat...

  • ...Kunstmatige inseminatie hygiënische voordelen heeft, zoals een sterk verkleinde kans op geslachtsziektes?
  • ...een stamboek een verzameling van gegevens en afstammingen van een bepaald ras is?
  • ...een dekhengst een hengst is die goedgekeurd is voor de dekdienst, vaak door middel van een hengstenkeuring van het stamboek?

Foto van de week

Draffotokeuring.jpg

De welsh A hengst Vechtzicht's Hywel in draf op de keuring.

week 11 (thema: beroepen)

Focus op: Bereden politie

Politiepaarden worden in Nederland ingezet omdat ze een goede aanvulling kunnen zijn van auto's, motoren en fietsen. Te paard ziet een agent er indrukwekkend uit en heeft hij door de hoogte een goed overzicht op groepen. De paarden worden ingezet bij grote manifestaties met veel mensen te voet, wedstrijden in het betaald voetbal en calamiteiten, maar ook bij optochten en corso’s, in binnensteden tijdens koopavonden of in het uitgaanscentrum. Ook kom je ze tegen op de Nederlandse stranden in het hoogseizoen. En als speciale gelegenheid op Prinsjesdag, ze vormen dan de ere-escorte.

Wanneer kan je bij de bereden politie werken?

Na de algemene politieopleiding kan je jezelf opgeven voor een opleiding bij de bereden politie. De wachtlijst is groot en de selectie streng. De beredenen moeten voldoen aan landelijke kwaliteitseisen voor politieruiters, gebaseerd op hippische basis-eisen. Je moet dus een redelijke kwaliteit hebben als ruiter. Elke twee jaar is er een toetsing of je nog aan deze eisen voldoet. De volgende eisen worden aan je gesteld:

  • Opleiding ME en een jaarlijkse herhalingsopleiding
  • Wekelijks trainen met het paard onder begeleiding van een instructeur (opgeleid aan het Hippisch Centrum te Deurne NHB).
  • Vaktechnische bijscholing

lees verder

Wist je dat...

  • ... er geen controle is op de kennis en kunde van de paardentandarts?
  • ... een goede zadelmaker ook tuigen, hoofdstellen en zelfs dekens kan repareren?
  • ... de opleiding tot dierenarts in Nederland 6 jaar duurt en alleen in Utrecht gevolgd kan worden?

Foto van de week

Politienewyork.jpg Een combinatie van de bereden politie in New York.

week 10 (thema: 'hoe'-artikelen)

Focus op: Hoe zadel passen

Hoe vind je een goed passend zadel voor je paard. Er komen de laatste tijd steeds meer zadelpassers en verkopers bij, maar de echt goede zadelmakers worden steeds zeldzamer. Wat kun je zelf al zien en doen, waar moet je op letten om te zien of je zadel past? Een professionele zadelmaker of zadelpasser zal met al deze punten rekening houden en zal ook goed letten op de wensen en eisen van zowel ruiter als paard.

Een slecht passend zadel

Heel veel mensen rijden bewust of onbewust met een zadel dat niet optimaal past op het paard. In veel maneges wordt jarenlang gewerkt met dezelfde zadels. Als er een paard overlijdt of verkocht wordt krijgt zijn opvolger het zadel opgelegd. Als dit niet goed past wordt er in het beste geval een dikke deken onder gelegd om te voorkomen dat het paard wonden krijgt. Ook veel dressuur- of springruiters kopen 1 of enkele zadels waar zij zelf goed op kunnen zitten en leggen dat zelfde zadel op alle paarden die ze rijden. En dan zijn er nog de ruiter die op lager niveau in de sport, of recreatief rijden.

lees verder

Wist je dat...

  • ...de rechtopstaande manen van een fjord zo worden geknipt om de aalstreep en de bovenlijn van de hals te benadrukken?
  • ...renvers wordt ingezet vanuit een rechte lijn door lichte stelling naar buiten te vragen en de voorhand naar binnen te brengen terwijl die naar buiten gesteld is?
  • ...houtskool kan helpen om een schimmel weer spierwit te krijgen?

Foto van de week

Opgeknoopte staart.jpg

Een opgeknoopte staart.

week 9 (thema: buiten Europa)

Focus op: Brumby

De Brumby, Australië’s wilde paardenras wordt zowel gekoesterd als verguisd.

