Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Bokt:Focusop 2009

Uit Bokt


Een overzicht van alle jaargangen 'Focus op' vind je hier: Bokt:Focusop

week 53 2009

Focus op:

Wormen zijn parasieten die zich in het lichaam van het paard ophouden, meestal in het maagdarmkanaal. Bij een worminfecties kan de conditie van het paard erg achteruit gaan.

Spoelwormen komen bij alle paarden voor. Bij jonge dieren kan het voor problemen zorgen (met name veulens jonger dan 6 mnd).

Een besmetting komt tot stand door opname van infectieuze eieren vanuit de weide of box. Deze eieren kunnen jaren in leven blijven, wat dus inhoudt dat een plek waar paarden hebben gelopen die de eieren uitscheiden heel lang besmettelijk blijft. De infectieuze eieren worden vooral uitgescheiden door veulens. Dieren ouder dan 3 jaar scheiden meestal geen eieren meer uit.

Na in het lichaam uit het ei gekomen te zijn trekken de larven via de lever en longen door het lichaam. Bij jonge veulens wordt dan vooral een versnelde ademhaling, hoesten en neusuitvloeiing gezien. Oudere veulens kunnen ook meer algemene symptomen hebben zoals gewichtsverlies, sloomheid, niet willen eten.

Heel soms kunnen de wormen een verstopping van de galgangen veroorzaken, al dan niet in aansluiting op het toedienen van een ontwormmiddel. Dan heeft een veulen heftige koliek en zal snel ernstig ziek worden.

De besmetting met volwassen veulenwormen komt alleen voor bij veulens jonger dan een half jaar. Bij oudere, immune paarden kapselen de larven in. Bij zogende merries worden ze gereactiveerd en worden de larven met de melk uitgescheiden. Zo raken bijna alle veulens geïnfecteerd. Ook kunnen de larven van deze worm via de huid of slijmvliezen (in mest liggen, of eten) binnenkomen. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Koers Finland.jpg


Dravers tijdens een koers in de sneeuw in Finland.

week 52 2009

Focus op:

Aftekeningen zijn witte vlekken die te vinden zijn op het hoofd, de benen en soms ook op andere delen van het lichaam. Als een paard zeer veel witte vlekken op zijn lichaam heeft, dan hebben we het niet meer over aftekeningen maar dan is het paard bont.

Witte vlekken die zijn ontstaan als litteken van een wondje of een drukking horen niet bij de aftekeningen.

Aftekeningen zijn belangrijk voor het signalement van een paard en worden dan ook nauwkeurig beschreven in het paspoort.

Er zijn een hoop aftekeningen op het hoofd, in allerlei soorten en maten. Hier volgen een aantal beschrijvingen van deze aftekeningen en hoe ze kunnen voorkomen:

‘Kol’ is de algemene term die we gebruiken om een aftekening op het voorhoofd aan te duiden, echter zijn hier verschillende soorten van.

  • Enkele witte haren: Wanneer zich op het voorhoofd enkele witte haren bevinden als aftekening beschrijven wij dit ook gewoon als ‘enkele witte haren’.
  • Stip / Stipje: Een kleine ‘stip’ als aftekening op het hoofd, 1 - 2 centimeter groot. Wordt soms ook wel ‘ster(retje)’ genoemd.
  • Kolletje: Een grotere witte vlek op het hoofd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een ‘kolletje’ en een ‘kol’. Een kolletje is 2 – 5 centimeter groot.
  • Kol: Een ‘kolletje’ groter dan 5 centimeter noemen we een kol.
  • Grote kol: Wanneer een kol de beide oogkuilen bedekt, spreken we van een ‘grote kol’.
  • Druipkol: Algemene term voor een kol die aan de onderkant smal uitloopt, alsof hij uitdruipt. Lees verder

Wist je dat?

  • ... Equine metabolic syndrome is te vergelijken met diabetes type 2 bij mensen?
  • ... jockey's over het algemeen freelance werken en vaak worden ingehuurd door de trainers?
  • ... de naam Drum Horse is ontstaan in Engeland en stond voor paarden die in staat waren een ruiter plus 2 zilveren kettledrums te kunnen dragen?

Foto van de week

Een bonte NRPS hengst kijkt aandachtig om zich heen.

week 51 2009

Focus op:

Het is niet aan te raden om zonder goede training vooraf te beginnen aan een sgw. Je komt veel nieuwe dingen tegen waar je paard waarschijnlijk ook aan moet wennen. Daarom kun je het beste vooraf bij een goede trainer een paar lessen volgen, hij kan je dan ook allerlei tips geven en meestal is hij ook aanwezig tijdens wedstrijden zodat je dan nog je laatste vragen kunt stellen. Er zijn veel sgw instructeurs, die op allerlei niveaus les geven, je kunt een van hen bij jou in de buurt eens bellen voor meer informatie. Adressen en telefoonnummers kun je opzoeken op de bekende Nederlandse SGW sites. [1] [2]

Ieder paard in wedstrijdconditie is ook in staat om een B of L cross te lopen. Als je iedere week regelmatig traint, dus vier a vijf keer dressuurwerk en een keer springen, is je paard fit genoeg om het in de B gevraagde tempo van 460 meter per minuut vol te houden. In de hogere klassen wordt een hogere snelheid over een langere afstand gevraagd en dan is het wel aan te raden om wat gerichte conditietraining te doen. Een flinke buitenrit of interval training is daarvoor erg geschikt, informatie hierover kun je het beste bij je instructeur navragen.

De KNHS organiseert ieder jaar regionale sgw trainingen. De opzet hiervan varieert per regio, maar meestal is het zo dat je naar niveau in groepjes wordt ingedeeld waarmee je dan een aantal trainingen op verschillende terreinen in het land volgt. Je hebt dan een vaste instructeur en de kosten zijn ook redelijk beperkt. De trainingen beginnen meestal eind februari of begin maart, zodat je bij de 1e cross van het seizoen (meestal half maart in Chaam) er helemaal klaar voor bent. Informatie staat op de KNHS site [3] en op de Nederlandse sgw site. [1] Lees verder

Wist je dat?

  • ... het Arabisch Paarden Stamboek in 1981 is opgesplitst in het NRPS en AVS?
  • ... de Fries bekend staat als het enige inlandse Nederlandse paardenras?
  • ... de Cruzado geen zuiver ras is, maar de verzamelnaam voor allerlei kruisingen?

Foto van de week

Apporteren.JPG


Een oefening in de vrijheidsdressuur is dat je je paard kan leren apporteren.

week 50 2009

Focus op:

Polo is een wereldwijd gespeelde sport, die ook wel de 'Sport van de Elite' genoemd wordt. Zo komt bijvoorbeeld prinses Máxima uit een familie van fanatieke polospelers. De beroemdste polospelers ter wereld zijn de Engelse Prins Charles en zijn zonen William en Harry.[4] Polo is één van de oudste bekendste team-sporten op de wereld en volgens sommigen het snelste balspel dat bestaat.

Polo is al eeuwenoud. Een voorloper van het spel werd al in de vijfde eeuw voor Christus in Perzië gespeeld. Tegenwoordig is de sport over de gehele wereld bekend. Argentinië staat daarbij bekend als het pololand bij uitstek.

In Nederland wordt er polo gespeeld vanaf ongeveer 1980.[4] Alhoewel in Nederland veel mensen de paardensport beoefenen, is polo niet heel populair. Momenteel wordt polo gespeeld door ongeveer 90 personen verdeeld over vier poloclubs. Een kwart van alle polospelers in Nederland zijn vrouwen. Mannen en vrouwen spelen in gemixte teams, ook alle leeftijden worden gemengd.[4] De poloclubs in Nederland zijn:

De wedstrijden die tijdens het seizoen worden gehouden vinden plaats tussen de clubs uit Nederland, aangevuld met poloclubs uit Duitsland en België.

Polo is een mengeling van hockey en rugby, maar dan gespeeld op een paard. De sport is erg fysiek, je mag elkaar met paard en al bij de bal wegduwen en elkaars sticks hooken, dit alles in volle galop.[4]

Bij polo is het de bedoeling dat een team een doelpunt scoort, door de bal met behulp van de mallet tussen de doelpalen van de tegenstander heen te schieten. Het spel wordt gespeeld door twee teams. Elk van deze twee teams bestaat uit vier spelers in het veld. Daarvan zijn twee aanvallende spelers, één aanvallende en verdedigende speler en een speler die het doel bewaakt. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Jan Brink met Briar4.jpg


Jan Brink en Briar 899 in Uitgestrekte galop.

week 49 2009

Focus op:

Sarcoïden zijn lokaal groeiende ‘huidtumoren’ die voorkomen bij paarden. Sommige sarcoïden kunnen zich lokaal zeer agressief gedragen, maar er is geen sprake van uitzaaiing naar de interne organen van paarden. Sarcoïden komen alleen voor op de huid en het direct onderliggende weefsel.

Sommige sarcoïden lijken met het blote oog erg op wratten. Wratten gaan vaak vanzelf weg binnen enkele maanden. Sarcoïden niet. De behandeling bij sarcoïden is een stuk ingrijpender.

Sarcoïds bij paarden kunnen over het hele lijf voorkomen, maar ze worden het meest gevonden op plekken waar de huid dun is, relatief weinig haar groeit en het paard regelmatig zweet (dit zijn overigens ook de plekken waar vliegen hun voedsel bij voorkeur vandaan halen). Ze komen zelden voor op de rug, het bovenlijf en de nek. Als ze toch voorkomen op deze plekken zijn ze vaak het gevolg van een beschadiging van de huid (dat kan een schaafplekje zijn, een plek van een injectienaald een vliegenbeet e.d.).

Er zijn 6 verschillende sarcoïd-typen:

  1. Occult sarcöid
  2. Verucose sarcoïd
  3. Nodulaire sarcoïden
  4. Fibroplastische sarcoïden
  5. Gemengde sarcoïden
  6. Kwaadaardige sarcoïden

Lees verder

Wist je dat?

  • ... Copenhagen net de hoofdstad is van Denemarken, maar ook de naam van het bekendste paard van de man die Napoleon Bonaparte heeft verslagen?
  • ... de Kaspische ponybelangrijke schakel tussen de vroege vormen van Equus en de warmbloedige paarden vormt?
  • ... de Grieken het Perzische Rijk in de 4e eeuw voor Christus ten val brachten?

Foto van de week

Prm07.jpg Een Pura Raza Menorquina hengst tijdens een dorpsfeest op Menorca.

week 48 2009

Focus op:

Als een paard in de winter een te dikke wintervacht krijgt kan dat lastig zijn bij de training, je kan er dan voor kiezen om je paard te scheren. Soms moet een paard ook om andere redenen geschoren worden, bijvoorbeeld vanwege zomereczeem of luis. Mensen die hun paarden zo natuurlijk mogelijk willen houden, zijn meestal fel tegen scheren.

Een dikke wintervacht is lastig als een paard volop in training is. Een dikke vacht is erg warm en blijft lang nat. Dit is ook de reden waarom de meeste paarden alleen ’s winters geschoren worden. Ter vervanging van de vacht legt men één of meerdere dekens op, zodat het paard voldoende beschermd is tegen weersinvloeden.

Meestal wordt het hele paard geschoren, maar dit is niet altijd nodig. Er zijn zelfs takken van sport (bv. endurance) waarin het normaal is dat maar een gedeelte van het paard geschoren wordt. Alleen daar waar het paard veel zweet en/of warmte kwijt kan raken. Deze paarden hoeven afhankelijk van het weer en het scheermodel niet altijd een deken op.

Scheren leer je vooral door het te doen. Het is erg handig om het de eerste keer samen te doen met iemand die al ervaring heeft. Die kan je net even de tips geven waardoor het allemaal wat makkelijker gaat. Een helper bij de hand is altijd handig. Die kan je helpen met de moeilijke plekken. Deze zitten vooral bij het hoofd en de benen. Het is dan het makkelijkst als iemand anders je even helpt met vasthouden en/of optillen. Lees verder

Wist je dat?

  • ... Trakehners van grote invloed zijn binnen het KWPN stamboek?
  • ... Farn de vader is van de beroemde KWPN hengst Nimmerdor?
  • ... Clinton niet alleen de achternaam is van een vroegere president van Amerika, maar ook de naam van het voormalige toppaard van Dirk Demeersman?

Foto van de week

IJslander IJsland manen.jpg


De weelderige manenbos van een IJslander in Noord IJsland, vlakbij het Hop-meer.

week 47 2009

Focus op:

Hoefijzers worden gebruikt bij dieren met een hoef. Meestal bij een paard of pony, maar ook bij een ezel kan dit voorkomen. Een hoefijzer dient om de hoef te beschermen. Meestal zullen de paardenhouders kiezen voor hoefijzers, als ze met hun paard vaak op de weg komen, of als hun paard niet al te sterke hoeven heeft. Maar een ijzer kan ook dienen om een verkeerde stand te corrigeren of om medische redenen (hoefzweer o.i.d.)

Wanneer een paard erg sterke hoeven heeft, die zelden tot nooit afbrokkelen is het in principe niet nodig om de hoefijzers te gebruiken. Ook als de paarden weinig op de weg of harde ondergrond komen is het niet nodig om hoefijzers te gebruiken. Wel moet de hoef dan regelmatig worden bekapt, want een te lange hoef is niet goed voor het dier.

Je hebt verschillende maten hoefijzers. Zo is een hoefijzer voor een Shetlander veel kleiner dan een hoefijzer voor een Belg. Het hoefijzer wordt vastgemaakt met hoefnagels. Deze hoefnagels worden in (een aantal van) de acht gaten van de hoefijzers geslagen, dit wordt 'beslaan' genoemd. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

JFP 08.jpg


Jean-François Pignon en een van zijn schimmels tijdens een show op Horse Event 2009.

week 46 2009

Focus op:

My Little Pony (MLP) is een kleurrijke productlijn van het bedrijf Hasbro. De eerste pony’s werden in 1982 geïntroduceerd en ze werden erg populair gedurende de jaren tachtig. In Nederland werden de paardjes verkocht onder de naam 'Mijn kleine pony'.

Een MLP (speelgoedpaardje) is een kleine plastic pony, voorzien van zachte manen en staart. De lichaampjes zijn egaal en in een vrolijke kleur. Het haar komt zowel in één kleur, als in meerdere gecombineerde kleuren voor. Het tekentje/symbooltje op de bil van de pony heet een cutiemark. Elke pony heeft zijn eigen cutiemark. Daarnaast zijn de officiële Hasbro pony’s voorzien van Hasbro informatie aan de onderkant van de hoefjes.

De MLP heeft (afhangend van de generatie) nog andere uiterlijke kenmerken:

  • Diamant oogjes: In plaats van een geschilderd oog is het oog ingezet met een steentje.
  • Hoofheart: Een hartje op het hoefje van een voorbeen. Meestal te vinden aan de display-side van de pony.
  • Magneet: Een magneetje in een hoefje van de pony. Te zien vanaf de onderkant en altijd geplaatst in de hoef met de hoofheart. Dit hoefje kan er in speelsets voor zorgen dat bijvoorbeeld deuren open kunnen.

Wanneer een pony geen echte MLP is, maar de fabrikant doormiddel van uiterlijk en sfeer wel wil doen als of, word deze pony een ‘fakie’ genoemd, naar het Engelse woord "fake", dat "nep" betekent. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Kiangs 01.JPG


Oostelijke Kiangs staan bij een waterbak in Highland Wildlife Park, Kincraig, Schotland.

week 45 2009

Focus op:

Adelinde Cornelissen is een Nederlandse dressuuramazone die op Grand Prix-niveau rijdt. Tijdens het EK 2009 behaalde Adelinde met het Nederlandse team een Europese Gouden medaille, individueel reed ze een Wereldrecord in de Grand Prix Spécial en won daarmee individueel Europees Goud, en in de Kür op Muziek won ze een zilveren medaille met haar toppaard Parzival.

Adelinde Cornelissen is geboren op 8 juli 1979. Op 2-jarige leeftijd kreeg ze twee Shetlandpony's om te verzorgen.

Na de winter gingen de Shetlanders terug naar hun eigenaar en Adelinde had haar zinnen gezet op een eigen pony, maar haar ouders besloten dat het verstandiger was om eerst op les te gaan, dit gebeurde bij Manege Smit te Pesse. Schimmel Blue Moon bracht Adelinde de eerste stappen van het ponyrijden bij. Vervolgens kwam er daadwerkelijk een eigen pony, genaamd Ayesha. Ayesha was een C-Pony en ingeschreven bij het Welsh stamboek, afstammend van de hengst Valentino. Ayesha werd opgeleid tot Z2 dressuur en met deze pony behaalde Adelinde haar eerste grote successen. In 1995 werd ze Nederlands Kampioen Z2 indoor en in het outdoorseizoen herhaalde ze dit en werd werderom Nederlands Kampioen Z2. Met Ayesha werd ook gefokt, hieruit kwamen de pony's Whitsun en Mr. Pride voort. Beide pony's werden opgeleid tot de klasse Z2 door Adelinde en daarbij behaalde ze verschillende Brabantse titels. Met Mr. Pride behaalde Adelinde in 1997 opnieuw een nationale titel, bij de KNF werd ze Kampioen klasse Z1. Lees verder

Wist je dat?

  • ... bij het werken aan de lange teugel dressuuroefeningen worden uitgevoerd terwijl je zelf achter je paard loopt?
  • ... de Suffolk Punch zijn oorsprong vindt op de zware kleigronden van East-Anglia?
  • ... er verschillende redenen zijn waarom je een paard of pony kan scheren?

Foto van de week

Rensport sneeuw.jpg


Een schimmelkleurig renpaard en zijn jockey tijdens een ren in de sneeuw in St. Moritz in Zwitserland.

week 44 2009

Focus op:

In 1982 werd de eerste World Dressage Challenge (WDC) door de FEI georganiseerd met als doel de dressuursport in de zogenaamde `niet-dressuurlanden` te promoten en verder te ontwikkelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld landen als Rusland, Brazilie, Verenigde Arabische Emiraten, India, Zuid Afrika en Argentinie. Waar de WDC in 1982 nog van start ging met slechts 16 landen, zullen er dit jaar deelnemers uit maar liefst 55 landen aan de start verschijnen. Naast het competatieve element wordt er ook aandacht besteed aan opleiding en kennisoverdracht in de vorm van een clinic. Deze clinic zal verzorgd worden door 2 internationale FEI juryleden.

Het doel van de WDC is het promoten van de dressuursport in landen waar de sport nu nog onbekend is. Dat wordt gedaan door minder ervaren dressuurruiters de kans te geven om deel te nemen aan internationale wedstrijden. Normaal hebben ze die mogelijkheden niet omdat er vaak weinig sponsoren zijn, dus weinig geld. De ruiters kunnen daardoor niet naar de internationale wedstrijden reizen. Vaak is hun niveau ook niet hoog genoeg om echt mee te kunnen doen op internationale wedstrijden. Door de WDC wordt de dressuursport ook in landen waar de sport nu nog niet populair is onder de aandacht gebracht. Dat zorgt ervoor dat de aankomende generaties dressuurruiters meer kansen krijgen en zich beter zullen ontwikkelen. Lees verder

Wist je dat?

  • ... Wild vlees wordt gevormd door een overmatige groei van bindweefselcellen, die zich vormen op de plaats van een verwonding?
  • ... De Caprilliproef vernoemd is naar de uitvinder, Frederico Caprilli?
  • ... Vrijheidsdressuur oefening de buiging oorspronkelijk natuurlijk gedrag is?

Foto van de week

Cowboys.jpg


Twee cowboys rijden met hun paarden over de prairie in de buurt van Vernal, Utah.

week 43 2009

Focus op:

De zebra is een kleine, gedrongen paardachtige, afkomstig van de steppes van Centraal en Zuid-Afrika. Ze worden gekenmerkt door hun zwartwit gestreepte vacht. De strepen op de vacht zijn bedoeld om roofdieren in verwarring te brengen. Een kudde vormt voor een roofdier een grote massa en individuen zijn hierdoor moeilijk te onderscheiden. Daarnaast zijn er nog twee theorieën over de werking van de vacht. Het zou helpen met het reguleren van de lichaamstemperatuur en daarbij zou het ook een werende werking op insecten hebben. Zebra's leven in kleine kuddes, die zich samenvoegen tot grote groepen van soms honderden dieren. Omdat ze veel vijanden hebben is het veiliger om in grote groepen te reizen. Ze mengen zich dan ook vaak samen met kuddes gnoes en antilopes. Ze staan erom bekend ijzersterke hoeven te hebben, en kunnen af met weinig water en voedsel.