Er hebben zich nooit paardachtigen ontwikkeld op het Australische continent en toen Australië door de Engelsen gekoloniseerd werd, werden de eerste paarden in januari 1788 per schip aangevoerd.

Deze eerste paarden kwamen grotendeels uit Zuid-Afrika. Aangenomen wordt dat dit voornamelijk Berbers waren. Later volgden er grote aantallen Engelse volbloeden, Arabieren en Welsh Mountains. De paarden werden geselecteerd op hun uithoudingsvermogen en kracht zodat ze de lange zeereis en het harde werken in een ruige omgeving konden overleven. Daarnaast werd er met de Engelse volbloeden geracet.

Toen begin 1800 in de Australische binnenlanden goud ontdekt werd, trokken vele goudzoekers er te paard naartoe. In de mijnkampen heerste chaos en ziekten waardoor veel paarden al snel ontsnapten en verwilderen. lees verder

Wist je dat...

  • ...het patroon dat bij Barrel Racing wordt gereden een 'Cloverleaf' pattern genoemd wordt?
  • ...N.M. Przewalski niet alleen bekend is door zijn namegeving aan de Przewalskipaard. maar vanwege zijn zoölogische vondsten van zo'n 200 plantensoorten die nu te vinden zijn in het herbarium van de botanische tuin van St. Petersburg?
  • ...de Perzen een doek als zadel gebruikte, maar nog geen stijgbeugels, omdat deze nog niet waren uitgevonden?

Foto van de week

Criollo met argentijns halster.jpg

Een Criollo met een argentijns halster.

week 8 (thema: Nederlandse paardenrassen)

Focus op: Groninger

Het Groninger paard vindt zijn oorsprong bij het inlandse noordelijke paard zoals dat door de eeuwen heen in de gebieden langs de kust van de Noordzee is gefokt in ons land, Duitsland en Denemarken. Groninger paarden werden ingezet in de landbouw maar ook in de transport.

Geschiedenis

Vanaf 1880 wordt het Groninger Paard in stamboek verband gefokt met als resultaat het Het GrPS (Groningsch Paarden Stamboek) dat is opgericht op 1 december 1896.

Vanaf 1830 werden regelmatig Oldenburgers ingevoerd en/of inlandse merries over de grens gedekt in Oostfriesland. De Oostfriese hengsten hadden ook grotendeels Oldenburgers als voorouders. Het inlandse paard voldeed niet meer toen door de voortgaande mechanisatie meer kracht gevraagd werd van de dieren. Het inlandse paard van toen kan men het best vergelijken met de Fries van nu, al hadden ze minder kwaliteit en kwamen meerdere kleuren voor. Door dat het beter ging met de economie en de mensen meer geld beschikbaar hadden ontwikkelde zich de vraag naar paarden voor de paardensport, in het bijzonder voor de dressuur en het springen.

lees verder

Wist je dat...

  • ...het KWPN stamboek het grootste stamboek ter wereld is?
  • ...de merrie Miss Daisy het eerste Gelders paard was dat in wedstrijdverband een endurancerit van 160 km wist uit te rijden?
  • ...in de 17e eeuw het Fries paard populair werd onder de rijkere boeren en adelen in het noorden van Nederland?

Foto van de week

ZEP springen buitenbak.jpg

Gelderse hengst Zep boven een sprong.

week 7 (thema: exterieur)

Focus op: Orenspel

Een paard kan door middel van lichaamstaal een hoop duidelijk maken. Het orenspel is hier een onderdeel van: met zijn oren kan een paard een heleboel zeggen. Naar voren, naar achteren, maar ook opzij. Omdat de oren ‘los’ van elkaar kunnen bewegen, kunnen paarden ook hun ene oor een andere kant op houden dan de andere, bijvoorbeeld één oor opzij en één naar voren- maar wat heeft al dat gedraai met die oren nu voor betekenis?

Ten onrechte denken mensen dat een paard met de oren naar voren blij is en een paard met de oren opzij of naar achter boos is - dat hoeft niet altijd zo te zijn! De positie waarin de oren staan kan veel meer zeggen dan de emotie blij of boos.