Binnen de familie van de paardachtigen zijn er twee ondergeslachten waar de zebra invalt. Het ondergeslacht van de 'Hippotigris' omvat drie soorten: de steppenzebra (die zes ondersoorten heeft), de Kaapse bergzebra en Hartmanns bergzebra. Het ondergeslacht 'Dolichohippus' omvat maar één soort, de Grevýzebra, die sterk van de andere soorten verschilt. De verschillende (onder)soorten zebra's worden hieronder besproken. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Shetveulen 01.jpg


Een Shetlandveulen kijkt aandachtig in de camera.

week 42 2009

Focus op:

Vrijheidsdressuur komt voort uit de eeuwenlange tradities van paarden en pony's in circussen die kunstjes uitvoeren. Op dit moment is het in Nederland een tak van de paardensport die steeds populairder wordt. Veel mensen vinden het een leuke manier om eens op een andere manier met je paard om te gaan. Bovendien kan vrijheidsdressuur goed zijn voor een paard: een aantal oefeningen zoals knielen en zitten traint spiergroepen die een paard anders niet of nauwelijks gebruikt. Ook wordt het evenwichtsgevoel verbeterd. Andere oefeningen dagen het paard geestelijk uit als hij op kleine signalen moet leren reageren bij bijvoorbeeld het apporteren of 'rekenen'.

In principe kan elk paard vrijheidsdressuur leren, medische klachten daar gelaten natuurlijk. Jong of oud, dik of dun, Shetlander of Shire. Natuurlijk heeft het ene paard er meer aanleg voor dan het andere en zul je per paard moeten bekijken welke oefeningen je hem wel en niet laat doen. De beste leeftijd om met vrijheidsdressuur te beginnen is ongeveer 2,5 jaar. Niet zozeer omdat het lichamelijk zwaar is, maar geestelijk is het wel belastend. Er is geen maximum leeftijdsgrens. Vrijheidsdressuur kan eigenlijk overal. Wel wordt aangeraden niet te trainen op een plek waar het paard normaal gesproken zijn rust heeft (stal of weide) of waar gras groeit (in verband met afleiding). Op de stenen wordt ook niet aangeraden, die zijn vaak glad en hard. Dit is gevaarlijk voor oefeningen als de buiging en het compliment. De meest aangeraden ondergrond is zand (bijvoorbeeld in de bak, of een paddock) of zaagsel (bijvoorbeeld in een circuspiste). Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Neckrope 01.jpg


Een amazone rijdt haar paard zonder zadel en met neckrope.

week 41 2009

Focus op:

Een overgang is een tempowisseling. Dit kan van een gang naar een andere zijn, bijvoorbeeld van stap naar draf of van galop naar stap bijvoorbeeld. Een overgang kan ook binnen een gang gereden worden, van een verzamelde gang naar een uitgestrekte gang of andersom.

Progressieve overgang
Dit is een overgang naar een snellere of tragere gang. Voorbeelden zijn: van stap naar draf, van galop naar draf, van stap naar halt. Bij deze overgangen slaat men geen tussenliggende gang over. Wanneer men dus een progressieve overgang van de draf naar de halt vraagt, is het de bedoeling enkele passen stap tussendoor te laten zien.
Niet-progressieve overgang
Dit is een overgang naar een snellere of tragere gang waarbij men één of meerdere tussenliggende gangen niet toont. Voorbeelden zijn de overgang halt-draf, stap-galop, galop-halt.
Overgangen binnen dezelfde gang
Dit wordt ook wel ook verruimen of verkorten, of uitstrekken en verzamelen, genoemd. Voorbeelden zijn arbeidsdraf-middendraf, verzamelde stap-uitgestrekte stap, middengalop-verzamelde galop. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Arabischemerrie draf.jpg


Een Arabische merrie draaft in de wei.

week 40 2009

Focus op:

Polen is een van de belangrijkste paardenfokkende landen ter wereld. Eén van de beste paarden uit Polen is de Poolse Arabier. De Wielkopolski (KWLPS) is een vrij nieuw ras uit Polen, dat bekend staat om zijn hardheid, en goede kwaliteiten. Wielkopolski's hebben een vriendelijk karakter, veel uithoudingsvermogen, en ze zijn rustig en slim. Ook zijn het goede wedstrijd- en tuigpaarden.

Na de afscheiding van het Duitse Oostpruisen (zie geschiedenis van de Trakehner) wat bij polen terecht kwam wilde de Duitse fokleiding geen erkenning meer geven van de door henzelf gebruikte merrie- en hengstenlijnen, die ze niet naar Duitsland hadden kunnen halen. De discussie ontstond destijds met de fokleider van Kadyny tevens hoofd fokleiding van Noord Polen, waar het buitenverblijf van keizer Wilhelm II aan verbonden was. Hij wilde erkenning hebben voor deze groep dieren, ook verbonden aan zijn stoeterij. De Duitsers bleven lange tijd halsstarrig: deze paarden, sommige met het Trakehner brandmerk, mochten de naam Trakehner niet dragen, zefs niet de naam van het oorspronkelijk Duitse gebied wat nu bij Polen hoort, dus geen Oostpruis of de naam Mazury. Vandaar de naam Wielkopolski (grote Pool) die met de regio Wielkopolska (Groot-Polen) eigenlijk niets van doen heeft. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Hindernisren Bangor closeup.jpg


Een renpaard en jockey tijdens een hindernisren op de Bangor on Dee renbaan in Engeland.

week 39 2009

Focus op:

Voor het poetsen van een paard kun je gebruikmaken van veel verschillende borstels. In een standaard poetskoffer zitten eigenlijk altijd een rosborstel, harde borstel, zachte borstel, manenkam en hoevenkrabber. Dit kan eventueel uitgebreid worden met een glansborstel, een stuk schapenwol, een zweetmes, een borstelblok en een spons. Deze verschillende poetsspullen worden hieronder besproken.

Bij het poetsen van het paard begin je meestal met de rosborstel, deze gebruik je om het vastzittend vuil en losse haren te verwijderen en/of om de haren uit de vacht van je pony losser te krijgen wanneer deze bijvoorbeeld zijn wintervacht verliest. Een rosborstel is vaak gemaakt van rubber of van plastic en heeft een ovale vorm met karteltjes/uitsparingen: deze zijn bedoeld om het vuil beter los te krijgen en het op te vangen. Met een rosborstel maak je draaiende bewegingen om zoveel mogelijk vuil en haren los te krijgen. De ‘harde’ gedeeltes van het paardenlichaam; de benen en het hoofd dus, mag je niet met de rosborstel poetsen. Deze hebben immers (haast) geen vet of spieren tussen het bot en de huid in zitten en zijn te gevoelig voor zo’n harde rosborstel. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Prm02.jpg


Een Pura Raza Menorquina geef een show aan de lange lijnen.

week 38 2009

Focus op:

Snelheidswedstrijden die te vergelijken zijn met de huidige rensport worden al van oudsher gehouden, van de Romeinse paardenraces in het Colloseum in Rome tot snelheidswedstrijden tussen verschillende Arabische stammen. Het fenomeen rensport is niet alleen voorbehouden aan de Engelse Volbloeden. Over de hele wereld wordt met verschillende rassen gerend. Zo zijn er rennen voor Arabieren, Akhal-Teke-paarden, Quarter horses en Trakehners. Het snelste ras is echter de Volbloed, alleen op de kwart mijl (400 meter) zijn de Quarter Horses sneller. Echter, dit ras is voor een groot deel gebaseerd op de Volbloed en de Quarters waarmee tegenwoordig gerend wordt, voeren vaak 50% of meer Volbloed. Over langere afstanden moeten ook Quarters het afleggen tegen de Volbloed, niet zo heel vreemd, per slot van rekening is dit ras het enige dat puur voor de rensport is ontwikkeld en doorgefokt.

In Engeland is de sport voor het eerst geprofessionaliseerd en Koning James I heeft een grote rol gespeeld bij de definitieve ontwikkeling van het moderne renpaard. Sinds de 17e eeuw is het stamboek van de Engelse Volbloed gesloten en worden alleen de snelste en moedigste paarden met het meeste uithoudingsvermogen met elkaar gekruist. Uit die periode stammen ook de belangrijkste Engelse klassieke rennen, zoals de Grand National, Epsom Derby, 2000 Guineas. In een later stadium is de Volbloed in Amerika als renpaard belangrijk geworden. Echter, door de diverse keren dat gokken verboden is geweest in de 20e eeuw, leek het ras daar een tijdje in de verdrukking. Tegenwoordig is de rensport op een dergelijk hoog niveau en van zo 'n groot economisch belang dat de Volbloed niet meer weg te denken is uit de Amerikaanse samenleving. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Cowboy4.jpg


Een cowboy en zijn paard kijken op de prairie naar een kudde koeien.

week 37 2009

Focus op:

De Pura Raza Menorquina, ook wel "Menorquin" genoemd, komt van het eiland Menorca, de Balearen, in Spanje.

De officiële naam van het ras is “Pura Raza Menorquina” (Zuiver Menorcaans Ras) P.R.M. afgekort. In Spanje spreekt men echter van een "Menorca" (paard), hoewel “Menorquín” ook gebruikt wordt op het Spaanse vasteland. Deze laatste naam, Menorquín, is ook de meest gebruikte in het buitenland (Frankrijk, Duitsland, Italië, etc.) Dit fenomeen komt overigens ook voor bij de Pura Raza Española, afgekort P.R.E., tevens bekend als “caballo Andaluz”, “Andaluz”, "caballo Español" of "Español", in Nederland beter bekend als Andalusiër. Hetzelfde geldt voor de Puro Sangue Lusitano, afgekort P.S.L., beter bekend als Lusitano.

Het Menorcaanse ras oftewel “Pura Raza Menorquina” (P.R.M.) is een relatief jong ras omdat dit pas in 1987 als eigen ras officieel is erkend. Na een veldstudie door een van de meest prestigieuze dierkundige van Spanje, Dr. Antonio Sánchez Belda, werd geconcludeerd dat het “Menorca” paard aan alle vereisten voldeed om opgenomen, geregistreerd en erkend te worden als eigen ras. Lees verder

Wist je dat?

  • ... de Cyprian Race niet in Cyprus wordt gereden, maar op Terschelling?
  • ... een Gymkhana ook wel O-Mok-See wordt genoemd?
  • ... Grass sickness doorgaans in het voorjaar optreedt, maar dat het risico het hele jaar aanwezig is?

Foto van de week

IJslanders NoordIJsland.jpg


IJslanders liggen te rusten op Noord IJsland.

week 36 2009

Focus op:

Onder krachtvoer wordt paardenvoeding verstaan met een veel hogere voedingswaarde dan ruwvoer. Hieronder vallen bijvoorbeeld brokken, granen en muesli's. Krachtvoer kan daarom als aanvulling dienen voor extra energie en voedingsstoffen. De hoeveelheid en soort krachtvoer die paarden nodig hebben is afhankelijk van onder andere het ras, de arbeid die ze moeten verrichten en de omstandigheden waarin ze gehouden worden. Ook zijn er behoorlijke individuele verschillen.

Sobere ponyrassen hebben over het algemeen maar weinig extra energie nodig. Wel kan de voeding worden aangevuld met speciale vitaminen- en mineralen-koeken om een tekort te voorkomen. Naarmate de paarden meer arbeid moeten kunnen verrichten wordt hun energiebehoefte ook groter en zal de hoeveelheid en soort krachtvoer worden aangepast.

Het belangrijkste uitgangspunt bij de voeding is dat het paard goed in conditie komt zonder overvoerd te worden. Te weinig voedingsstoffen leiden tot een te mager en lusteloos paard dat niet in staat is het werk in goede gezondheid vol te houden, bij te veel krachtvoer kan een paard teveel energie krijgen ('heet' worden), te zwaar worden of gezondheidsproblemen krijgen. Het is dan ook belangrijk om per paard uit te zoeken wat de juiste hoeveelheid voer is. Lees verder

=== Wist je dat? ===* ... de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum van origine een Amerikaanse is?

Foto van de week

Somalische ezel met veulen.jpg


Een Somalisch ezelveulen drinkt bij de moeder.

week 35 2009

Focus op:

Bij het longeren loopt het paard om de longeerder heen in regelmatig gevormde cirkels, waarbij de longeerder de longe gebruikt om het paard te controleren. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van een longeerzweep (of chambriere als drijvende hulp. Op deze manier kan je het paard gymnasticeren vanaf de grond. Het werk dat wij op de grond verrichten is vrijwel hetzelfde als wat wij doen als we erop zitten. Het paard heeft het dus makkelijker met het oprichten dan wanneer er iemand op zou zitten. Ook is longeren bedoeld om paarden zadelmak te maken en in te rijden, conditie te trainen en gewoon om dagelijks beweging te geven.

Zelf sta je in het midden van de ruimte die je gebruikt, verstandig is om hiervoor een deel van de wei of rijbak af te zetten zodat je meer over je paard te vertellen hebt. De lijn houd je linksom in de linkerhand en rechtsom in de rechterhand, in de hand die je nog over hebt hou je de longeerzweep. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om de longeerlijn vast te houden, het is maar net wat je fijn vindt. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Arabier draf.jpg


Een Arabier draaft door de wei.

week 34 2009

Focus op:

De Missouri Fox Trotter is een gangenpaarden ontstond in de zuidelijke staten van Noord-Amerika. Het wordt beschouwd als één van de oudste paardenrassen van Amerika maar is zeker één van de onbekendste rassen.

Rond 1820 vestigden de eerste kolonisten zich op het Ozark Plateau in Missouri. De kolonisten waren afkomstig uit Kentucky, Tennessee en Virginia en met hen kwamen ook Engelse Volbloeds, Morgans en Arabieren mee naar het verre Westen. In het Oosten was de paardensport al immens populair en veel renpaarden verhuisden mee over de Mississippi om in de nieuwe gebieden races te lopen.

Voortgaand op de traditie uit het Oosten werden er luxe paarden gefokt voor de renbaan en er werd gebruikt gemaakt van volbloeden, Morgans, Tennessee walking horses, etc. Uit deze kruisingen ontstond het Ozark-paard. De puriteinse stroming zorgde er echter voor dat de “frivole” uitspattingen zoals races en andere zondige bezigheden verboden werden en de fokkerij richtte zich op het fokken van een paard dat èn het werk op het land aankon èn op zondag voor een rijtuig ingespannen kon worden om naar de kerk te gaan.In de loop der jaren werden de Ozark-paarden onderling en met Saddlebreds gekruist en hieruit ontstond de Missouri Fox Trotter. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Zebraveulen.jpg


Een veulen van een Burchell zebra ligt te zonnen vlakbij Kalkheuwel Waterhole, Etosha, Namibië.

week 33 2009

Focus op:

De American Bashkir Curly is een Amerikaans ras wat relatief onbekend is in Nederland. De paarden zijn te herkennen aan hun gekrulde (winter)vacht.

De geschiedenis van dit ras is bekend vanaf 1898. Peter Damele en zijn vader waren op een dag aan het rijden in Austin (Nevada) in de Verenigde Staten, toen ze drie hele vreemde wilde paarden ontdekten. Vader en zoon keken raar op, want ze hadden nog nooit paarden met gekrulde vacht gezien en ze wisten niet waar ze vandaan kwamen. Ze zijn het nooit te weten gekomen, maar ze hebben de paarden weten te vangen. Daarmee stonden ze aan de basis van de fok wat later een eigen ras zou worden: De American Bashkir Curly. In 1971 werd er een register van het ras opgezet om het tegen uitroeiing te beschermen. Eigenaars van de paarden werden gevraagd alle bijzonderheden van hun paarden te melden, zo kwamen ze uiteindelijk tot bepaalde karakteristieke kenmerken.

Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van de Bashkir Curly. Sommige mensen menen dat hij van de Russische Bashkir-pony afstamt, maar er is geen bewijs dat er pony's vanuit Rusland naar Amerika zijn verscheept. Lees verder

Wist je dat?

  • ... bij natuurlijk bekappen wordt gestreeft naar een "mustanghoef"?
  • ... de geregistreerde halfbloed Arabier 249 Folie wordt gezien als de grondlegger van de Haflinger?
  • ... Dat een paard van ongeveer 600 kilo zo'n 42 liter bloed heeft?

Foto van de week

Beslaan.jpg


Een hoefsmid slaat een ijzer onder een paardenhoef.

week 32 2009

Focus op:

De hals is een belangrijk lichaamsdeel voor een paard. Een dressuurpaard gebruikt de hals om zich groot te maken en te klimmen in de voorhand, een springpaard gebruikt de hals bij het balanceren.

De hals wordt gevormd door 7 nekwervels die via de Atlas met de schedel verbonden zijn. Ter hoogte van de schouder gaan de nekwervels over in de borstwervels.

Beoordeling van de hals dient te gebeuren aan de hand of in vrijheid, in volledige ontspanning. Dit is belangrijk omdat een paard alleen in deze omstandigheden zijn hals in natuurlijke houding toont. Tijdens het rijden is het moeilijk om een goed oordeel over een hals te geven.

De hals kan in vele vormen voorkomen en de meeste voorkomende halsvormen en afwijkingen staan hieronder.

De lengte van de hals wordt bepaald vanaf het begin van de schoft tot aan de Atlas. Omdat het erg moeilijk is om aan te geven waar de nek eindigt en de hals begint, wordt op keuringen de nek in de halsbeoordeling meegenomen. De nek omvat de eerste halswervel (Atlas) en de verbinding van deze wervel met de schedel. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Arabischemerrie Showhalter.jpg


Een Arabische merrie draagt een Arabisch showhalster.

week 31 2009

Focus op:

Coby van Baalen-Dorresteyn trouwde in 1978 met Arie van Baalen. Coby is als dressuuramazone bekend geworden, uitkomend voor haar eigen stal Dressuurstal Van Baalen. Ze heeft haar kwaliteiten als amazone en instructice inmiddels bewezen. Zo nam ze deel aan de Olympische Spelen met de inmiddels overleden hengst Ferro en presteren de leerlingen van Dressuurstal Van Baalen zowel nationaal als internationaal sterk. Ook dochter Marlies van Baalen en nichtje Marrigje van Baalen zijn geen onbekenden in de Nederlandse dressuursport.

Coby Dorresteyn werd geboren op 6 april 1957. Vader Jan Dorresteyn runde een melkveebedrijf met rond de 80 koeien. Er waren geen paarden aanwezig bij Coby thuis maar toch is de jonge Coby gek van [[paard[[en. Grootmoeder Jacoba van Rossum, waarnaar Coby is vernoemd, was op en top paardenvrouw, dus helemaal onbekend was het paardenvirus niet.

Na de basisschool ging Coby door naar de Havo. Na het halen van het eindexamen Havo wilde ze het liefst 'in de paarden'. Maar paardrijden was geen werk maar hobby dus koos Coby iets anders. Ze volgde een opleiding bloemsierkunst en ging aan het werk bij een bloemist in Maarn. Doordeweeks was Coby hier te vinden, maar in het weekend was ze vrij waar ze op en top van genoot, omdat tijdens de weekenden de paarden voorop stonden. Toen ging Coby halve dagen werken in de bloemist en de rest van de tijd beleerde ze jonge paarden en gaf ze les want Coby behaalde in die tijd ook de ORUN. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Camargue gras.jpg


Een Camargue paard staat in het gras op de Camargue.

week 30 2009

Focus op:

Dominique Filion is al jaren actief in de Nederlandse dressuursport. Op dit moment is ze op weg haar carrière door te zetten op Grand Prix-niveau.

Dominique Filion werd op 15 mei 1984 geboren in Breda. Als 3-jarig meisje ging Dominique al ponyrijden. Haar eerste pony was Sasha. Toen Dominique 8 jaar oud was kreeg ze de pony Kompas Elmar. Elmar was eigenlijk bedoeld om weer te verkopen maar bleek een zeer goede dressuurpony. Dominique en Elmar waren Z2 dressuur en werden uitgezonden voor Nederland naar het Europees Kampioenschap in Hartpurry (Engeland) waar ze een 5e plaats met het team behaalde.

Inmiddels stond er ook al een juniorenpaard op stal genaamd Cyrano. Dominique nam Cyrano over van haar tante Anouk Honselaar, die hem al uit had gebracht in de Lichte Tour. In 1998 werd Dominique voor zowel het ponyteam als het juniorenteam geselecteerd voor het Europese Kampioenschap. De amazone koos voor de Junioren en behaalde met Cyrano direct de titel Europees Kamioen met het team, individueel werd ze 10e. Tijdens het NK werd ze 2e bij de Junioren. De inmimddels 21-jarige Cyrano ging met pensioen en Gentile was de opvolger.