Aandacht

Vaak staan de oren in de richting van ‘iets’ waar het paard zijn aandacht op gericht heeft. Dat kan zijn op een vreemd voorwerp of een drukke gebeurtenis in de verte: het paard heeft dan de oortjes vaak naar voren staan (soms ook de hals gestrekt richting het ‘iets’). Maar ook wanneer het paard de oren iets naar achteren doet, kan dit betekenen dat hij iets hoort of zijn aandacht op iets achter hem heeft gevestigd. Bijvoorbeeld wanneer je intensief aan het rijden bent: het paard kan best één of twee oren op de ruiter richten omdat zijn aandacht bij de hulpen is die je geeft. Ook kan een paard wanneer deze bijvoorbeeld onder het rijden wordt afgeleid door iets aan de zijkant van hem, maar niet het volledige hoofd erheen kan draaien omdat hij aan het werk is, één oor opzij richten. Door de oren constant te draaien kan het paard zijn omgeving goed in de gaten houden. Het ene paard zal een drukker orenspel hebben dan het andere paard.

lees verder

Wist je dat...

  • ...het beoordelen van de hals dient te gebeuren aan de hand of in vrijheid, in volledige ontspanning, omdat een paard alleen in deze omstandigheden zijn hals in natuurlijke houding toont?
  • ...de lengte van de croupe (of kruis) wordt bepaald door een denkbeeldige lijn te trekken van de bovenkant van de heup naar de zitbeenknobbel?
  • ...het signalement van een paard wordt omgeschreven aan de hand van de volgende uiterlijke kenmerken: geslacht, hoogte, ras, leeftijd, kleur en aftekeningen?

Foto van de week

718px-Horse parts.jpg

Het exterieur van een paard.


week 6 (Thema: dressuur)

Focus op: Aanleuning

Wat is aanleuning?

Aanleuning is de licht verende druk die het paard aanneemt op de teugel als gevolg van de voorwaartse inwerking van de ruiter nadat deze contact heeft aangenomen. Op het moment dat het paard aanleuning neemt voelt dat als een licht verende verbinding doordat paard onderkaak tegen bit aanlegt en de ruiterhand aanneemt. Een paard dat in aanleuning gaat neemt een verende verbinding aan de teugels als gevolg van een vermeerderd ondertredend achterbeen en een losgelaten en welvende rug. De aanleuning, ook wel "het bit aannemen" genoemd is een initiatief van het paard. Contact gaat dus uit van de rijder en aanleuning gaat uit van het paard.

Hand, teugel en bit dienen voor het overbrengen van de communicatie en mogen niet krachtiger zijn dan dat voor deze communicatie nodig is. Een paard heeft een goede aanleuning wanneer het gewillig de teugel aanneemt en volgt. Aanleuning mag nooit bereikt worden door terugwerkende teugelhulpen.

Nageeflijkheid

Nageeflijkheid is onlosmakelijk verbonden met aanleuning, maar betekent wel iets anders. Met nageeflijkheid wordt de losgelatenheid in het nek- en kaakgewricht bedoeld. De nageeflijkheid ontstaat als gevolg van een toenemende ondertreding van het achterbeen. De (teugel)hulpen kunnen door de ontspanning in nek en kaken beter doorkomen.

lees verder

Wist je dat...

  • ...achterwaarts gaan geen verzamelend effect, maar een gymnastiserend effect heeft?
  • ...in dressuur je via het Skala der Ausbildung durchlässigkeit wil bereiken?
  • ...met takt de zuiverheid van de beweging van het paard wordt bedoeld, waarbij de gang regelmatig is, een constant ritme heeft en dat het tempo continu gelijk blijft?

Opmerking: zelf even aanvullen aub.

Foto van de week

Edward Gal Totilas strekken.jpg

Edward Gal met Totilas in de dressuurring

Opmerking: Eventueel deze foto, maar misschien een meer bijzondere foto, want dit is wel erg standaard.

week 4 en 5 (thema: Kleur)

Focus op: Champagne

Champagne is een verdunningskleur die zowel de zwarte als rode (vos) haren lichter maakt of verdunt. Deze kleur komt vooral voor bij gangenpaarden zoals het American Saddlebred en het Tennessee walking horse maar ook bij het Minipaard en in mindere mate bij de Quarterhorse en Paint Horse.

Omdat het Champagne-gen dominant is is er maar 1 ouder nodig om een Champagne veulen te krijgen.