Met Gentile kwam Dominique aan de start op het Europees Kampioenschap Junioren van 1999. Ze won teamzilver en werd individueel 8e. Helaas liep Gentile een blessure op en zat Dominique zonder paard. Carola Sékrève bood Dominique haar paard Goubergh's Montreal aan. Geen gemakkelijk paard voor Dominique, maar dankzij het harde werken en de trainingen van haar moeder Petra werd ze toch uitgezonden naar het EK dat jaar. Wederom werd er teamzilver behaald en individueel steeg Dominique weer een aantal plaatsen en werd 6e. Tijdens het Nederlands Kampioenschap van dat jaar werd de amazone 2e. Het opvolgende jaar, 2001, leverde haar wel de overwinning op. Met Montreal werd ze Nederlands Kampioen Junioren. Later dat jaar werd Dominique wederom uitgezonden voor Nederland naar het EK Junioren. Voor de 3e maal in haar carrière behaalde ze teamzilver en werd individueel 5e. Inmiddels staat Monty bij de familie Filion op de wei te genieten van zijn pensioen. Lees verder

Wist je dat?

  • ... het stamboek van de American walking pony in 1968 werd opgericht door Joan Hudson Brown?
  • ... de naam van de eenhoorn is afgeleid van het latijnse woorden voor een (unus) en (hoorn (cornu)?
  • ... paarden ook kunnen verbranden als ze te lang onbeschermd in de zon staan?

Foto van de week

Renpaard startbox Vancouver.jpg


Renpaarden starten vanuit de startboxen op de Hastings renbaan in Vancouver.

week 29 2009

Focus op:

Paardenhouderij is een opleiding waarbij je, nadat je afgestudeerd bent, verschillende functies kunt vervullen. Een aantal voorbeelden is:

Voor alle functies geldt dat dit afhankelijk is van het opleidingsniveau.


Het is niet zo dat je, wanneer je deze opleiding hebt afgerond, alleen werkzaam kunt zijn met direct contact met paarden, ook de volgende functies/werkterreinen behoren tot de mogelijkheden:

  • Medewerker ruitersportzaak
  • Medewerker stallenbouw
  • Medewerker trailerverkoop/huur

Wanneer je de opleiding op MBO niveau 4 of hoger hebt afgerond behoort het ook tot de mogelijkheid om als zelfstandige aan de slag te gaan.

De opleiding paardenhouderij wordt op verschillende scholen door heel Nederland gegeven. Dit betekent dus ook dat elke school een eigen invulling aan de opleiding kan geven. Van hieruit zullen de deelkwalificaties ook per opleiding verschillen. Wel is het zo dat elke school verplichte deelkwalificaties moet aanbieden, zodat het uiteindelijke resultaat gelijk zal zijn. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Tinker merrieenveulen.jpg


Een Tinkermerrie en haar veulen draven samen door de wei.

week 28 2009

Focus op:

De meeste hengsten worden gecastreerd wanneer ze tussen de 1 en 2 jaar oud zijn. Een gecastreerde hengst wordt een ruin genoemd. Een ruin kan geen merries meer bevruchten. Door de sterk verminderde aanmaak van het hormoon testosteron neemt ook het hengstengedrag meestal flink af waardoor ruinen over het algemeen wat makkelijker te hanteren zijn dan hengsten.

De beste tijd om een hengst te laten castreren is in het voorjaar, het goede weer zorgt er dan voor dat het in de weide kan plaatsvinden, daar is minder stof dan op stal. Bovendien is het voorjaar een tijd waarin er nog niet veel vliegen zijn die de wond kunnen infecteren.

De hengst wordt in een redelijk schone hygiënische afgesloten ruimte geplaatst. Het dier wordt gesedeerd om hem rustig te houden en plaatselijk verdoofd door middel van een injectie onder de huid van het scrotum en in de testikels. Het operatiegebied moet worden gewassen met desinfecterende zeep en daarna ontsmet worden met een soort alcohol. Dan kan het scrotum open gesneden worden en komen de testikels naar buiten. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Saar 01.jpg


Een Arabische vliegenschimmel merrie.

week 27 2009

Focus op:

Horseball is een balspel te paard, het is een kruising tussen handbal, basketbal en rugby. Het is een door de FEI erkende tak van paardensport die in Italië, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Finland en Spanje volop gespeeld wordt. In ons land is de sport nog wat minder populair.

Horseball wordt gespeeld met een team van 6 personen waarvan er 2 wissel zijn. De wisselspelers staan in de zogenaamde vrije zone.

De ideale afmetingen van het speelveld zijn 25 bij 65 meter. De afmetingen moeten in elk geval tussen de 20 en 30 meter breedte en tussen de 60 en 75 meter lengte liggen. De korte zijden moeten afgebakend zijn door een schot van minimaal 1,60 meter hoog. Het doel is de bal door de ring van de tegenstander te gooien en zo te scoren. Aan beide korte zijden van het speelveld hangt zo'n ring met een diameter van 1 meter. De ringen hangen 3,5 meter hoog op een paal en 2,5 meter van de achterlijn van het veld. Aan de ring is een net bevestigd zodat duidelijk te zien is of de bal door de ring gegaan is. Lees verder

Wist je dat?

  • ... dressuur als basis van andere takken van paardensport wordt gezien?
  • ... er verschillende soorten bitloze optomingen zijn, met elk een andere inwerking?
  • ... Arko III Nick Skelton zijn vertrouwen teruggaf na een ernstig ongeluk?

Foto van de week

Curly2.JPG


Curly horses en hun ruiters maken een buitenrit.

week 26 2009

Focus op:

Na ongeveer 11 maanden dracht, vindt de geboorte van het veulen plaats. Dat gaat in een aantal stappen.

Vanaf twee tot drie weken vóór het veulenen (het bevallen) kun je de volgende voortekenen zien:

  • uierzwelling;
  • oedeem (zucht) onder de buik
  • zakken van de zijvlakken van het kruis, waardoor de staart wat hoger lijkt te gaan liggen
  • tepelzwelling met daarop een ingedroogd druppeltje voormelk ('kegelen')

Vlak voor het veulen (meestal hooguit 48 uur vantevoren) gebeuren de volgende dingen:

  • De uier vult op waardoor er soms wat biest uit loopt
  • Komt de slijmprop uit de cervix los
  • Verandert de vulva van vorm en wordt losser
  • De banden rond het bekken van de merrie worden slapper

Wist je dat?

Foto van de week

Slee 1911.jpg


Een tweespan paarden voor de slee in 1911.

week 25 2009

Focus op:

De Peruaanse Paso is een meergangenpaard afkomstig uit Peru. In de periode van de ontdekkingsreizen hebben reizigers uit landen als Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk inheemse paarden zoals Andalusiërs, Spaanse Jennets en Berbers meegenomen naar bestemmingen over de hele wereld waaronder Peru. In Peru werden deze geïmporteerde paarden gedurende enkele eeuwen gekruist met inheemse Zuid-Amerikaanse rassen. Op deze manier is de Peruaanse Paso ontstaan. De Paso werd speciaal gefokt voor plantage-eigenaren. Door de speciale gangen en het grote uithoudingsvermogen van dit ras, werd het ras snel populair. Een ander groot voordeel was de tredzekerheid: de Paso struikelt bijna nooit in tegenstelling tot de andere gangenpaarden. Hiermee konden de plantage-eigenaren door rotsachtige en moeilijk begaanbare gebieden komen. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Arabischveulen galop.jpg


Een Arabisch veulen galoppeert door de wei

week 24 2009

Focus op:

De discipline mennen bestaat uit drie onderdelen: dressuur, vaardigheid en samengesteld mennen, ook bekend als de samengestelde menwedstrijd (SGMW). Er kan worden gereden met een enkelspan, tweespan, tandem of vierspan, zowel met pony's als met paarden. Er bestaat ook een wedstrijdvorm waarbij alleen de dressuur en vaardigheid wordt getoetst: 2 onderdelenwedstrijd

Toen de paardentracties (dat wil zeggen voertuigen getrokken door paarden) werden vervangen door mechanisch vervoer, werden tegelijkertijd ook de routes die de postkoetsen reden opgeheven. Waarop een groep enthousiaste Engelse rijders besloten om de oude traditie voort te zetten, gezamenlijk gingen zij met hun vierspannen verschillende oude routes rijden, uit puur enthousiasme. Deze diensten verliepen als volgt: Het vertrek van de oude postkoetsen was vanaf het postkantoor in Londen. De paarden, de tuigen en de koetsen werden uitvoerig geïnspecteerd voor de start, want er mocht onderweg niets kunnen gebeuren wat het postkoetsschema in de war kon sturen. Er ging ook een aangewezen persoon mee om de tijd te controleren. Omdat er volgens een bepaald tijdsschema moest worden gereden, dit op verschillende soorten ondergrond. Logisch dat het op heuvelachtig terrein langzamer ging dan over een mooie vlakke weg, waar dus een rustig tempo kon worden aangehouden. Ook waren er onderweg natuurlijke wegversperringen. Een van de ernstige situaties waarin de postkoetsen konden terecht komen was bijvoorbeeld een ingestorte brug, of omvergewaaide boom over de weg ook gaten in de weg zorgden voor vertragingen. Deze obstakels (hindernissen) moesten worden overwonnen om de route verder te kunnen afleggen. Logisch dat de postkoetsen door deze versperringen achter raakten op hun tijdsschema, de koetsiers moesten hun aanspanningen vervolgens in galop aanzetten om dit weer in te halen. Dit is de reden dat vierspanrijden als discipline bij de paardensport erkenning kreeg. Lees verder

Wist je dat?

  • ... de Doma Menorquina is ontstaan uit de toewijding voor ridderfeesten?
  • ... een veulen binnen een uur na de geboorte zal proberen op te staan?
  • ... een horseballwedstrijd uit 2 keer 10 minuten bestaat met een pauze van 3 minuten ertussen?

Foto van de week

IJslander tolt2.jpg


Een IJslander en zijn ruiter tölten door de natuur

week 23 2009

Focus op:

Er bestaan veel kleuren in de paardenwereld. Lichtbruin of zwart met witte vlekken, donkere manen of zilverappels, de variaties lijken eindeloos. En soms is het moeilijk te zien welke kleur een paard precies heeft. Is een zwart paard wel echt zwart, of is het toch heel donker bruin? Waar komen de lichte manen vandaan bij een zweetvos? En hoe kan het dat een zwarte merrie en een zwarte hengst toch een vos-veulen krijgen?

Er is zoveel onderscheid dat het af en toe moeilijk is een paard een kleur te geven. Heel belangrijk zijn de verschillende genen die invloed hebben op de kleur. Om dit echt goed te begrijpen is het daarom belangrijk wat af te weten van erfelijksheidsleer/kleurvererving.

De kleur van een paard wordt bepaald door het paard zijn genotype, de genen voor kleuren die het paard draagt dus.

Iedereen heeft wel over chromosomen gehoord, elk dier heeft chromosomen in zijn cellen. Chromosomen bestaan uit genen. Chromosomen komen altijd voor in paren (behalve in de geslachtscellen) en een paard heeft van ieder gen dus ook altijd twee kopieën. De verschillende kopieën die er van een gen bestaan worden allelen genoemd. Een chromosoom draagt dus een hele rij met genen, en op een chromosomenpaar komen van ieder gen twee allelen voor. De eicel en zaadcel bevatten ieder de helft van het genetisch materiaal van het ouderdier. Bij de voortplanting erft het veulen per chromosomenpaar één chromosoom van de vader, (zaadcel) en één chromosoom van de moeder, (eicel). Lees verder

Wist je dat?

  • ... het Colorado Ranger Horse is één van de 3 gevlekte Amerikaanse paardenrassen is?
  • ... de Skyros is vernoemd naar het eiland Skyros in de Egeïsche zee voor de kust van Griekenland?
  • ... de Marwari een ras is dat op dit moment nog voorkomt in India maar waarschijnlijk is ontstaan in Afghanistan?

Foto van de week

Exmoorponies1.JPG


Wilde Exmoor pony's in de buurt van Winsford

week 22 2009

Focus op:

Om te voorkomen dat je paard buiten de wei op avontuur uit gaat, is het belangrijk dat de wei goed afgezet is. Dat doe je met behulp van een afrastering om de weide heen.

Belangrijk is dat de afrastering niet te hoog is, een kleine pony zou er onderdoor zou kunnen gaan, maar ook niet te laag, je wilt niet dat je paard er met gemak overheen springt. Daarom worden er, bijvoorbeeld bij gebruik van schrikdraad als afrastering, vaak twee (of meer) lijnen gespannen: een hoge en een lage. De paaltjes van de afrastering moeten stevig zijn en ver genoeg in de grond geslagen worden, zodat het paard de afrastering niet kan vernielen en door de afrastering heen kan gaan. Ook moet men er voor zorgen dat het paard zich niet aan de afrastering kan verwonden. Controleer de afrastering ook regelmatig en vervang kapotte onderdelen tijdig.

Er zijn verschillende soorten afrasteringen. Onthoud hierbij dat iedere vorm van afrastering zijn voor- en nadelen heeft. De meeste mensen gebruiken daarom een combinatie van verschillende soorten afrasteringen voor hun weiland. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

PasoFino Equitation.jpg


Paso Fino's in de Equitation Class op de Copa La Candelaria in Manati

week 21 2009

Focus op:

De beenstanden van het paard zijn van invloed op de ruimte, het gemak, de soepelheid en de correctheid waarmee de bewegingen worden uitgevoerd en daarmee dus ook op het uithoudingsvermogen en op de snelheid. Beenstanden worden van de voor-, achter- en zijkant beoordeeld. Het is hierbij de bedoeling dat het paard 'vierkant' op een harde ondergrond staat. Vierkant wil zeggen dat de hoeven van de voorbenen en de hoeven van de achterbenen naast elkaar staan, zodat het gewicht van het paard over de vier benen is verdeeld.

De normale stand van een paard vanaf de zijkant gezien:

  • onderarm, voorknie, pijp moeten in elkaars verlengde liggen en loodrecht staan;
  • de voetas moet een denkbeeldige hoek maken met de grond van 40-50 graden;
  • onder de voetas verstaan we de denkbeeldige lijn die door het midden van kootbeen, kroonbeen en hoefbeen loopt. Deze hoort normaal recht te zijn. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

WelshCob show2.jpg


Een Welsh cob tijdens de Great British Agricultural Show, Fillongley 2008

week 20 2009

Focus op:

De stokmaat of schofthoogte is de hoogte van een paard of pony. Deze wordt gemeten met een uitschuifbare maatstok met bovenaan een uitklapbaar dwarsstaafje. Het paard moet vierkant staan en de stok wordt loodrecht neergezet met het dwarsstukje op het hoogste punt van de schoft. Op de schaalverdeling op de stok is nu de hoogte van het dier af te lezen. Voor een paard op ijzers wordt er een centimeter vanaf getrokken.

Is de stokmaat minder dan 1,57 meter dan spreken we van een pony. Internationaal ligt de grens bij 1,48 meter.

Bij deelname aan wedstrijden wordt vaak een indeling op stokmaat gehanteerd. De maten zijn dan als volgt:

  • A-pony: tot 1,17 meter
  • B-pony: 1,17 tot 1,27 meter
  • C-pony: 1,27 tot 1,37 meter
  • D-pony: 1,37 tot 1,48 meter
  • E-pony/klein paard: 1,48 t/m 1,569 meter.

Alleen in Nederland heb je een zogenaamde E-pony. In het buitenland is de D-pony de grootste pony. In Duitsland bijvoorbeeld mogen E-pony's (en dus kleine paarden) ook in de hogere sport zoals Lichte Tour mee rijden. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

NoordZweedsepaarden.jpg


Spelende Noord-Zweedse paarden in de wei.

week 19 2009

Focus op:

Voor veel paardenliefhebbers is het een grote droom, een eigen paard. Als het paard dan wordt aangeschaft, komt er een boel bij kijken, heb je kans om opgelicht te worden of dingen verkeerd te begrijpen. Het kopen van een paard is daarom niet alleen leuk, maar ook heel erg spannend, je zoekt toch een maatje voor het leven.

Voordat je een paard kunt kopen moet je al een aantal zaken op orde hebben. Dit zijn dingen waar je echt niet zonder kunt.

Voordat je een paard kunt kopen moet je zorgen dat je stalling geregeld hebt. Wat er aangeboden wordt en de prijzen verschillen van regio tot regio. Wat belangrijk is, is dat je voor jezelf weet wat je belangrijk vindt en wat minder. De een kan af met een stalletje in een weiland, de ander wil een binnenbak, wasplaats, stapmolen enz. Bedenk ook of wat jij zoekt past bij het soort paard dat je gaat kopen en de tak van de sport die je wilt gaan beoefenen. En een stalling moet natuurlijk bij jou passen, de sfeer moet er goed zijn. Lees verder

Wist je dat?

  • ... de Lusitano zijn naam dankt aan de oude Romeinse naam voor Portugal, Lusitanië?
  • ... Chincoteague Indiaans is voor "Mooi land aan de overkant van het water"?
  • ... de Peneia alleen in Griekenland leeft?

Foto van de week

Arabier TellingSecretsKuwait.jpg


Twee Arabieren in gesprek.

week 18 2009

Focus op:

Power and Paint is een valkhengst afstammend van de hengst Power Boy. De valkhengst is in Duits eigendom maar van 2001 tot 2008 actief geweest in de wedstrijdsport op Nederlandse bodem. De hengst stond in deze periode op stal en in training bij dressuurstal van Baalen. Power and Paint was jaren de beste dressuurpony van Nederland te noemen. Hij presteerde internationaal en nationaal goed onder verschillende amazones, en heeft telkens een plek in het A-kader weten te behalen.

Power and Paint is een valkkleurige Deutsches Reitpony. De hengst is geboren in 1993 en meet 1.48 meter.

Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Vincentvoornos2.jpg


Vincent Voorn en zijn schimmel nemen een oxer tijdens de Olympische Spelen in Peking.

week 17 2009

Focus op:

De American Standardbred of Amerikaanse draver is afkomstig uit de Verenigde Staten en is een van de snelste dravers ter wereld. De naam Standardbred komt van een standaard (snelheids-)norm die is vastgesteld om in het stamboek opgenomen te worden.

Tot de 18e eeuw was in Amerika de Morgan het paard bij uitstek voor de draverij. In 1788 werd de bekende Engelse Volbloed “Messenger XX” geïmporteerd naar Philadelphia. Deze hengst heeft zijn stempel gedrukt op vrijwel alle Dravers- en Pacerassen. Uit deze Messenger XX en een Norfolk Trotter merrie werd Hambletonian 10 geboren, een uitstekende fokhengst die een hele rij gerenommeerde wedstrijddravers heeft geproduceerd. Hierdoor viel de Morgan al snel uit de gratie. Ongeveer 90% van de Standardbreds zijn te herleiden uit de vier zonen van Hambletonian 10:

  • George Wilkes
  • Dictator
  • Happy Medium
  • Elictioneer

De naam Standardbred werd vanaf 1879 gebruikt. Een paard werd opgenomen in het stamboek als hij kon voldoen aan de standaardnorm: één mijl (1,6 km) afleggen in 2 minuten en 30 seconden. Lees verder

Wist je dat?

  • ... je een Uniform kan dragen, maar dat het ook de naam van een beroemde dekhengst is?
  • ... De meeste paarden maar 3 gangen hebben, maar gangenpaarden vier of meer?
  • ... Ardenners de enige paarden waren die de oorlog van Napoleon tegen Rusland overleefden?

Foto van de week

Foxtrotter1.jpg


Een Missouri Fox Trotter en zijn ruiter tijdens een trailride in Verde River Arizona.

week 16 2009

Focus op:

De Noriker is een robuust, krachtig, wendbaar koudbloedpaard uit Oostenrijk wat uitmunt in betrouwbaarheid en werklust. De Noriker is een echt veelzijdigheidspaard. Of het nu gaat om aangespannen rijden (wedstrijden of recreatief), echt trekwerk (in 't bos, ploegen), of onder het zadel dressuurmatig of springen, ze staan voor je klaar. In Oostenrijk moeten alle hengsten en merries voor stamboekopname zijn of haar werkwilligheid tonen in het landbouwwerk.

Het ras is ontstaan uit kleine, stevige Keltenponies die werden gekruist met de zware Romeinse hengsten, nadat Romeinse legioenen in ongeveer 16 voor Christus de Alpen over trokken en het Keltische koninkrijkje Norikum veroverden. In de tijd van Karel de Grote werd dit krachtige, taaie bergras gebruikt als rijpaard voor de zwaar gepantserde Ridders. Bisschoppen van Salzburg hebben door de eeuwen heen hun best gedaan om dit ras zuiver te fokken. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Mongoolspaard merrieenveulen.jpg


Een Mongoolse merrie en haar veulen genieten van het mooie weer.

week 15 2009

Focus op:

Een travalje, ook wel bekend als hoefstal, is van oorsprong een houten constructie waarin het (boeren)trekpaard vastgezet kon worden om te worden bekapt en beslagen door de hoefsmid. Het paard werd vastgezet in deze constructie waarbij hij aan de voor-, zij- en achterkant werd begrensd door houten balken. Eenmaal vastgezet in de travalje kon het paard er vrijwel niet meer uit. Door middel van ijzeren kettingen (soms werden touwen gebruikt) konden, door de staljongens, de hoeven worden opgetild. Deze kettingen gingen eenmaal om het been en werden dan op de houten balk getild om dan de ketting nogmaals om het been en de houten balk te draaien. De hoefsmid kon zo de hoef bekappen en/of beslaan zonder het risico te lopen om een trap te krijgen of het volle gewicht van het paard op zich te krijgen. Lees verder

Wist je dat?