Champagne Kenmerken

  • Roze huid met spikkels

Alle Champagne paarden hebben een roze huid met donkere spikkels of sproetjes. Deze is het beste te zien ronde de ogen, neus en geslachtsdelen en zien er anders uit dan de kenmerkende vlekken van Appaloosa´s en heeft daar ook niets mee te maken.

  • Amber kleurige ogen, blauw bij geboorte

Bij de geboorte hebben champagne kleurige paarden blauwe ogen, naar mate ze ouder worden veranderen de ogen naar Amber kleurig. Het kan echter voorkomen dat de ogen groen of blauw blijven op latere leeftijd, of zo donker bruin kleuren dat er weinig verschil zichtbaar is met een gewoon paardenoog.

lees verder

Wist je dat...

  • ...Agouti een gen is dat de zwarte kleur van een paard terugdringt naar de de benen, oren, manen en staart?
  • ...Frame overo een bontpatroons is waarbij de witte aftekening omringd wordt de donkere vacht?
  • ...Flaxen een eigenschap is die alleen voorkomt bij paarden met de basiskleur vos en de veroorzaaker is van de kleur zweetvos?

Foto van de week

Silverbuckskin1.jpg

Een minipaard hengst met de kleur zilvervalk (zwart + agouti + creme + zilver).

week 3 (thema: Springen)

Focus op: Frederico Caprilli

Frederico Caprilli (in andere bronnen Federico Caprilli genoemd) (geboren op 7 april 1868 in Livorno, gestorven 6 december 1907 in Pinerolo) was een kapitein in het Italiaanse leger en instructeur in Italiaanse rijscholen. Hij wordt beschouwd als degene die de houding bij het springen drastisch heeft veranderd, hij maakte de zogenaamde "verlichte zit" populair, die bij de springsport nog steeds wordt gehanteerd.

De oude springstijl

Tot aan het eind van de 19de eeuw werd een heel andere stijl bij het springen gehanteerd. De ruiter zat daarbij met lange beugels en ver achterover in het zadel en stak bij het springen de voeten vooruit, om zich bij de landing van het paard na de sprong schrap te kunnen zetten en zogenaamd de voorhand te ontlasten. Men ging er daarbij van uit dat de achterhand veel sterker was om het gewicht van het paard na de sprong te kunnen dragen, dus trok men boven de sprong het hoofd van het paard omhoog, en probeerde op de achterbenen van het paard, of in ieder geval op alle vier benen van het paard te landen. Doordat de ruiter in het zadel bleef zitten kon het paard niet boven de sprong basculeren, de ruiter bleef in de beweging achter en zat hard in de mond. Springen was voor veel paarden zo een erg pijnlijke bezigheid.

lees verder

Wist je dat...

  • ...basculeren een term is die gebruikt wordt als een paard boven de hindernis zijn hoofd, hals en rug rond maakt?
  • ...een bekende derby hindernis een 3 meter hoge wal is met daarop een steilsprong van 1,20 meter en onderaan de wal een steilsprong van 1,60 meter?
  • ...een Caprilli Proef een dressuurproef is waarbij er een aantal hindernissen gesprongen moeten worden?

Foto van de week

JohnWhitaker Lactic puissance.jpg

John Whitaker met Lactic tijdens de Olympia Horse Show in Londen in 2006.

week 2 (thema: Paardachtigen)

Focus op: Mirandese ezel

De Mirandese ezel is een oud inheems Portugees ezelras dat vrijwel uitsluitend voorkomt in de armste en meest onherbergzame bergstreek van de provincie Trás-as-Montes tegen de Spaanse grens in het noord-oosten van Portugal. Dit ezelras is vernoemd naar de plaats Miranda do Douro en behoort tot de grote ezelrassen. Het toont grote gelijkenis met de Franse Poitou-ezel en de minder bekende Spaanse Zamorano-Leonés ezel. Hij komt voornamelijk voor in de gemeentes Bragança, Miranda do Douro, Vimioso, en Mogadouro.

Algemene gegevens over ezels: Ezels leven ongeveer 15 jaar in het wild en worden 30/35 jaar oud als gezelschapsdier. Ze worden als volwassen gezien als ze ongeveer 4 jaar zijn. Ze worden te oud om nog goed te werken geacht als ze rond de 20 zijn. Het gewicht van een volwassen ezel varieert van 100 tot 400 kilo en hun schofthoogte tussen de 80 centimeter en 1,50 meter.