  • ... je nog tot 1 juli de tijd hebt om een medisch inlegvel aan te vragen bij de instantie die het paspoort van je paard heeft uitgegeven, indien in dat paspoort een hoofdstuk 'medische behandeling' ontbreekt?
  • ... het record bij de puissance op 2,47 meter staat?
  • ... zomereczeem erfelijk is, maar niet besmettelijk?

Foto van de week

Hooien.jpg


Een boer haalt hooi van het weiland met hulp van een trekpaard.

week 14 2009

Focus op:

Luchtzuigen is een 'stalgebrek' of 'stalondeugd' waarbij het paard lucht naar binnen zuigt. Een aantal paarden doet dit door het hoofd in een bepaalde houding te houden, maar de meeste paarden doen dit door de tanden op een rand van iets stevigs als de voerbak, deur of hek te zetten. Dan spannenze hun nek en maken al dan niet een soort boergeluid. Luchtzuigen wordt ook wel aangeduid met de term kribbebijten. Soms wordt 'kribbebijten' ook gebruikt om te verwijzen naar gedrag waarbij het paard wel bijt op de harde randen rondom de stal, maar zonder daarbij lucht te zuigen.

Een paard zuigt niet voor niets lucht, hij voelt zich er prettig bij, anders zou hij het niet doen. Er is veel onderzoek gedaan naar luchtzuigen maar er is nog geen volledige duidelijkheid over de oorzaken van luchtzuigen. Er is een theorie dat luchtzuigen ontstaat uit verveling. Net als paarden die weven maken luchtzuigers tijdens het luchtzuigen een stof aan endorfine die ervoor zorgt dat ze een fijn gevoel krijgen. Maar, deze endorfinenkick werkt maar heel kort. Een paard zou dus de gehele dag door moeten luchtzuigen om de kick in stand te houden. Bovendien blijken veel luchtzuigers vooral gedurende etenstijden te luchtzuigen.Lees verder

Wist je dat?

  • ... een klavertje drie niet alleen tussen het gras staat, maar dat het ook een manier van inspannen is?
  • ... combinaties in de barrelrace zowel linksom als rechtsom kunnen starten?
  • ... een paint horse niet zomaar een bont paard is?

Foto van de week

Zebra veulen.jpg


Een zebraveulen in het wild.

week 13 2009

Focus op:

Het onderdeel halter wordt alleen uitgeschreven op rassenshows van de Paints (APHA), Quarters (AQHA) of American Appaloosa's (ApHA). Het is een onderdeel waarbij de paarden op exterieur en gangwerk beoordeeld worden.

Waar het vroeger gewoon de rijpaarden waren die voor dit onderdeel werden ingeschreven, heeft het zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een gespecialiseerd onderdeel waar de meeste paarden speciaal voor gefokt worden. De ‘mode’ van wat men graag ziet in een halterpaard ontwikkelt zich in de loop der jaren. Hierdoor heeft de halter in Nederland bij sommige mensen een ietwat negatieve indruk achter gelaten. Gelukkig zag men ook in Amerika in dat te extreem veel spieren niet wenselijk is en is de tendens van ‘meer’ en ‘groter’ inmiddels gekeerd. De moderne halterpaarden zijn nog steeds vol bespierd, maar het zijn ook paarden waar normaal op gereden zou kunnen worden en ze worden ook ingezet bij de fok van paarden voor rijonderdelen.Lees verder

Wist je dat?

  • ... de Zemaituka ook wel Zhumd genoemd wordt?
  • ... hypercalciëmie veroorzaakt kan worden door botkanker of een probleem met de schildklier?
  • ... de Basjkir al in de prehistorie is ontstaan?

Foto van de week

Renpaarden cranbourne.jpg


Renpaarden tijdens een ren in Cranbourne.

week 12 2009

Focus op:

De Clydesdale komt uit het dal van de Clyde in Schotland. Hij bestaat nog maar 150 jaar, maar is waarschijnlijk het invloedrijkste zware paard na de Percheron. Het ras ontstond doordat boeren de locale merries kruisten met zware Vlaamse hengsten. Daarnaast waren er ongetwijfeld kruisingen met de Shire.

De eerste Clydesdales stamden af van de zware strijdrossen die de geharnaste ridders tijdens veldslagen droegen. Locale Schotse boeren in Lanarkshire (voorheen Clydesdale) kruisten deze zware Vlaamse hengsten met locale merries en hierdoor ontstond de Clydesdale, een stevig paard met een grote platte voet die geschikt was voor het werk in moerassige gronden van Schotland. De zware trekpaarden werden niet alleen voor de landbouw gebruikt maar ook als trekpaarden in de kolenmijnen van het district Lanarkshire en in de straten van Glasgow.

De locale boeren fokten een paard voor het gebruik maar twee befaamde 19e-eeuwse fokkers Lawrence Drew, hofmeester van de elfde hertog van Hamilton te Merryton en zijn vriend David Riddell hadden hun hart verpand aan de verbetering van de Clydesdale.Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Brumbies.jpg


Brumbies in het wild.

week 11 2009

Focus op:

De Garrano is een bijna uitgestorven ras uit Portugal. Hierdoor is het ras in Nederland vrij onbekend. De paarden komen voornamelijk in het wild voor, maar als ze gevangen en getraind worden zijn ze gedwee en meegaand. Ze zijn zeer geschikt als rijpaard en voor de mensport. Ze zijn dapper, geduldig, het zijn harde werkers en uitstekende huisdieren. Hun aantal is echter sterk gedaald. De laatste telling leverde een aantal van 1000 stuks op. In Frankrijk, Oostenrijk en Nederland zijn kleine kuddes te vinden, de rest leeft in het Noorden van Portugal in het Nationale Park van Peneda Geres. Alle veulens ondergaan een DNA-test om er zeker van te zijn dat ze tot dit ras behoren voordat ze in het stamboek worden opgenomen.

Garrano's zijn kleine, meestal bruine paarden. Er zijn tekeningen op rotswanden gevonden in de grotten van Lascaux en Altamira. Ze stammen af van een heel oud ras uit de portugese oudheid, zoals we kunnen zien op tekeningen uit het prehistorisch tijdperk.

Deze paarden werden gekruist met het kleine paard van de Kelten en zijn geëvolueerd naar het Keltische type zoals we dat vandaag kennen: met een recht of concaaf hoofd, klein en goed uitgerust voor het leven in de vochtige, koude omgeving van de bergen. Andere voorbeelden van Keltische rassen zijn de Asturcon, de Galeco en de Exmoor pony. Volgens wetenschappers stammen alle warmbloedpaarden af van de Tarpan, die nu vertegenwoordigd wordt door de Sorraia. De gelijkenis tussen de rassen is duidelijk en de resultaten van DNA-testen laten gelijkenis zien tussen de Tarpan, de Sorraia en de Koniks.Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Slidingstop.jpg


Paard en ruiter maken een sliding stop tijdens een reining pattern.

week 10 2009

Focus op:

Laurens Sliepenbeek is een Nederlands jong dressuurtalent. Bij de pony's kwam hij meerdere malen op EK's aan de start en inmiddels rijdt hij succesvol bij de junioren.

Laurens Sliepenbeek had altijd al veel interesse in paarden maar zijn ouders hadden geen affiniteit met paarden. Pas op 9-jarige leeftijd volgde Laurens zijn eerste ponyrijles. Een jaar later, in 2000, kreeg Laurens zijn eerste eigen pony genaamd Quickstar. Met Quickstar ging Laurens de dressuursport in. 3 jaar later, in 2003, behaalde hij zijn eerste grote succes. Hij werd Reservekampioen van Nederland Indoor in de klasse M2. Laurens kreeg de smaak te pakken en wilde graag in het nationale ponyteam komen. Quickstar kwam talent te kort en daarom werd in 2003 een pony uit Duitsland aangekocht. De bruine zoon van Hasko heette Hoby. Met Hoby klom Laurens onder begeleiding van Hans en Cora Arends van SA-Stables naar Z2 en internationaal.

In 2004 greep Laurens net naast een teamplaats. In februari 2005 werd Laurens met Hoby Nederlands Indoor Kampioen D/E-Z2 en in april werd hij toegevoegd aan het A-kader. In dat zelfde jaar werd hij opgenomen in het team voor het EK. Ze behaalden een zilveren teammedaille. Lees verder

Wist je dat?

  • ... Straorieen is ontstaan in de 19e eeuw, als voorfeest van de lente?
  • ... Dressuurruiter Klaus Balkenhol eigenlijk politieagent is en dat hij en zijn paard Rabauke onverwachts doorbraken?
  • ... een stropdasknoop niet alleen gebruikt wordt om een stropdas om je nek te knopen, maar ook om een westernzadel aan te singelen?

Foto van de week

Gert Schrijvers tijdens de vaardigheid met zijn Arabofriezen.jpg


Gert Schrijvers en zijn vierspan Arabo-Friezen tijdens het vaardigheidsgedeelte van een 2 onderdelenwedstrijd.

week 9 2009

Focus op:

Een hoefsmid is een man of vrouw die de hoeven van een paard verzorgt. Het werk van een hoefsmid bestaat enerzijds uit bekappen, anderzijds uit beslaan.

Bekappen van de hoeven is vergelijkbaar met het knippen van nagels. Een paard in de natuur loopt langere afstanden over verschillende bodemsoorten, waardoor de hoeven op natuurlijke wijze zullen afslijten. Dit gebeurt met paarden die in gevangenschap gehouden worden niet of in mindere mate. Een paard zal daardoor ongeveer om de acht weken moeten gebeuren. Doordat de hoeven in de juiste vorm staan, zal dit leiden tot een goede stand, gangen en beengezondheid. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Camarguepaarden.jpg


Camarguepaarden in het wild.

week 8 2009

Focus op:

De stap is de langzaamste gang van het paard. Het is een viertaktbeweging, dat wil zeggen dat alle benen onafhankelijk van elkaar worden opgetild en weer worden neergezet. Soms zijn twee en soms zijn drie benen aan de grond. Wanneer je de plaatsing van de benen in een volgorde zet worden de benen als volgt opgetild: linksachter, linksvoor, rechtsachter, rechtsvoor (tripedaal-diagonaal-tripedaal-lateraal). Als je van opzij naar het paard kijkt zou je moeten zien dat de benen op een gegeven moment in een soort V-vorm staan waarbij het achterbeen bij het naar voren plaatsen als het ware het voorbeen verdrijft.

De stap is een marcherende gang met een viertakt (vier tempi). De vier benen worden in de stap afwisselend en afzonderlijk opgetild en weer neergezet. De stapbeweging moet door het hele lichaam van het paard vloeien. De benen aan dezelfde laterale zijde vormen herkenbaar een V voor een kort moment.

De volgende soorten stap worden onderscheiden: verzamelde stap, arbeidsstap, middenstap,uitgestrekte stap en vrije stap. Lees verder

Wist je dat?

  • ... een buggy niet alleen een kinderwagen is, maar ook een tweewielig sportrijtuig?
  • ... er in Nederland 6 verschillende fokrichtingen van de Welsh pony zijn?
  • ... de Achetta een oud, half wild Italiaans ponyras is?

Foto van de week

SGW waterafsprong.JPG


Paard en ruiter tijdens de afsprong in de waterbak.

week 7 2009

Focus op:

De beroemde dekhengst Indoctro heeft zijn stempel op de springpaardenfokkerij gedrukt. Bovendien was hij in de internationale springsport actief onder Ulrich Kirchhoff.

Indoctro is een bruine Holsteiner hengst met een stokmaat van 1.68 meter. Hij kort voort uit Holsteiner stam 7299. Indoctro werd op 6 augustus 1990 in Holstein geboren en werd gefokt door G. Hansen uit Wiemerstedt.

Vader Capitol I is een Holsteiner topvererver die zijn nakomelingen zijn vermogen doorgeeft. Grootvader Caletto II is de vader van het paard waar Ludger Beerbaum in 1992 Olympisch kampioen werd: Classic Touch. Caletto is een zoon van Cor de la Bryere. Aan moeders kant is Cor de la Bryere nog een keer te vinden: als vader van Indoctro’s overgrootvader Calypso I. Cor de la Bryere geeft zijn voorzichtigheid door aan zijn nakomelingen. Zo worden in Indoctro twee belangrijke eigenschappen voor een springpaard verenigd: vermogen en voorzichtigheid Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Akhal teke Italie.jpg


een Akhal-Teke en zijn amazone.

week 6 2009

Focus op:

De Connemara is een sterke pony afkomstig uit Ierland.

De Connemara pony is afkomstig uit de Connemara, het Westelijke deel van het Ierse graafschap Calway. Eeuwen lang leefden de pony's daar in kuddes in halfwilde staat. Connemara is een onherbergzaam, heuvelachtig gebied. Je vindt er veel hoogveen, moerassen, kale rotsen en weinig begroeing. Bovendien is het zeer dun bevokt. Twee grote meren sluiten het gebied bijna geheel af van de rest van Ierland. Door de barre omstandigheden in hun leefgebied hebben de pony's de eigenschappen ontwikkeld waar ze nu nog steeds bekend om staan: uithoudingsvermogen, soepelheid, springvermogen en tredzekerheid. Ook is de Connemara pony door het schaarse voedselaanbod erg sober geworden. Deze eigenschappen heeft de pony behouden, ook nu ze al vele generaties in het buitenland gefokt worden.

De voorouders van de Connemara zijn de Keltische pony's, gekruist met Noordelijke paarden. Later is het ras gekruist met onder andere Arabieren en Spaanse paarden. Tegenwoordig is het stamboek gesloten. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

BelgischeTrekpaarden sneeuw.jpg


Drie Belgische Trekpaarden lopen in de sneeuw.

week 5 2009

Focus op:

Het Przewalskipaard (Equus ferus przewalskii of Equus caballus przewalskii[5]) is een wild paardenras. Het Przewalskipaard is een van de drie ‘stampaarden’ waaruit de hedendaagse rassen zijn ontstaan. Het is het enige paardenras dat nog in zijn oervorm bestaat, en vormt daarmee de verbinding tussen de paarden van nu en de oerpaarden. Zijn naam dankt het paard aan zijn ontdekker, kolonel N.M. Przewalski[5][6].

In 1967 was voor lange tijd het laatste wilde paard in Mongolië gezien. Het Przewalskipaard werd sindsdien voornamelijk nog gehouden in dierentuinen. Ook in Nederland lopen deze oerpaarden rond. Maar er is een uitzetprogramma opgericht om de paarden weer terug in het wild te krijgen[7] waardoor deze wilde paarden opnieuw over de steppen van Mongolië trekken. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Connemara Dublin.png


Een schimmelkleurige Connemara merrie tijdens de Dublin Horse Show in 2008.

week 4 2009

Focus op:

Om te voorkomen dat je paard buiten de wei op avontuur uit gaat, is het belangrijk dat de wei goed afgezet is. Dat doe je met behulp van een afrastering om de weide heen.

Belangrijk is dat de afrastering niet te hoog is, een kleine pony zou er onderdoor zou kunnen gaan, maar ook niet te laag, je wilt niet dat je paard er met gemak overheen springt. Daarom worden er, bijvoorbeeld bij gebruik van schrikdraad als afrastering, vaak twee (of meer) lijnen gespannen: een hoge en een lage. De paaltjes van de afrastering moeten stevig zijn en ver genoeg in de grond geslagen worden, zodat het paard de afrastering niet kan vernielen en door de afrastering heen kan gaan. Ook moet men er voor zorgen dat het paard zich niet aan de afrastering kan verwonden. Controleer de afrastering ook regelmatig en vervang kapotte onderdelen tijdig. Lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Frederiksborgerhoofd.jpg


Het hoofd van de Frederiksborger hengst Højbak's Paztinak

week 3 2009

Focus op:

De Haflinger is een populair paard dat in Nederland veel voorkomt en opvalt door zijn voskleur met lichte vlaskleurige manen en staart. Met zijn kleine stokmaat valt hij qua grootte onder de pony's maar is toch een paardenras. Het is een veelzijdig paard dat in vrijwel alle vormen van de paardensport in Nederland zijn beste beentje voorzet.

De Haflinger is oorspronkelijk afkomstig uit de bergen van Oostenrijk, Beieren en Tirol. In dit gebied waren veel weideplateau's van 1.500 tot 2.000 m hoogte. Het was een afgesloten gebied met veel rotsige ondergronden en steile bergen, daarnaast ook een ruig klimaat met flinke weersinvloeden. Hier heeft het ras zich ontwikkeld tot het veelzijdige en taaie gebruikspaard van nu. De plaats Sarndal is meest waarschijnlijk de originele herkomst plaats. Hun naam danken ze echter aan het bekendere plaatsje 'Hafling'.

Oorspronkelijk gebruikte de inwoners van de bergen een klein, compact paard voor het werk op de boerderijen, de Tiroler landpaarden. In 1873 werd één van deze paarden gekruist met een Arabische hengst El' Bedavi XXII. Het hengstveulen dat hieruit geboren werd, '249 Folie', is de stamvader van alle Haflingers. In 1921 werd in Oostenrijk het "Nordtiroler Haflinger Pferdezuchtgenossenschaft" opgericht om de haflingerfokkerij beter te organiseren [8] lees verder

Wist je dat?

  • ... een piano niet alleen een muziekinstrument is, maar ook een hindernis in de SGW?
  • ... een paard verschillende soorten geluid kan maken?
  • ... de kleur schimmel wordt veroorzaakt door het "Grey-gen", dat ervoor zorgt dat de haren hun pigment verliezen?


Foto van de week

Westernspin.jpg


de spin is een oefening van het westernonderdeel reining

week 2 2009

Focus op:

De Lippizaner is een ras dat wereldberoemd is dankzij de fameuze Spaanse Rijschool in Wenen. Oorspronkelijk komt het ras uit Lipica, dat in het huidige Slovenië ligt.

Lipizzaners komen oorspronkelijk uit het plaatje Lipica in Slovenie. Nog steeds staat daar de oude stoeterij en worden er nog regelmatig shows gegeven met de witte Lipizzaner-hengsten.

Deze stoeterij is in 1580 gesticht door Karel van Oostenrijk, een Oostenrijkse Aartshertog. Deze aartshertog wilde een indrukwekkend en gracieus rij- en koetspaard fokken dat licht en wendbaar was en een groot uithoudingsvermogen had.

Er werden verschillende hengsten en merries in Spanje aangekocht en naar de stoeterij gebracht. Behalve van Spaanse hengsten maakte men gedurende de ontwikkeling en stabilisering van bet ras ook veelvuldig gebruik van paarden die in het Iberische type stonden maar elders gefokt waren op vergelijkbare (hof)stoeterijen uit geheel Europa. Zo zijn door de eeuwen heen bijvoorbeeld ook veel Napolitaanse, Deense, Kladruber en Duitse paarden gebruikt. Via kruisingen van deze paarden met het lokale ras, het Karstpaard, werd de basis gelegd van wat later een beroemd paardenras zou worden: het Lipizzaner paard. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Arabier schimmel.jpg
Een schimmel Arabier galoppeert door de wei.

week 1 2009

Focus op:

Het N.M.P.R.S. staat voor Nederlands Mini Paarden Registratie Stamboek. Het doel van het N.M.P.R.S. is het door middel van kruisingen (met kleine rassen waaronder de Shetlander, Welsh, American miniature horse, Bergmann Miniatuurpaard, Falabella, mini-appaloosa) realiseren van een minipaard in Europees verband.

Het NMPRS is in 1993 opgericht door vijf initiatiefnemers. Inmiddels is het NMPRS uitgegroeid tot een volwaardig meedraaiend stamboek met op dit moment zo'n 7000 geregistreerde paardjes.

Het doel van het NMPRS is het fokken van een minipaard in Europees verband. Dit wordt onder meer gedaan door het kruisen van diverse rassen. Het is niet het doel een tweede Shetland stamboek te worden, de focus ligt echt op paardjes met een paarden-uitstraling, hierin zijn ondermeer het warmbloed rijpaard, de Arabische volbloed en de Quarter horse te herkennen, zij het in kleine versie. lees verder

Wist je dat?

Foto van de week

Afsprong.jpg


Paard en ruiter nemen de afsprong, een hindernis in de SGW