Geschiedenis

In Portugal werden de ezels, ondanks hun enorm belangrijke rol op het platteland, door de eeuwen heen nooit belangrijk genoeg gevonden om te beschermen of verbeteren, omdat ze slechts als een soort arme neef van het paard werden gezien. Om verschillende redenen zijn er haast geen documenten die ook maar iets loslaten over ezels, waardoor het bijna onmogelijk is om te achterhalen hoe de rassen, met name de Mirandese ezel, tot stand zijn gekomen.

lees verder

Wist je dat...

  • ....de Onager een halfezel is die met uitstervend wordt bedreid en alleen nog maar voorkomt in Noord-Iran?
  • ...een Zebroïde een kruising tussen een paard of ezel en een zebra is?
  • ...het Przewalskipaard zich 38.000 - 72.000 jaar geleden afgesplitst heeft van de moderne paardenrassen?

Foto van de week

Chapman Zebra Botswana.jpg

Een groep Chapman zebra's in de Okavango, Botswana.

Week 1 (thema: Rensport)

Focus op: Rensport

Snelheidswedstrijden die te vergelijken zijn met de huidige rensport worden al van oudsher gehouden, van de Romeinse paardenraces in het Colloseum in Rome tot snelheidswedstrijden tussen verschillende Arabische stammen. Het fenomeen rensport is niet alleen voorbehouden aan de Engelse Volbloeden. Over de hele wereld wordt met verschillende rassen gerend. Zo zijn er rennen voor Arabieren, Akhal-Teke-paarden, Quarter horses en Trakehners. Het snelste ras is echter de Volbloed, alleen op de kwart mijl (400 meter) zijn de Quarter Horses sneller. Echter, dit ras is voor een groot deel gebaseerd op de Volbloed en de Quarters waarmee tegenwoordig gerend wordt, voeren vaak 50% of meer Volbloed. Over langere afstanden moeten ook Quarters het afleggen tegen de Volbloed, niet zo heel vreemd, per slot van rekening is dit ras het enige dat puur voor de rensport is ontwikkeld en doorgefokt.

Geschiedenis

In Engeland is de sport voor het eerst geprofessionaliseerd en Koning James I heeft een grote rol gespeeld bij de definitieve ontwikkeling van het moderne renpaard. Sinds de 17e eeuw is het stamboek van de Engelse Volbloed gesloten en worden alleen de snelste en moedigste paarden met het meeste uithoudingsvermogen met elkaar gekruist. Uit die periode stammen ook de belangrijkste Engelse klassieke rennen, zoals de Grand National, Epsom Derby en 2000 Guineas.

lees verder

Wist je dat...

Foto van de week

Ren sneeuw.jpg

Een race in de sneeuw in St. Moritz (Zwitserland).


Inspiratie

Focus op:

lees verder aangespannen sport

Wist je dat...

  • ...een Fiaker een koets is die bijvoorbeeld in Wenen toeristen vervoert?
  • ...de Percheron een sierlijk trekpaard is uit de streek La Perche in Normandië, Frankrijk?
  • ...de rozet een onderdeel is van het menhoofdstel?
  • ...het windriempje een onderdeel is van het menhoofdstel?
  • ...Ginger McCain de trainer was van Red Rum die 3 keer de prestigieuze Grand National paardenrace wist te winnen?
  • ...het beroemde renpaard Red Rum getraind werd door hem te laten zwemmen?
  • ...hoefschoenen toegestaan zijn bij endurance- en springwedstrijden, maar niet bij dressuurwedstrijden?
  • ...eikels en jonge bladeren van de eik giftig zijn voor paarden?
  • ...je op de Wiki een stappenplan vindt voor het leggen van een paardenknoop?

Foto van de week

Sgt reckless met communicatie kabels.jpg Reckless with hat.jpeg

Sergeant Reckless was een pony die tijdens de Koreaanse oorlog werkte als pakpaard voor het Amerikaanse leger. Ze liep zelfstandig op en neer tussen het front en de bunkers om munitie aan te voeren en gewonde soldaten af te voeren.